Μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό στον ΙΑΝΟ

Μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό στον ΙΑΝΟ Facebook Twitter
0
Μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό στον ΙΑΝΟ Facebook Twitter


Από την πρώτη, μακρινή εκείνη μέρα του 1984, ο στόχος του ΙΑΝΟΥ ήταν και παραμένει πάντα η ουσιαστική συμβολή στην παραγωγή και στη διάδοση του πολιτισμού, με πρώτο και σημαντικότερο μέσο την άμεση επαφή και συνομιλία του κοινού με τους δημιουργούς. Το πρόγραμμα της νέας σεζόν περιλαμβάνει πολλές, σημαντικές κι ενδιαφέρουσες Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ  με σημαντικούς ανθρώπους.

Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ

Μουσικοί, συγγραφείς, διανοούμενοι, πολιτικοί αλλά και προσωπικότητες που καθόρισαν ποικιλοτρόπως τη σύγχρονη Ελλάδα με το έργο τους συνομιλούν με τους νέους συνεργάτες του ΙΑΝΟΥ πάνω σε όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας (όπως ο πολιτισμός, η τέχνη, η πολιτική, η οικονομία, η κοινωνία, η ηθική κ.ά.), φιλοδοξώντας να εγείρουν τον δημόσιο διάλογο γύρω από αυτά. Στις συναντήσεις με ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ, η Ναταλί Χατζηαντωνίου θα συνομιλήσει με τους: Μύρωνα Μιχαηλίδη (23/12), Δήμητρα Γαλάνη & Χρήστο Ραφαηλίδη (7/1), Ελένη Καραΐνδρου (21/1), Σταμάτη Κραουνάκη (11/2) , Θανάση Παπακωνσταντίνου (25/2). Στις συναντήσεις με ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ο Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλήσει με τους: Ρέα Γαλανάκη (29/12), Θανάση Βαλτινό (14/1), Κώστα Ακρίβο (28/1), Μάρω Δούκα (18/2), Πέτρο Μάρκαρη (4/3). Στις ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ συναντήσεις, η Μαργαρίτα Πουρνάρα θα έχει μια αναπάντεχη κοινή συζήτηση με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης Γιώργο Καμίνη & Γιάννη Μπουτάρη, που θα μας εξηγήσουν πώς οι πόλεις μας θα ήταν καλύτερες, αν οι δήμαρχοι είχαν περισσότερες εξουσίες. Ενώ ακολουθούν η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη (12/1) και ο Andrea Zick (9/2). Ενώ στις συναντήσεις ΚΟΡΥΦΗΣ, ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Πρώτος ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (22/12), ενώ ακολουθεί ο Νίκος Κοτζιάς (26/1).


Όλες οι εκδηλώσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το IANOS.GR και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του στον κάθε καλεσμένο έως και 3 μέρες πριν από την κάθε εκδήλωση στην ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας της εκδήλωσης ή στο email: [email protected].

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να ενημερώνεστε από το www.ianos.gr.

Μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό στον ΙΑΝΟ Facebook Twitter

Εικαστικά δρώμενα στην ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ


Η IANOS Αίθουσα Τέχνης, έχοντας ήδη διαγράψει μια πορεία δύο ετών συνεχούς εκθεσιακής δραστηριότητας με ξεκάθαρο σήμα και συγκεκριμένο αίτημα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, βρίσκεται ήδη στην 3η περίοδο, μετρώντας 26 διαφορετικές εκθέσεις και περισσότερους από 50.000 επισκέπτες. Η φετινή περίοδος ξεκίνησε εντυπωσιακά με τα «Καφενεία της Αθήνας» τον περασμένοΟκτώβριο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επετειακή έκθεση «20+20/20» σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Η επόμενη έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 16 Δεκεμβρίου, είναι το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, βασισμένη στην ομότιτλη τετραλογία του Λώρενς Ντάρρελ, ενώ ακολουθούν οι εκθέσεις «Τέχνη στο Πατάρι ΙΙΙ» (22/1), Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη (17/2), Αφιέρωμα στην ποίηση (17/3), Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (19/5).

Μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό στον ΙΑΝΟ Facebook Twitter

Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ


Τον Οκτώβριο του 2012 ο ΙΑΝΟS, σε συνεργασία με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, εγκαινίασε έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει κοντά με 19 παγκοσμίου φήμης συγγραφείς (έως σήμερα), να γνωρίσει το έργο τους και να συνομιλήσει μαζί τους (Νικολό Αμανίτι, Πιερ Ασουλίν, Ζαν Μισέλ Γκενασιά, Άρης Φιορέτος, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Σουλφί Λιβανελί, Ζαν Ματέρν, Γκράχαμ Σουίφτ, Λεονάρντο Παδούρα, Πάολο ντι Πάολο, Λίζα Μάρκλουντ, Άμος Οζ, Ντάνιελ Κέλμαν, Άλαν Χόλινγκχερστ, Caryl Ferey , Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, Serge Tisseron, Αντρέι Κούρκοφ).

Φέτος, ο κύκλος συνεχίζεται με επιμελήτρια την Κατερίνα Σχινά και πρώτο καλεσμένο της τον Μετίν Αρντίτι στις15/1, ενώ μέσα στο 2015 θα βρεθούν στον ΙΑΝΟ ο ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ, ο ΖΙΛ ΒΕΝΣΑΝ, ο ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΡΟΝΚΑΛΙΟΛΟ κ.ά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.