Οι Φορείς του Οπτικοακουστικού χώρου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι Φορείς του Οπτικοακουστικού χώρου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φωτογραφίζεται με Έλληνες σκηνοθέτες, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με αντιπροσωπεία της "Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών", στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
0



Μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να θέσουν επί τάπητος και μάλιστα στον εκπρόσωπο του ύπατου πολιτικού αξιώματος, το διαβόητο θέμα της επαναφοράς του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων.

Σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί και παράγοντες του κινηματογραφικού κόσμου, εξέθεσανσκέψεις, προβληματισμούς και απόψεις προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ορμητικός λόγος του Νίκου Κούνδουρου,  συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους: "Εμείς κρατάμε την Ελλάδα, εμείς κάνουμε Πολιτισμό, μας ανήκει η στήριξή σας σαν Πολιτεία. Αυτή η χώρα έχει πολιτισμό που είναι το παρόν. Στην Αμφίπολη ανακαλύπτεται ένα πόδι, ένα χέρι και γίνεται παγκόσμιο γεγονός. Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είστε εδώ, το νιώθουμε ότι είστε μαζί μας. Ζητάμε αυτό που μας ανήκει!"

Οι Φορείς του Οπτικοακουστικού χώρου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Ο Νίκος Κούνδουρος προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδεία των Σταύρου Ιωάννου - Αντώνη Μποσκοΐτη. Τον υποδέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος.


Στις δικές τους σύντομες εισηγήσεις, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, εξήγησε στον Παυλόπουλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της κινηματογραφίας των χωρών της Ευρώπης. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας αναφέρθηκε στην ανυπαρξία ενός κινηματογραφικού οικοδομήματος, αναλόγου του Μεγάρου για την τέχνη της μουσικής και του Εθνικού γι' αυτήν του θεάτρου. Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, επίσης, τόνισε - και όλοι συμφώνησαν - την ανάγκη όχι τόσο επαναφοράς του φόρου επί των εισιτηρίων, αλλά της δημιουργίας ενός πολιτειακού πλαισίου που θα ενισχύει την κινηματογραφική παραγωγή. Το λόγο πήραν ακόμη ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, ο Αντιπρόεδρος και η Γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Νίκος Καβουκίδης και Μαρία Κομνηνού, ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κώστας Βρεττάκος, η σεναριογράφος Κατερίνα Μαρινάκη κ.α. Εν ολίγοις, συζητήθηκαν πάγια αιτήματα της εγχώριας κινηματογραφίας όπως η μείωση του ΦΠΑ στις αίθουσες, η απόδοση του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια, η στήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και θέματα κινηματογραφικής παιδείας.


Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Είναι τιμή της Προεδρίας που είστε εδώ. Αυτή η συνάντηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Χάρηκα που είδα το ψήφισμα των Ευρωπαίων Δημιουργών και αισθάνομαι και εγώ μαζί σας την αγωνία του να υπάρξει κινηματογράφος στην χώρα, που είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Πολιτισμού μας».


Ο Προκόπης Παυλόπουλος φάνηκε να ενδιαφέρεται ώστε να δοθούν λύσεις στα φαινομενικά δισεπίλυτα προβλήματα του κινηματογραφικού κλάδου. Και μόνο που το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε για δεύτερη φορά τις πόρτες του στους Έλληνες κινηματογραφιστές, τους ''επαίτες της Πολιτείας'' όπως δηκτικά χαρακτήρισε ο Κούνδουρος τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, φανερώνει έναν πολιτικό που αν μη τι άλλο έχει καλές προθέσεις. Και γι' αυτό ακριβώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρ' όλο που δεν ''έταξε'' την επαναφορά του φόρου επί των εισιτηρίων, έδωσε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για μία εκ νέου συνάντηση και μέχρι τα τέλη του έτους για μια, συμφέρουσα προς όλους, λύση. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η διεκδίκησή σας είναι κορυφαίο κομμάτι του Εθνικού Πολιτισμού και θα στηρίξω στην κατεύθυνση να υπάρχει Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και μια ισχυρή Ελληνική Κινηματογραφία για όλους, με βάσει την κοινή συνισταμένη των νομοθεσιών των Ευρωπαϊκών χωρών».

Οι Φορείς του Οπτικοακουστικού χώρου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Δήμητρα Ματσούκα. Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στην συνάντηση παρευρέθησαν οι Νίκος Κούνδουρος, Κώστας Φέρρης, Λάκης Παπαστάθης, Γιάννης Σμαραγδής, Ρήγας Αξελός, Βασίλης Βαφέας, Κώστας Βρεττάκος, Μανούσος Μανουσάκης, Περικλής Χούρσογλου, Χρήστος Δήμας, Ανδρέας Σινάνος, Δήμητρα Ματσούκα, Τώνης Λυκουρέσης, Σταμάτης Τσαρουχάς, Νίκος Σέκερης, Γρηγόρης Αθανασίου, Κατερίνα Μαρινάκη, Κατερίνα Τζόβα, Αντώνης Μποσκοΐτης, Ντίνος Παναγόκος, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κώστας Λιβιεράτος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας Σταύρος Ιωάννου, ο Αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Νίκος Καβουκίδης και η Γραμματέας της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Γιάννης Σιοροβίγκας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «ΑΘΗΝΑ» Γιώργος Μυλωνάς, ο Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Νίκος Χατζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Οδυσσέας Παυλόπουλος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.