H Β.Iρλανδία απογειώνεται τουριστικά με το Game of Thrones

H Β.Iρλανδία απογειώνεται τουριστικά με το Game of Thrones Facebook Twitter
15

Εάν ο Χάρι Πότερ έδωσε γερή ώθηση στον σκωτσέζικο τουρισμό και το «Il Postino» έφερε περισσότερους τουρίστες στη Σικελία, τώρα ήρθε η σειρά του Game of Thrones να αλλάξει άρδην το οικονομικό τοπίο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ιδιαίτερη επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, που διανύει αυτή τη στιγμή την τρίτη της σεζόν, γυρίζεται σε στούντιο στο Μπέλφαστ, καθώς και σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η σειρά που έχει πολύ φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο έχει προσφέρει στην περιοχή, μέσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, 76,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Ιρλανδία καταφέρνει να ακούγεται θετικά στα παγκόσμια media, καθώς μέχρι σήμερα ήταν γνωστή μόνο για τις συγκρούσεις μετά ΙΡΑ και Βρετανών, αλλά και τις ενδοκοινοτικές εμφύλιες διαμάχες.

«Εκτός του καθαρού οικονομικού αντίκτυπου για τη Βόρεια Ιρλανδία, σε σχέση με τα λεφτά που ξοδεύουν οι επισκέπτες, τα αγαθά και τις υπηρεσίες, υπάρχει και μια τεράστια τουριστική υπεραξία. Αντικρίζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της Βόρειας Ιρλανδίας, βλέπουν πανέμορφα τοπία» επισημαίνει η Μόιρα Λοκ από το Screen Agency της Βόρειας Ιρλανδίας.

H Β.Iρλανδία απογειώνεται τουριστικά με το Game of Thrones Facebook Twitter

Οι φανατικοί της σειράς μπορούν να δουν κοστούμια και σκηνικά σε μια έκθεση που διοργανώνεται αυτή την περίοδο στο Μουσείο του Τιτανικού στο Μπέλφαστ. Τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως τον ιαπωνικό, τον περσικό, τους Βεδουίνους και τους Ινουίτ. Κάθε στοιχείο που χρησιμοποιείται στη σειρά είναι απόλυτα ακριβές, σε σχέση με το πολιτισμικό του πλαίσιο.

H Β.Iρλανδία απογειώνεται τουριστικά με το Game of Thrones Facebook Twitter

Η σειρά στηρίζεται στα μυθιστορήματα του George R.R. Martin «Ένα τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς». Στο επίκεντρο της δράσης είναι η αιματηρή σύγκρουση για τον έλεγχο του Γουέστερος, όπου οι εποχές διαρκούν δεκαετίες. Επτά οικογένειες ελέγχουν τα Επτά Βασίλεια, που αποτελούν το Γουέστερος. Όλοι διεκδικούν τον κεντρικό Θρόνο που ελέγχει τους πάντες.

Το καλωδιακό κανάλι HBO, υπεύθυνο για την παραγωγή της σειράς, θα γυρίσει σύντομα τον τέταρτο κύκλο επεισοδίων στη Βόρεια Ιρλανδία, εκμεταλλευόμενο τις μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης.

Το Game of Thrones προβάλλεται σε 80 χώρες παγκοσμίως.

Πηγή: Euronews

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

5 σχόλια
Ε,βέβαια,όποιος δε συμφωνεί είναι fail.Τέλος πάντων,έχω δει όλα τα επεισόδια,γιατί είναι μια σειρά που βλέπεται ευχάριστα,δε λέω,αλλά όχι και καλύτερη σειρά ever.Coolάρετε όλοι.Τι έχουν πάθει όλοι με κάτι GoT,Breaking Bad,Mad Men κτλ. δεν μπορώ να καταλάβω.Εδώ υπάρχουν σειρές όπως Dexter,Homeland,Justified,Sherlock,House of Cards,Boardwalk Empire κτλ. για να μην πάμε και στις παλαιότερες (Twin Peaks,Sopranos,The Wire,Deadwood,Six Feet Under),ούτε σε κωμωδίες,κι εμείς ασχολούμαστε με σειρές που "έχουν λέει στόχο την εμβάθυνση στους χαρακτήρες".Ποια εμβάθυνση και ποιους χαρακτήρες;Οι χαρακτήρες ρηχοί όσο δεν πάει και κατά κανόνα στόκοι,με αποφάσεις που δε θα έπαιρναν ούτε μωρά παιδιά,το σενάριο είναι επίτηδες περίπλοκο,αλλά κάπου το παρακάνει και η συντριπτική πλειοψηφία των καταστάσεων είναι τελείως over the top (ξέρω ότι ακολουθεί τα βιβλία,τα οποία δεν έχω διαβάσει πάντως),οι ερμηνείες κατά κανόνα μέτριες,η σκηνοθεσία το ίδιο (καλά,αυτό το "σοκαριστικό" 9ο επεισόδιο αποδόθηκε απολύτως γελοία).Τι να πρωτοπεί κανείς.Δεν υπάρχει πιο υπερτιμιμένη σειρά κατά τη γνώμη μου.
Aris111Το ότι δεν σου αρέσει εσένα είναι απόλυτα φυσιολογικό.Το ότι μπαίνεις στη διαδικασία να βρεις ψεγάδια δεν είναι.Ούτε οι χαρακτήρες είναι ρηχοί, ούτε οι ερμηνείες μέτριες, ούτε το σενάριο over the top απλά γιατί (εξαιρώντας τα λίγα στοιχεία φανταστικού) όλα είναι εμπνευσμένα από δυναστικές έριδες του μεσαίωνα. Για να μη σου πω ότι η πραγματική ιστορία είναι πολύ πιο over the top.Και το fail που είπε ο Stevevo, αναφέρεται στο ότι μπήκες στη διαδικασία να γράψεις σχόλιο ότι δεν είναι σοβαρή σειρά.Αμα δεν σου αρέσει, απλά δεν ασχολείσαι, αφήνεις αυτούς που τους αρέσει να γουστάρουν και όλοι είμαστε ικανοποιημένοι.Λέγεται ανοχή και είναι καλό να υπάρχει στις κοινωνίες μας.Εστω κι αν πρόκειται για τηλεοπτικά γούστα.
Μένη,δε νομίζω ότι έθιξα κανέναν,απλά είπα τη γνώμη μου.Έχω το δικαίωμα νομίζω,κάνω λάθος;Αυτό το "αν δε σου αρέσει μην ασχολείσαι" είναι παιδικό επιχείρημα.Με αυτήν τη λογική δε θα υπήρχε αρνητική κριτική.Και ανοχή έχω άπειρη.Δεν είμαι εγώ εξάλλου αυτός που μίλησε για fail comment.Δεν μπαίνω στη διαδικασία να βρω ψεγάδια.Λέω απλά την εντύπωση που έχω αποκομίσει βλέποντας τη σειρά.Κάτι σα μια μίνι προσωπική κριτική.Και ναι,κατά την άποψή μου πάντα,οι χαρακτήρες είναι πάτος.Δεν μπορώ τώρα (και λόγω spoilers) να αναλύσω καταστάσεις όπου δρουν τελείως άλογα.Και επίσης,είναι εμπνευσμένο από δυναστικές έριδες του Μεσαίωνα,αλλά το πάει πολύυυυυυυ παραπέρα το πράγμα.Δεν είναι κακό το "περίπλοκο" του σεναρίου αυτό καθ'αυτό.Τουναντίον.Είναι λάθος ο τρόπος που προσπαθεί να το περιπλέξει.Όσο για τα fantsy στοιχεία,αποτελούν βασικότατα συστατικά της πλοκής (τα βασικότερα κατά τη γνώμη μου),αλλά δεν είναι καθόλου αυτό το θέμα.Για τις ερμηνείες πάντως δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο.Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις (Dinklage),αλλά κατά κανόνα είναι (για μένα πάντα) είτε υποτονικές (Sansa Stark),είτε διεκπαιρεωτικές (Jon Snow),είτε υπερβολικές (Joffrey,αν και δικαιολογείται λόγω ηλικίας),είτε τελείως off (Tarly κυρίως,αλλά και Theon Greyjoy).Συγγνώμη ρε φίλε,αλλά αν τις συγκρίνω με Michael C. Hall,το μακαρίτη τον Γκαντολφίνι,Damian Lewis,Claire Danes,Olyphant,Cumberbatch κτλ. για μένα δεν πιάνουν μία.Συμφωνώ απολύτως πάντως ότι πρόκειται για γούστα.Στο κάτω κάτω αυτό που λέω είναι ότι η σειρά είναι υπερτιμημένη,όχι ότι είναι κακή (ένα 7αράκι στα 10 το τσιμπάει).
Όσον αφορά τη γνώμη σου, καλά έκανες και την είπες.Και καλά έκανε και ο επόμενος και τη χαρακτήρισε fail.Αν θεμε ελευθερία γνώμης, θα την έχουμε για όλους.Εσύ του δίνεις 7/10. Εγώ 9.5/10.Θα μπορούσα να σου αναλύσω γιατί είναι κατά τη γνώμη μου καλή σειρά, αλλά δεν έχει νόημα. Αρνητικά μπορείς να βρεις στα πάντα. Στην τελική αυτηνής της έλαχε να γίνει blockbuster.Επαναλαμβάνω. Σε κάποιους αρέσει. Σε κάποιους όχι. Γιατί να τσακωνόμαστε.
Μα δεν τσακωνόμαστε βρε φίλε.Προφανώς και σε κάποιους αρέσει.Και δεν παραπονέθηκα γιατί χαρακτηρίστηκε fail το σχόλιό μου.Ο καθένας έχει την άποψή του.Απλά με αφορμή το σχόλιο του Stevevo βρήκα την ευκαιρία να σχολιάσω λίγο παραπάνω γιατί θεωρώ τη σειρά υπερεκτιμημένη.Όσο για το 9,5/10,καλά κάνεις και το βάζεις,απλά θα βοηθούσε να ξέρουμε (ξέρω βασικά,δε νομίζω ότι παρακολουθεί πλέον κανένας άλλος το θέμα) γιατί το έβαλες.Εγώ είπα 2-3 πράγματα (προφανώς υποκειμενικά),θα μπορούσες κι εσύ να πεις άλλα δυο τρία για να δω αν μου έχει ξεφύγει κι εμένα κάτι.Και σου ξαναλέω,δεν ψάχνω επί τούτου να βρω αρνητικά,απλά αυτά που ανέφερα είναι συμπεράσματα μετά από 3 σεζόν.Άλλα τα ανακάλυψα από την πρώτη και άλλα ακόμα και τώρα.Επίσης,το ότι είναι blockbuster δεν είναι αρνητικό (πίστεψέ με δεν την κρίνω αυστηρά τη σειρά επειδή είναι blockbuster,άλλωστε μερικές από τις σειρές που έχω αναφέρει πιο πάνω είναι κι αυτές πολύ δαπανηρές και με άριστη παραγωγή),ίσα ίσα που για μένα η παραγωγή είναι το μόνο που το σώζει.
Πολύ ωραία, αφού έχουμε μείνει οι δυό μας (και όποιος admin εγκρίνει και ποστάρει τα μηνύματα - δύσμοιρε άνθρωπε) θα σου αναπτύξω τους λόγους μου.Σεναριακά την θεωρώ ευφυέστατη. Fair enough δεν ειναι πρωτότυπο σενάριο αλλά βασίζεται σε ένα βιβλίο που άλλαξε τα δεδομένα στη λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά τουλάχιστον είναι ιδιαίτερα πιστό στο πρωτότυπο (πράγμα σπάνιο και αντικειμενικά δύσκολο). Οι ανατροπές, και η έλλειψη φαβορί και ηρώων που επιβιώνουν no matter what για μένα αντικατοπτρίζουν ένα ρεαλισμό που δεν τον βλέπεις συχνά στην (αμερικάνικη τουλάχιστον) τηλεόραση. Επίσης η λεπτομέρεια που έχει υφάνει ο δημιουργός το όλο σύμπαν, το κάνει ρεαλιστικότατο και εντυπωσιακό.Οι ερμηνείες (όχι όλες) μου φαίνονται από ικανοποιητικές εώς πολύ καλές. Όχι όλες αλλά αρκετές (πέρα από τον προφανή dinklage), θεωρώ πως και η Catelyn, Cercei, Joffrey, Tywin, Varys προσεγγίζουν πολύ ωραία τους ρόλους τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να απέχουν πολύ από κάποιο βραβείο αλλά δεν είναι και τηλεταινία του 80, ούτε σαπουνόπερα. Ενα επίπεδο έστω κρατιέται. Σκηνοθετικά δεν το κρίνω αυστηρά απλά γιατί κάθε επεισόδιο σκηνοθετείται και από άλλον.Σκηνογραφικά όμως και από άποψη κουστουμιών, σκηνικών, τοπίων, γενικά προσεγμένου πλαισίου για μια σειρά που αναζητάς να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές και μέρη, είναι επίσης εξαιρετική. Τα εφφέ δεν είναι φτηνιάρικα και δεν αισθάνεσαι πως βλέπεις CGI να περνά σαν καρτούν της Disney μπροστά σου (π.χ. Σπάρτακο με τα άθλια εφφέ).Τέλος, όσον αφορά το 'σάλο' και την τρέλα που δημιουργούν ορισμένα επεισόδια (π.χ. το προτελευταίο του 3ου κύκλου με τους Stark) είναι λογικός γιατί κανείς δεν έχει τολμήσει προτερα να ξεπαστρέψει το μισό καστ με τέτοιο τρόπο. αυτά εν ολίγοις!:)
Για τα βιβλία δε θα σχολιάσω,αφού δεν τα έχω διαβάσει.Το ότι σκοτώνει τους χαρακτήρες του είναι προς τιμήν του συγγραφέα,αλλά από κάποιο σημείο και μετά παύει αν μετράει όσο στην αρχή.Για τις ερμηνείες,είναι λογικό να υπάρχουν και κάποιες (ελάχιστες) καλές,από τη στιγμή που υπάρχουν 7000 χαρακτήρες.Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι είναι δευτερότριτοι.Όσον αφορά τη σκηνοθεσία,ισχύουν τα ίδια σε όλες τις αμερικάνικες σειρές.Για την παραγωγή τα είπαμε ήδη νομίζω.
Αυτά που λες Toolio έχουν βάση,δεν το είχα σκεφτεί έτσι για τους θανάτους.Για τη Σάνσα,θα μπορούσε να βάλει λίγο περισσότερο δράμα στο χαρακτήρα,την παίρνει πιστεύω.
Όντως,η εξέλιξη των χαρακτήρων είναι σημαντικό κομμάτι,αλλά ούτε εμένα μου αρέσει το που το πάνε με τον Τζέιμι.Θα δείξει.Ίσως να ήμουν υπερβολικός στα προηγούμενα σχόλια θέλοντας να δώσω έμφαση,αλλά είναι αυτό ακριβώς που λες.Δε θεωρώ ότι το GoT είναι κακή σειρά,απλά έχει θεοποιηθεί υπέρ το δέον κατά τη γνώμη μου,ειδικά σε σχέση με σειρές σαν τις προαναφερόμενες (και αρκετές άλλες).
Οι δικοί μας να τα βλέπουν που αντί να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και να μειώσουν τη γραφειοκρατεία για να γυριστούν ταινίες στην Ελλάδα κάνουν τα πάντα για να δυσκολέψουν και εν τέλει αποτρέψουν ξένες παραγωγές...