Η Harper Lee επιστρέφει με νέο βιβλίο, 55 χρόνια μετά το "To Kill a Mockingbird"

Η Harper Lee επιστρέφει με νέο βιβλίο, 55 χρόνια μετά το "To Kill a Mockingbird" Facebook Twitter
0
Η Harper Lee επιστρέφει με νέο βιβλίο, 55 χρόνια μετά το "To Kill a Mockingbird" Facebook Twitter
Η Χάρπερ Λι το 1962 σε ηλικία 36 ετών

 Τα νέα ανακοινωθήκαν χθες από τον εκδότη τη.
Η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας Χάρπερ Λι πρόκειται να εκδώσει φέτος το δεύτερό της μυθιστόρημα, παραπάνω από μισό αιώνα μετά το "To Kill a Mockingbird" (Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια") -ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1960.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου Harper Publishers, το νέο βιβλίο θα ονομάζεται "Go set a watchman" και θα κυκλοφορήσει τις 14 του φετινού Ιουλίου.


Το Kill a Mockingbird
Το μυθιστόρημα "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" θίγει με μοναδικό τρόπο το ζήτημα του ρατισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην Αλαμπάμα της δεκαετίας του 1930, μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών.

Η πλοκή και οι χαρακτήρες του έργου είναι βασίζονται στις εμπειρίες της ίδιας της συγγραφέως (που μεγάλωσε στην Αλαμπάμα την περίοδο που περιγράφεται στο βιβλίο), στις αναμνήσεις από την οικογένειά της κι από τους γείτονές της, και σε έναν φόνο που συνέβη στην περιοχή το 1936, όταν η ίδια ήταν 10 ετών.


Το βιβλίο εκδόθηκε σε μια περίοδο που το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, και γνώρισε άμεσα τεράστια επιτυχία.

Η Λι κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ εκείνης της χρονιάς, και το έργο της θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Σήμερα το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα σε πολλά αμερικάνικά σχολεία και πανεπιστήμια, για το δυνατό αντιρατσιστικό του μήνυμα.

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1962 (ελληνικός τίτλο "Σκιές στη Σιωπή") με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ. Το φιλμ κέρδισε δύο Όσκαρ.

Η Harper Lee επιστρέφει με νέο βιβλίο, 55 χρόνια μετά το "To Kill a Mockingbird" Facebook Twitter
Από τη μεταφορά του μυθιστορήματος στον κινηματογράφο, το 1962


Παρόλο που η Λι δεν εξέδωσε ποτέ τίποτε άλλο έκτοτε, της έχει απονεμηθεί το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για την συνεισφορά της στην παγκόσμια λογοτεχνία, ενώ οι Τιμητικοί Τίτλοι και οι διακρίσεις που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια είναι αναρίθμητοι.

Ποτέ της δεν έχει βγάλει λόγο σε καμία από τις απονομές αυτές, και απέφευγε ανέκαθεν τα φώτα της δημοσιότητας.


Ενδιαφέρον έχει το πώς κατάφερε η Λι να γράψει το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια".


Σύμφωνα με δικό της άρθρο στο περιοδικό McCall's (1961) η Λι δέχτηκε ένα απρόσμενο Χριστουγεννιάτικό δώρο το οποίο της επέτρεψε να μην δουλέψει για ένα χρόνο ώστε να έχει χρόνο να γράψει το μυθιστόρημα που πάντα ήθελε.

Το 1956 η Λι εργαζόταν σε μία αεροπορική εταιρεία. Την ημέρα των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς βρέθηκε στο σπίτι του συνθέτη Μάικλ Μπράουν στην Νέα Υόρκη, με την οικογένεια του οποίου είχαν γίνει στενοί φίλοι μέσω του κοινού τους γνωστού Τρούμαν Καπότε (Στο αρχικό άρθρο η Λι είχε κρατήσει την ανωνυμία των Μπράουν).


Το ζεύγος Μπράουν έδωσε ως δώρο στην Λι μία κάρτα που έλεγε: "Έχεις έναν χρόνο από τώρα για να γράψεις ό,τι θέλεις. Καλά Χριστούγεννα".


Ήταν τέτοιο το ταλέντο που οι Μπράουν αναγνώριζαν στην Λι, και πίστευαν σ' αυτό, που της εξασφάλισαν μισθούς ενός έτος για να την παροτρύνουν να αφήσει τη δουλειά της και να αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Κανείς δεν περίμενε την επιτυχία εκείνου το πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα μυθιστορήματος.

Η Harper Lee επιστρέφει με νέο βιβλίο, 55 χρόνια μετά το "To Kill a Mockingbird" Facebook Twitter
Η Χάρπερ Λι το 2007 σε ηλικία 80 ετών


Η επιστροφή μετά από 55 χρόνια

Το καινούριο μυθιστόρημα με τίτλο "Go Set a Watchman" στην ουσία δεν είναι "καινούριο".

Γράφτηκε πριν το "To Kill a Mockingbird", στα μέσα της δεκαετίας του '50, αλλά τότε ο εκδότης της Λι την είχε συμβουλέυσει να πάρει τον κεντρικό χαρακτήρα της ηρωίδας, την Σκάουτ, και να γράψει κάτι μέσα από τα μάτια της ως παιδί.


Έτσι η γνωστή Σκάουτ από το "Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια" είναι τώρα ενήλικη γυναίκα.

Στο νέο μυθιστόρημα την παρακολουθούμε είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου να επισκέπτεται τον πατέρα της στο Μέικομπ της Αλαμπάμα όπου "αναγκάζεται να ασχοληθεί με θέματα προσωπικά και πολιτικά, καθώς προσπαθεί να καταλάβει τη στάση του πατέρα της απέναντι στην κοινωνία, και τα αισθήματά της για το μέρος όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια".


Το μυθιστόρημα, που θεωρούνταν χαμένο, βρέθηκε από την δικηγόρο της 88χρονης σήμερα συγγραφέως και εφόσον σύμφωνα με τη ίδια αποτελεί μία "αρκετά αξιοπρεπή προσπάθεια" αποφασίστηκε να εκδοθεί.


Η τελικά έκδοση θα έχει 304 σελίδες, και θα κυκλοφορήσει αρχικά σε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι σήμερα το "To Kill a Mockingbird" έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.


Η αντίδραση στα social media
Όπως ήταν φυσικό η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον κόσμο του βιβλίου -και όχι μόνο, και το Twitter πήρε από χθες "φωτιά" με θετικά, αλλά και με πιο επιφυλακτικά σχόλια.


Με πρώτο πρώτο τον συγγραφέα του Game of Thrones, George RR Martin

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.