Σπάνια αριστουργηματικά ευρήματα σε τύμβο στις Αιγές

Σπάνια αριστουργηματικά ευρήματα σε τύμβο στις Αιγές Facebook Twitter
4
Σπάνια αριστουργηματικά ευρήματα σε τύμβο στις Αιγές Facebook Twitter

Την  «Ανατομία ενός τύμβου της νεκρόπολης των Αιγών» ανακοίνωσε η αρχαιολόγος  Αγγελική Κοτταρίδη, στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης. Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας βρέθηκαν  μπροστά στα πλούσια ευρήματα ασύλητων και συλημένων τάφων του 4ου αι. π.Χ., το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ανάδειξης της νεκρόπολης Αιγών. Παρά την γαλατική λεηλασία σε 15 τάφους, βρέθηκαν πολύτιμα και σπάνια κτερίσματα. Στον πιο πλούσιο τάφο της ομάδας, τα υπολείμματα νεκρικής κλίνης διακοσμημένης με πήλινες ανάγλυφες πλάκες, φέρουν την Αθηνά τυλιγμένη στο ιμάτιό της να παρακολουθεί μια μάχη Ελλήνων με βαρβάρους –ένα θέμα που απηχεί προφανώς την εκστρατεία της Ανατολής.

Σπάνια αριστουργηματικά ευρήματα σε τύμβο στις Αιγές Facebook Twitter
Σπάνια αριστουργηματικά ευρήματα σε τύμβο στις Αιγές Facebook Twitter

Στον τάφο μιας κοπέλας βρέθηκαν χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες και τον μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε έως τώρα στις Αιγές.  «Στο καπάκι του καθρέφτη ο Ερωτας, στο σχήμα τρυφερού παιδιού, έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει τον θεό του πόθου και του πάθους, τον Διόνυσο, που με μορφή θαλερού νέου κάθεται πάνω στα βράχια που είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα», επισημαίνει η Αγγελική Κοτταρίδη.

Ένας πλούσια κτερισμένος κιβωτιόσχημος ασύλητος τάφος, σπάνιος για την περιοχή των Αιγών, που χρονολογείται στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποκάλυψε την ταφή άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών, στεφανωμένος με χάλκινο επίχρυσο στεφάνι κισσού, ήταν ξαπλωμένος σε ξύλινη κλίνη. Στο σώμα του ήταν ακουμπισμένη μια ερυθρόμορφη οινοχόη με παράσταση συμποσίου και γύρω του σκεύη συμποσίου, μεταξύ αυτών ένας χάλκινος κάδος άριστης ποιότητας για το ανακάτεμα του οίνου με το νερό. Στα ίχνη από τα ενδύματα του νεκρού βρέθηκαν ίχνη πορφύρας, ενώ η επίχρυση διακόσμηση,  αντίστοιχη με εκείνη των χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου, παραπέμπουν σε εύπορο αστό.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Να αγκαλιάσει και να φιλήσει προφανώς τον Διόνυσο, πάει ο Έρωτας. Η αρχαιολόγος έκοψε λίγο την περιγραφή μάλλον...είναι και γυμνοί και οι δύο... τι να κάνουμε...
Αν ξέρουμε τη σημασία του Έρωτα και του Διονύσου, επίσης τη συγκεκριμένη κίνηση που απεικονίζεται, παραπέμπει σαφώς και αμεσα σε αρχαία παιδεραστία. Δηλασή ερωτική έλξη ενός εφήβου προς ένα νεαρό άντρα. Ας μη μένουμε στις "σεμνόρυφες" και λίγο αποπροσανατολιστικές ερμηνείες.