Γαβράς: Είμαι γοητευμένος από τον Τσίπρα

Γαβράς: Είμαι γοητευμένος από τον Τσίπρα Facebook Twitter
1

Για τη γοητεία που άσκησε πάνω του Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος γνώρισε τον σημερινό Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάιο.

Όπως είπε, ένιωσε ιδιαίτερα γοητευμένος από την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του: «Ήρθε στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο και ζήτησε να με συναντήσει. Μιλήσαμε και είχα διάθεση να μάθω τι είχε στο στομάχι του. Τελικά φάγαμε μαζί σε ένα εστιατόριο και μείναμε να κουβεντιάζουμε ως τις 2 η ώρα το πρωί. Μιλήσαμε για όλα, για τη ζωή, για τα σκαμπανεβάσματά της. Τον ρώτησα τι εννοεί όταν αυτοαποκαλείται ‘ριζοσπάστης’ και μου απάντησε κάτι που μου άρεσε: ‘Ριζοσπάστης σημαίνει οι ρίζες μας, η κουλτούρα, η δημοκρατία. Αυτές είναι οι δύο αρχές μου’».

Ο σκηνοθέτης είπε ακόμη ότι ο Τσίπρας είναι δυναμικός, «δεν μιλάει για τον εαυτό του και κυρίως έχει ένα όραμα πολύ ανοιχτό και θετικό για τον κόσμο. Δεν είναι στενοκέφαλος. Αντίθετα με τους Γάλλους, για παράδειγμα, αυτός δεν χτυπάει τους αντιπάλους του. Αυτό είναι απόδειξη πόσο έξυπνος είναι. Αντί να αναζητήσει συμμαχίες με τους Έλληνες κομμουνιστές, οι οποίοι είναι ανυπόφορα σταλινικοί, ο Τσίπρας πήγε και έκανε συμμαχία με ένα δεξιό κόμμα, συντηρητικό. Αυτό είναι πολύ πονηρό και κυρίως πολύ ρεαλιστικό σε σχέση με τους Έλληνες».

Για τη σχέση του Τσίπρα με τον Πολιτισμό και την Παιδεία ο Γαβράς εκτίμησε ότι «είναι πιο έτοιμος από τους Γάλλους σοσιαλιστές. Πολύ πιο έτοιμος. Θέλει να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις Τέχνες, τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία, το σχολείο, το οποίο έπρεπε να είχαν μεταρρυθμίσει εδώ και πολλά χρόνια. Έχει ένα πρόγραμμα πολλών σελίδων και θα το κάνει. Η εποχή μας έχει αλλάξει. Πρέπει να βγούμε μια για πάντα από την αντιπαράθεση Δεξιά-Αριστερά, μια αντιπαράθεση που χρονολογείται από το '50. Αυτός ο διπολισμός δεν αντιστοιχεί πλέον με τίποτα. Οδηγεί μόνο στο να ελέγχει το κοινοβούλιο μια μειοψηφία και αυτό δεν είναι υγιές. Εξάλλου και ο Φρανσουά Ολάντ το κατάλαβε, ξέρει να παίρνει αποφάσεις ‘Δεξιές’, να ψηφίζει νόμους ‘Δεξιούς’, ορισμένες φορές εις βάρος του κόμματός του, βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Για τις σχέσεις του νέου πρωθυπουργού με την Εκκλησία και το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας ο Κώστας Γαβράς ανέφερε: «Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τους Έλληνες ώστε να ξέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά της Εκκλησίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Η ελληνική Εκκλησία είναι όπως τα παλιά το κομμουνιστικό κόμμα. Έχει οπαδούς παντού. Μιλήσαμε για τους Έλληνες εφοπλιστές. Μου ανέφερε τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να βρει το χρήμα εκεί που υπάρχει. Αλλά ξέρει επίσης ότι οι εφοπλιστές αν νιώσουν ότι θέλει να τους απομυζήσει θα μετακομίσουν στον Παναμά».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια