ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

Η διάσημη δημιουργός του "Χάρι Πότερ" έγραφε κάτω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ.

Η διάσημη δημιουργός του "Χάρι Πότερ" έγραφε κάτω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Facebook Twitter
3

Το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ απελευθέρωσε το εντυπωσιακό συγγραφικό δαιμόνιό της, είπε η Ρόουλινγκ για το αστυνομικό μυθιστόρημα «The Cuckoo's Calling» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ένας βετεράνος στρατιώτης που γίνεται ιδιωτικός ντετέκτιβ και καλείται να διαλευκάνει τον μυστηριώδη θάνατο ενός μοντέλου.


Όπως μας πληροφορούν τα Νέα, κανένας δεν είχε ιδέα και όλοι σχεδόν οι κριτικοί βιβλίου αλλά και άλλοι, όσοι ασχολούνται με βιβλιοπαρουσιάσεις, είχαν να λένε τα καλύτερα γι' αυτόν τον νεόκοπο συγγραφέα, πρώην μπαρουτοκαπνισμένο στρατιωτικό, που με το συγγραφικό ντεμπούτο του κιόλας προκάλεσε αίσθηση. Για «σπινθιροβόλo ξεκίνημα» έκανε λόγο ένας κριτικός κι ένας άλλος συνάδελφός του από τους κυριακάτικους «Τάιμς» του Λονδίνου έπλεξε το εγκώμιο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για την ικανότητά του να περιγράφει τα γυναικεία ρούχα με ακρίβεια και ορθότητα.

To μυστικό της Ρόουλινγκ ξεσκέπασαν οι Τάιμς του Λονδίνου, ενεργώντας ως.. ντετέκτιβ αποκαλύπτοντας στην πορεία της έρευνάς τους καινούργια στοιχεία. «Ηλπιζα ότι το μυστικό του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ δεν θα αποκαλυπτόταν τόσο σύντομα, διότι έγραφα χωρίς άγχος», δήλωσε η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ.

3

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Δε λέω, έξυπνο πείραμα εκ μέρους της αλλά δε με πείθει και 100% ότι οι Times του Λονδίνου θα ασχολούνταν να μάθουν τον πραγματικό συγγραφέα πίσω από ένα σχετικά άγνωστο βιβλίο. Μάλλον επειδή δεν πούλησε αρκετά έγινε αυτή η αποκάλυψη αφού όταν μαθεύτηκε οι πωλήσεις του βιβλίου ανέβηκαν κατακόρυφα. Επίσης, δε δείχνει λίγο κόμπλεξ αυτό που κάνει με τα ανδρικά ονόματα; Αν δεν κάνω λάθος και το όνομά της (J.K. Rowling) το διάλεξε να απεικονίζεται έτσι αρχικά για να φαίνεται στον αναγνώστη ως ανδρικό όνομα. Συγγνώμη αλλά υπάρχουν πολλές επιτυχημένες γυναίκες συγγραφείς. Δεν είμαστε και τόσο πίσω πια. Θα έπρεπε να είναι περήφανη που είναι γυναίκα όχι να το κρύβει επιμελώς.
Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν κατέχεις όλη την αλήθεια (αλίμονο!), οι Times εψάξαν τον συγγραφεά ακριβώς επειδή το βιβλίο ήταν εντυπωσιακά καλό (δεν το διάβασα- αυτές είναι οι κριτικές) και πήγαινε πολύ καλά και ανακαλυψαν την Rowling από πίσω. Εκτός αν όντως πιστεύεις ότι το παγκσμίως γνωστό όνομά της πιο πλούσιας και επιτυχημένης συγγραφέα του κόσμου αυτή τη στιγή, δεν θα ήταν αρκετό να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της και χρειαζόταν ένα καλό δράμα σαν το σενάριο που προτείνεις.Επίσης το όλο σκηνικό με τα αντρικά ονόματα βασίζεται σε έρευνες που (υποτίθεται ότι) δείχνουν οτι το πλατύ κοινό θα διαβάσει πιο εύκολα έναν αγνωστο άντρα συγγραφέα παρά μία γυναίκα. Αυτές οι αποφάσεις παίρνονται από τους εκδότες και τους οίκους τους και όχι από την συγγραφέα. Αρά όντως υπάρχει κόμπλεξ, αλλά μάλλον το έχουν το αναγνωστικό κοινό ακι οι εκδοτικοί οίκοι.
Κι όμως, δεν κατανόησες το σχόλιό μου αν και ήταν πολύ απλό. Δεν είπα ότι το έκανε για να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της. Κατάλαβα για ποιο λόγο το έκανε αν και πάλι το θεωρώ παιδιάστικο για την ηλικία της. Είπα απλά ότι οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές για το κύρος της συγγραφέως που ο οίκος συμφώνησε να εκδόσει το βιβλίο της (διότι αδυνατώ να πιστέψω ότι ούτε ο εκδοτικός οίκος γνώριζε τον πραγματικό συγγραφέα) οπότε προφανώς κάποιος ήθελε να αποκαλυφθεί ο πραγματικός συγγραφέας, όχι απαραίτητα η ίδια, ίσα-ίσα που πιο πολύ πιστεύω ότι ήταν δουλειά του εκδοτικού οίκου. Άλλωστε δεν έχει ανάγκη τα χρήματα εκείνη. Όσο για το κόμπλεξ, σίγουρα αν κάποιος αγοράζει βιβλία βάσει του γένους του συγγραφέα δείχνει κάποιο κόμπλεξ, αλλά και η αποδοχή αυτής της "ρατσιστικής" συμπεριφοράς από τους ίδιους τους συγγραφείς δείχνει επίσης κόμπλεξ και μάλιστα μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου. Ξαναλέω ότι θα έπρεπε να είναι περήφανη για το ότι είναι γυναίκα συγγραφέας κι όχι να κρύβεται πίσω από ένα ανδρικό όνομα κάνοντας πειράματα.