Σήμερα γιορτάζουν τα μνημεία

Σήμερα γιορτάζουν τα μνημεία Facebook Twitter
0

Με δωρεάν είσοδο στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία της χώρας μας γιορτάζουν σήμερα, 18 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επέτειος ορίστηκε το 1983 από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάθε χρόνο ο εορτασμός έχει ένα θέμα. Το φετινό έχει τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων», καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 16 Νοεμβρίου 1972.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη συνθήκη του διεθνούς οργανισμού, καθώς έχει κυρωθεί από 188 κράτη μέλη, ο δε Κατάλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει 936 τοποθεσίες σε 153 κράτη. Από αυτές, οι 725 είναι πολιτιστικά μνημεία, οι 183 περιοχές φυσικού κάλλους και οι 28 μικτές.

Η σύμβαση επικεντρώνεται στην τεράστια σημασία των μνημείων, που υπερβαίνει τα σύνορα κάθε χώρας, η δε απώλεια ή φθορά τους θα αποτελούσε πληγή για όλη την ανθρωπότητα. Ο χαρακτηρισμός μιας τοποθεσίας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αποσκοπεί στην αναγνώρισή της ως τόπος που θα πρέπει να μεταβιβαστεί αλώβητος στις επόμενες γενιές, μέσα από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του.

Η ενίσχυση του σεβασμού στα μνημεία, η διεθνής συνεργασία και η ειρήνη μεταξύ των εθνών είναι από τα πιο σημαντικά.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, ως ο εγκυρότερος διεθνής, μη κυβερνητικός οργανισμός σε θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μοναδικός στο είδος του. Ένα δίκτυο ειδικών, όπως αρχιτέκτονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, γεωγράφοι, ανθρωπολόγοι, μηχανικοί και πολεοδόμοι, εργάζονται διεπιστημονικά με στόχο τη διατήρηση και προστασία των παγκόσμιων μνημείων, πολιτιστικών και φυσικών.

Τον ίδιο στόχο έχει και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, που ιδρύθηκε το 1972, αρχικά ως Επιστημονική Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), αλλά από το 1992 συνεχίζει τη δράση του ως ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο επιστημονικό σωματείο.

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριελήφθη στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Ακολούθησαν το 1987 οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Δελφών, το 1988 το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, το 'Αγιον Όρος, τα Μετέωρα, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης, καθώς και η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Το 1989 εντάχθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας και του Μυστρά, το 1990 η Δήλος, οι Μονές Δαφνίου και Οσίου Λουκά, καθώς και η Νέα Μονή Χίου, το 1992 το Πυθαγόρειο και το Ηραίον της Σάμου, το 1996 η Βεργίνα και το 1999 οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας, καθώς και η Χώρα, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο. Πιο πρόσφατα, το 2007, αναγνωρίστηκε η πολιτιστική αξία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.