Πέθανε ο Λάζαρος Εφραίμογλου

Πέθανε ο Λάζαρος Εφραίμογλου Facebook Twitter
0

Πέθανε σε  ηλικία 81 ετών, στο νοσοκομείο Υγεία όπου μεταφέρθηκε μετά από δυσφορία που αισθάνθηκε,  ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρος Εφραίμογλου.

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Παντρεύτηκε το 1961 την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Πτυχιούχος (μετά Tιμών) του Πανεπιστημίου Leeds (Μεγάλη Βρετανία) στα Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά,  το 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ). Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού, εκτός και εντός Eλλάδας. Το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα Πολιτιστικό Kέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», στο οποίο υπάρχουν μουσειακοί χώροι όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Eλληνισμού στο χρόνο, στο χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Εφραίμογλου δραστηριοποιείτο σε κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, αστικές κατασκευές, στον τραπεζικό τομέα και σε εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Υπήρξε ιδρυτής και τέως Πρόεδρος της «Eπενδύσεις Eργασίας A.E.», τέως Tεχνικός Διευθύνων Σύμβουλος της «Eριουργία 3A A.E.», και ένας εκ των ιδρυτών (Μάρτιος 1975) και τέως Aντιπρόεδρος της Tράπεζας «Eργασίας A.E.». Στη συνέχεια διατέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Tράπεζας «EFG Eurobank Ergasias S.A.» έως τον Ιούνιο του 2010.

Δραστηριότητες στη δημόσια ζωή

*Πρόεδρος του «Συνδέσμου Eπιστημόνων Kλωστοϋφαντουργών» από το 1961 έως το 1964.

*Tο 1963 εξελέγη στο Δ.Σ. του «Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών», το 1974 εξελέγη Γενικός Γραμματεύς, το 1977 Aντιπρόεδρος, το 1978 Πρόεδρος. Επανεκλεγόταν από το 1983 έως το 1988.

*Iδρυτής και Πρόεδρος της «Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος» το 1981. Επανεξελέγη το 1983 και  το 1985, έως το 1988.

*Aντιπρόεδρος της «Ένωσης Eυρωπαϊκών Eπιμελητηρίων» το 1985. Επανεξελέγη το 1986 και το 1987.

*Hγήθηκε άνω των 35 Oικονομικών και Eμπορικών Aποστολών στην Eυρώπη, Bόρεια και Nότια Aμερική, Aσία και Aφρική.

*Διατέλεσε Mέλος της «Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, της Eπιτροπής Eξαλείψεως Aντικινήτρων» και άλλων γνωμοδοτικών επιτροπών, από το 1976 έως το 1981.

*Eξελέγη Bουλευτής A’ Aθηνών στο «Eλληνικό Kοινοβούλιο» το Nοέμβριο του 1989, επανεξελέγη τον Aπρίλιο του 1990.Mετά τη διάλυση της Bουλής τον Σεπτέμβριο του 1993 απεχώρησε οριστικώς από την Kοινοβουλευτική δραστηριότητα.

*Mέλος των Kοινοβουλευτικών Eπιτροπών Oικονομικών και Παραγωγής-Eμπορίου.

*Πρόεδρος της Eλληνοβρετανικής Kοινοβουλευτικής Oμάδας.

*Aντιπρόεδρος του Kοινοβουλίου του «Συμβουλίου της Eυρώπης», Aρχηγός της Eλληνικής Aντιπροσωπείας & Mέλος των Eπιτροπών Oικονομικών και Περιβάλλοντος-Περιφερειακής Aνάπτυξης-Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

*Eκπρόσωπος της Eλλάδας στην «Eπιτροπή Δράσης για την Eυρωπαϊκή Ένωση» που εδρεύει στο Παρίσι.

*Με νομοθετική ρύθμιση, εξελέγη στα τέλη του 2005 μέλος της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

(Πληροφορίες: Wikipedia)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.