Άραγε υπάρχουν ακόμα οι σημαίες των αστροναυτών στη σελήνη;

Άραγε υπάρχουν ακόμα οι σημαίες των αστροναυτών στη σελήνη; Facebook Twitter
0

Περίπου σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσκεψη αστροναυτών στο φεγγάρι και την τοποθέτηση μιας αμερικάνικης σημαίας σε σεληνιακό έδαφος.

Οι επιστήμονες λοιπόν αναρωτήθηκαν: «Άραγε "ανεμίζει" ακόμα η αστερόεσσα;».

Η απάντηση δόθηκε από τις εικόνες από την ψηφιακή κάμερα LROC της ΝASΑ, που απέδειξαν ότι οι περισσότερες σημαίες είναι ακόμα εκεί.

Με βάση την ανάλυση των σκιών στην επιφάνεια της σελήνης, όλες οι σημαίες, που τοποθέτησαν οι Aμερικανοί αστροναύτες του προγράμματος Apollo, έχουν παραμείνει στη θέση τους, εκτός από μία.

Σε κάθε μια από τις έξι αμερικάνικες προσσεληνώσεις, οι αστροναύτες τοποθετούσαν αμερικανικές σημαίες ως σύμβολα των επιστημονικών και μηχανολογικών επιτευγμάτων του έθνους.

Η πρώτη ήταν η μνημειώδης προσσελήνωση του Apollo 11 στις 20 Ιουλίου του 1969, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νιλ Άρμστρονγκ είπε τη θρυλική φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Η τελευταία προσσελήνωση έγινε από το Apollo 17 στις 14 Δεκεμβρίου του 1972.

Ο Μαρκ Ρόμπινσον, ένας ερευνητής από το πρόγραμμα σεληνιακών δορυφόρων, ανέφερε: «Με βάση τις εικόνες από την κάμερα LROC είμαστε πλέον βέβαιοι ότι οι σημαίες είναι ακόμα στη θέση τους και ρίχνουν τη σκιά τους σε όλα τα σημεία, εκτός από τη σημαία του Apollo 11».

Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν ανέφερε ότι η σημαία ανατράπηκε από τις εξατμίσεις των ρουκετών ανύψωσης κατά την αποσελήνωση του Apollo 11.

Οι αμερικάνικές αποστολές στη Σελήνη είναι μέχρι και σήμερα οι μοναδικές επανδρωμένες πτήσεις που προσεδαφίστηκαν πάνω σε ουράνιο σώμα.

Ο Ρόμπινσον έγραψε: «Προσωπικά, έμεινα έκπληκτος που οι σημαίες άντεξαν τις φοβερές θερμοκρασίες και το υπεριώδες φως του σεληνιακού τοπίου, αλλά όπως φαίνεται άντεξαν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ