Borusan Philharmonic Orchestra: Η Πόλη «ακούει» κλασσική μουσική

Borusan Philharmonic Orchestra: Η Πόλη «ακούει» κλασσική μουσική Facebook Twitter
0

Πρόκειται για την Φιλαρμονική Ορχήστρα Borusan.

Ένας Τούρκος μεγιστάνας, αποφάσισε να προωθήσει την κλασσική μουσική και για αυτό δημιούργησε μια Φιλαρμονική Ορχήστρα, που είναι και η ναυαρχίδα του πολιτιστικού ιδρύματος «Borusan».

«Είμαι μέλος μιας ομάδας. Για το ίδρυμα μας δεν είναι χόμπι, έχουμε σχέδια για την ορχήστρα. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Είμαστε μια μικρή ομάδα και κάνουμε αυτό που αγαπάμε, μουσική» υποστηρίζει η Ζεινέπ Χαμεντί, πρόεδρος του ιδρύματος «Borusan».

Ο Αυστριακός Σάσα Γκόυτζελ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας.

«Νομίζω ότι πως πρόκειται για μια καταπληκτική ορχήστρα με πολλά χαρίσματα. Τα μέλη της είναι 35 με 38 ετών. Οι μουσικοί μας είναι παθιασμένοι, αγαπούν τη μουσική και έχουν διάθεση για καινούρια πράγματα» υποστηρίζει ο μαέστρος Σάσα Γκόυτζελ.

Ο διάσημος Αμερικανός βαρύτονος, Τόμας Χάμπσον αποδέχθηκε την πρόσκληση της ορχήστρας και ερμήνευσε αριστουργήματα των Βέρντι, Βάγκνερ και Μάλερ.

«Ήξερα ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ορχήστρα, με πολύ έμπειρους μουσικούς. Υπάρχουν όμως και κομμάτια του Μάλερ, ας πούμε, που δεν έχουν ερμηνεύσει ποτέ. Και είναι η πρώτη φορά τα ερμηνεύουν μαζί μου. Αυτό είναι συναρπαστικό».

«Πολλά κομμάτια που είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Δύση, στην Τουρκία είναι απολύτως άγνωστα. Κοινό και μουσικοί έρχονται σε επαφή με τον έναν καινούριο μουσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Είναι η πρώτη φορά που τα κομμάτια αυτά παρουσιάζονται στο κοινό της Τουρκίας και αυτό είναι ένα απίστευτο συναίσθημα»

«Ο Γκουσταβ Μάλερ με βοήθησε να βρω το νόημα της ζωής. Μέσα απο την μουσική του και τις επιλογές του, κατάλαβα πως το νόημα είναι η συμπόνοια για τον συνάνθρωπο και η αγάπη για την δουλειά που κάνεις. Προσπαθώ το μήνυμα αυτό να γίνει κομμάτι της ζωής μου και της ερμηνείας μου» υποστηρίζει ο βαρύτονος Τόμας Χάμπσον

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα της ορχήστρα μας. Πρέπει να συνδυάσουμε την μουσική παράδοση της Τουρκίας και της περιοχής με την κλασσική μουσική που είναι η παράδοση της Ευρώπης. Ρυθμοί, ήχοι και μουσικά όργανα μπορούν να φέρουν κοντά τους δύο μουσικούς πολιτισμούς» υποστηρίζει ο μαέστρος Σάσα Γκόυτζελ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.