Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 απονεμήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, χθες 23/5.

 

Το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στο Θανάση Βαλτινό για τη σύνολη προσφορά του στην πεζογραφία, και παρελήφθη από τον εκπρόσωπό του. Ο  κ. Βαλτινός βρίσκεται στη Βιέννη, όπου την Παρασκευή 24/5 θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν του στο δημαρχείο της πόλης και θα απαγγείλει μέρος των έργων του. Τα υπόλοιπα βραβεία είχαν ως εξής:

 

Βραβείο μυθιστορήματος

Ο Γιώργος Συμπαρδής και το μυθιστόρημά του "Υπόσχεση Γάμου" κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος και η απονομή έγινε από το Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος εξήρε το βιβλίο και ταυτόχρονα άφησε αιχμές για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

 

Βραβείο διηγήματος-νουβέλας

Η Έρση Σωτηροπούλου και ο Γιάννης Ευσταθιάδης πήραν από κοινού το βραβείο διηγήματος-νουβέλας, η μεν για το έργο της «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» και ο δε για το «Άνθρωποι από λέξεις: Διηγήματα μεγάλου μήκους». Η κυρία Σωτηροπούλου άφησε αιχμές για τους χειριμούς του Κράτους στο θέμα του ΕΚΕΒΙ. Ο κύριος Ευσταθιάδης ευχαρίστησε την επιτροπή για το πρώτο βραβείο που του απονέμεται στην 50χρονη  συγγραφική πορεία του με τους στίχους του Γουάλας Στίβενς, του πιο αθόρυβου από τους κορυφαίους αμερικανούς ποιητές του 20ού αιώνα: «Όλη η ανθρωπότητα είναι ένας ποιητής, που καταγράφει τις εκκεντρικές προτάσεις του πεπρωμένου».

 

Βραβείο ποίησης

Η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ  έτυχε της ομόφωνης αποδοχής της επιτροπής για το βραβείο ποίησης, αφού το έργο της, με τίτλο «Η ανορεξία της ύπαρξης» αποτέλεσε το έναυσμα για μια μεγάλη διαλεκτική σχετικά με το πως η ποίηση χρησιμοποιείται από τον ποιητή με σκοπό να βρει το μονοπάτι της ύπαρξής του  σε αυτή, να εκφράσει την αγωνία και το φόβο ενώπιον της φθοράς του χρόνου με την προσπάθειά τους να αγγίξουν με το έργο τους τον Ανώτερο Χρόνο.

 

Βραβείο δοκιμίου-κριτικής

Το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου  «Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία: Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης» κατέκτησε το βραβείο δοκιμίου-κριτικής για ένα έργο που επιχειρεί να «γδύσει» το ζήτημα του χωροχρόνου και ψάχνει την ουτοπία.

 

Βραβείο βιογραφίας-μαρτυρίας, χρονικού-ταξιδιωτικής λογοτεχνίας

Αλέξανδρος Μασσαβέτας για το έργο του, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη: Η πόλη των απόντων».

 

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα

Θωμάς Ιωάννου για το έργο του, με τίτλο «Ιπποκράτους 15»  και  Θωμάς Τσαλαπάτης για το έργο του, με τίτλο «Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ».

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2012

Παναγιώτης Χοροζίδης για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Η ανατομία της μελαγχολίας» (τόμος ΙΙΙ) του Ρόμπερτ Μπέρτον.

 

Βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά

Απονεμήθηκε στον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Ιστορία του Θουκυδίδη» (εκδόσεις Πόλις).

 

Βραβείο μετάφρασης ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα

Vicente Fernandez Gonzalez, Leandro Garcia Ramirez, Maria Lopez Villalba & Ioanna Nicolaidou για τη μετάφραση του έργου, με τίτλο «Ciudades a la deriva» του Στρατή Τσίρκα.