«Μαγικό» χαλί προβλέπει τις πτώσεις

«Μαγικό» χαλί προβλέπει τις πτώσεις Facebook Twitter
0

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέπτυξαν στη Βρετανία, ένα χαλί που θα μπορούσε να χαρίσει προστασία σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το χαλί αυτό περιέχει ένα δίχτυ οπτικών ινών στο εσωτερικό του το οποίο ανιχνεύει την κίνηση και την πίεση των πελμάτων σε αυτό, βάσει των διαβαθμίσεων του φωτός που στέλνει στις άκρες του χαλιού.

Τα συγκεκριμένα φωτεινά μοτίβα βοηθούν το έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα να «διαβάζει» το ιδιαίτερο περπάτημα του κάθε χρήστη και να αναγνωρίζει τυχόν αλλαγές.

Οι επιστήμονες χάρισαν στις οπτικές ίνες ευαισθησία στην πίεση δημιουργώντας ραβδώσεις την επιφάνειά τους και με τον τρόπο αυτό, οι οπτικές ίνες παρήγαγαν φως χαμηλότερης έντασης στα σημεία όπου δέχονταν πίεση.

Στις άκρες του χαλιού προσέθεσαν ανιχνευτές φωτός οι οποίοι μετέτρεπαν την έντασή του σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία απέστελλαν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι ερευνητές επιθυμούν να τοποθετήσουν τέτοιου είδους χαλιά σε νοσοκομεία και γηροκομεία με για να σημαίνουν συναγερμό σε περίπτωση πτώσης κάποιου ασθενούς ή ηλικιωμένου.

Ο καθηγητής Κρις Τοντ δήλωσε: «Οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα μιας κοινωνίας που γερνάει. Περισσότερο από το 1/3 των ηλικιωμένων πέφτει κάθε χρόνο και σε γηροκομεία και σπίτια τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη συχνότερα. Για τον λόγο αυτόν, το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε την αλλαγή στα μοτίβα βαδίσματος του καθενός, π.χ. σε έναν διάδρομο γηροκομείου, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανιχνεύουμε τα προβλήματα πολύ νωρίτερα».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ