Πώς στεγνώνουν οι σκύλοι;

Πώς στεγνώνουν οι σκύλοι; Facebook Twitter
1

Όλοι έχουμε δει πόσο αποτελεσματικά στεγνώνει ένας σκύλος τη γούνα του. Μοιάζει εύκολο – αλλά δεν είναι.

Φαίνεται ότι δεν ξέραμε τον μηχανισμό αρκετά καλά μέχρι που οι Andrew Dickerson, Zachary Mills, και David Hu του Georgia Tech προσπάθησαν να τον κατανοήσουν με τη βοήθεια λήψεων υψηλής ταχύτητας (βίντεο).

«Οι μηχανικοί ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε ζώο είναι πάρα πολύ καλό σε κάτι», δήλωσε ο Hu. «Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να στεγνώνουν. Κάθε φορά που ένα ζώο είναι πολύ καλό σε κάτι, από πίσω κρύβεται κάτι χρήσιμο.»

Η σπονδυλική στήλη ενός σκύλου μπορεί να συστραφεί περίπου κατά 30 μοίρες σε κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα, το δέρμα του είναι πολύ χαλαρό, οπότε μπορεί να συστραφεί ακόμη πιο γρήγορα από την ταχύτητα της σπονδυλικής στήλης. Το δέρμα «τρέχει» τρεις φορές πιο γρήγορα από τα κόκκαλα οπότε ασκεί εννιά φορές περισσότερη δύναμη στις σταγόνες του νερού που βρίσκονται πάνω στο τρίχωμα, κι έτσι εξηγείται η μεγάλη αποτελεσματικότητα της κίνησης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια