Ανακαλύφθηκε η αυθεντική 'Έκσταση της Μαρίας Μαγδαληνής '

Ανακαλύφθηκε η αυθεντική 'Έκσταση της Μαρίας Μαγδαληνής ' Facebook Twitter
1
Ανακαλύφθηκε η αυθεντική 'Έκσταση της Μαρίας Μαγδαληνής ' Facebook Twitter

Ο αυθεντικός πίνακας του Caravaggio εντοπίστηκε σε μια ιδιωτική Ευρωπαϊκή συλλογή, υποστηρίζει η μεγαλύτερη αυθεντία στον Caravaggio, η Mina Gregori στον Telegraph. 

Είχαν γίνει τουλάχιστον έξι πιστές αντιγραφές του έργου τέχνης που ο ζωγράφος είχε δημιουργήσει το 1606, αλλά τώρα, για πρώτη φορά, βρέθηκε το πρωτότυπο.

"Είναι εκπληκτικό. Το κατάλαβα [πως είναι το πρωτότυπο] αμέσως με το που το είδα", δήλωσε η Mina Gregori απ' το σπίτι της στην Φλωρεντία. Το έργο είναι εμπνευσμένο απ' τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο η Μαρία η Μαγδαληνή, που ζούσε ως ερημήτισσα σε μια σπηλιά της Νότιας Γαλλίας μετά το θάνατο του Ιησού, ένιωθε έκσταση επτά φορές την ημέρα απ' τις "υπέροχες αρμονίες των ουράνιων χορωδιών". 

Η Gregori, που θεωρείται η Νο1 ειδικός στον κόσμο για τον Καραβάτζιο δεν θέλησε να αποκαλύψει τη χώρα στην οποία εντόπισε τον πίνακα, λέγοντας πως οι ιδιοκτήτες του δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα, αλλά επιβεβαίωσε ότι με την πρώτη ματιά στην ελαιογραφία διαστάσεων 100/90 εκ. στην κατοικία τους, κατάλαβε ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού. 

 

"Τον κατέβασαν και τον άπλωσαν στο πάτωμα. Έσκυψα να τον εξετάσω, κι όταν είδα τα χέρια της Μαρίας Μαγδαληνής είπα "Ναι, είναι γνήσιο. Αυτή είναι".

 

Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ αντίγραφα που κυκλοφορούν παγκοσμίως, που δείχνουν τη Μαγδαληνή με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα σε μια στάση και έκφραση που θυμίζει σεξουαλικό οργασμό.

Ανακαλύφθηκε η αυθεντική 'Έκσταση της Μαρίας Μαγδαληνής ' Facebook Twitter

Η Gregori λέει πως αφού εξέτασε προσεκτικά τα χρώματα και το φωτισμό στα χέρια και το πρόσωπο της εικονιζόμενης, πρόσεξε επιπλέον μια κέρινη σφραγίδα του τελωνείου του Βατικανού (που χρησιμοποιούνταν μόνο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα), αλλά και ένα χειρόγραφο σημείωμα στο πίσω μέρος που έγραφε ότι η Μαγδαληνή του Καραβάτζιο ήταν στην Chiaia και έπρεπε να παραδοθεί στον Καρδινάλιο Borghese. 


Η 80χρονη σήμερα ερευνήτρια Mina GregoriΤο μυστήριο της τέχνης σχετικά με τον εξαφανισμένο πίνακα του Καραβάτζιο μοιάζει να λύθηκε, αλλά παρ' ό,τι η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του έργου τέχνης, η Gregori δε νομίζει ότι οι ιδιοκτήτες του θα θελήσουν να το εκθέσουν δημοσίως. "Νομίζω ότι θα το κρατήσουν σπίτι τους και θα το χαίρονται. Πράγμα πολύ καλύτερο απ' το να είναι πάντως κλειδωμένο σε μια τράπεζα όπου κανείς δεν θα το χαίρεται..."

Η 80χρονη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή και την καριέρα της στον Καραβάτζιο τονίζει πως ο πίνακας είναι μια "υπέροχη προσθήκη στον κόσμο της Τέχνης. Το ότι είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον αυθεντικό πίνακα ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου... Μετά από τόσα χρόνια, το άξιζα!"

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.