Προβολείς αυτοκινήτων θα «εξαφανίζουν» τη βροχή και το χιόνι

Προβολείς αυτοκινήτων θα «εξαφανίζουν» τη βροχή και το χιόνι Facebook Twitter
0

Ένα πρωτοποριακό σύστημα προβολέων για οχήματα, το οποίο ανιχνεύει τη βροχή και τις νιφάδες του χιονιού, δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτο Ρομποτικής του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

Οι προβολείς αυτοί ρυθμίζουν αυτόματα την κατεύθυνση των ακτίνων φωτός ώστε αυτές να παρακάμπτουν τις υγρές-παγωμένες σταγόνες του νερού με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να βλέπει πιο καθαρά τον δρόμο.

Το σύστημα χρησιμοποιεί για την λειτουργία του, έναν ψηφιακό προβολέα που εκπέμπει στιγμιαίες αναλαμπές στον χώρο μπροστά στο αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα μια κάμερα απαθανατίζει τις αντίστοιχες εικόνες. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες αυτές μεταφέρονται στον επεξεργαστή του συστήματος ο οποίος, με έναν ειδικό αλγόριθμο, αναλύει τη θέση των σταγόνων, προβλέποντας σε ποια θέση θα πέσουν αμέσως μετά.

Οι προβολείς με την βοήθεια των δεδομένων αυτών από τον αλγόριθμο, διαχωρίζουν το φως που εκπέμπεται σε απειροελάχιστες δέσμες τις οποίες εκπέμπουν μόνο προς τις κατευθύνσεις όπου δεν υπάρχει εμπόδιο. Επειδή τα κενά ανάμεσα στις δέσμες δεν είναι ορατά για το ανθρώπινο μάτι, ο οδηγός βλέπει τον δρόμο μπροστά του πλήρως φωτισμένο, σαν να μην υπάρχει βροχή ή χιόνι.

Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί περισσότερο από 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της διαδρομής του.

Οι δοκιμές μέχρι στιγμής δείχνουν ότι σε ταχύτητες έως 40 χλμ την ώρα, το σύστημα αυτό καταφέρνει να εξαφανίσει έως και το 70% της βροχής, ποσοστό που μειώνεται στο 30% όταν το όχημα κινείται με 100 χλμ την ώρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου η τεχνολογία τους ενσωματωθεί σε πραγματικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ