CONFERENCE LEAGUE

Λιπαρά φαγητά: Ευθύνονται και για την κατάθλιψη

Facebook Twitter
0

Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη χημική αντίδραση που εκκρίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλό μετά από κατανάλωση λιπαρών φαγητών και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών.

Πιο συγκεκριμένα μία ομάδα ερευνητών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ που ερευνά την δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια συνεχούς λήψης παχυντικού φαγητού, αναφέρει: «Πέρα από το γεγονός ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει και χημικές αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος «πέφτει» μετά την κατανάλωση. Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε πως η χρόνια διατήρηση διαιτολογίου υψηλού σε λιπαρά, προκαλεί κατάθλιψη».

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και παρακολούθησαν πώς τα διαφορετικά διαιτολόγια επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων. Χρησιμοποίησαν υπάρχουσες τεχνικές για να καθορίσουν την σχέση ανάμεσα σε φαγητό και συμπεριφορά και μετέπειτα ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικιών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν πραγματικές, υπαρκτές αλλαγές σε αυτούς. Χαρακτηριστικό είναι πως στα ποντίκια που έδιναν φαγητό με υψηλότερα λιπαρά, παρατήρησαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

Τέλος οι επιστήμονες κατέληξαν πως απ΄ την στιγμή που τα ποντίκια και οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύστημα ανταμοιβών που βασίζεται στην ντοπαμίνη, τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια και για τους ανθρώπους.

0

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ