Επιστήμονες αντικαθιστούν το κατεστραμμένο ράμφος θηλυκού αετού

Επιστήμονες αντικαθιστούν το κατεστραμμένο ράμφος θηλυκού αετού Facebook Twitter
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/15184546?title=0&amp;portrait=0&amp;color=993300" width="500" height="375" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/15184546">Beauty and the Beak</a> from <a href="http://vimeo.com/user1708490">Keith Bubach</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
0

Ένας λαθροθήρας πυροβόλησε το 2005 ένα θηλυκό αετό . Το ράμφος του πουλιού καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό που ήταν ήταν αδύνατον γι 'αυτή να φάει ή να κυνηγήσει από μόνη της, κάτι που ισοδυναμούσε με καταδίκη σε θάνατο.

Το αρπακτικό πτηνό, διασώθηκε από τους εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birds of Prey Northwest πριν λιμοκτονήσει. Τη διέσωσαν ταϊζοντάς τη με το χέρι, ευελπιστόντας ότι θα καταφέρει να αναρρώσει Δυστυχώς, σύντομα κατέστη προφανές ότι δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να είναι αυτάρκης, και εξέτασαν αναγκαστικά τη λύση της ευθανασίας.

Ωστόσο, η ειδικός στα αρπακτικά πουλιά Τζέιν Κάντγουελ είχε άλλη άποψη. Αποφασισμένη να διασώσει το λαβωμένο αετό, η Κάντγουελ κατέφυγε στην τεχνολογία, συνεργαζόμενη με το μηχανολόγο μηχανικό Νέιτ Κάλβιν, καθώς και πολλούς άλλες επιστήμονες, μηχανικούς και οδοντιάτρους προκειμένου να σχεδιαστεί ένα ράμφος από πολυμερές νάιλον που θα αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο πάνω ράμφος του θηλυκού αετού. Το ράμφος στη συνέχεια εκτυπώθηκε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και εφαρμόστηκε στο πουλί μετά από πολύωρες κοπιώδεις προσπάθειες.

Σύμφωνα με το skai.gr χάρη στη σκληρή δουλειά τους και τις δυνατότητες που προσέφερε ο 3D εκτυπωτής, το πουλί μπορεί και πάλι να τραφεί, να πιεί αλλά και να αυτοκαθαρίζεται με το ράμφος του, όπως έκανε και πριν τον πυροβολισμό του. Δυστυχώς το ράμφος δεν είναι βέβαιο ότι είναι αρκετά ανθεκτικό για να μπορεί να αντέξει σε μακροχρόνια σκληρή χρήση ώστε  να είναι σε θέση να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά και πάλι, η τοποθέτησή του σήμανε την αρχή μιας νέας ζωής για αυτό το υπέροχο πουλί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ