Έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας

Έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας Facebook Twitter
H τελευταία μέρα στην "Εστία"
30

Έκλεισε σήμερα το ιστορικό βιβλιοπωλέιο της Εστίας επί της οδού Σόλωνος. Υπήρξε πολιτιστικός κόμβος για δεκαετίες -σε συνδυασμό με τι ομώνυμες εκδόσεις, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Η γνώση των βιβλιοπωλών του, η πληρότητα των τίτλων (στο  θρυλικό του υπόγειο), η βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα και ευγένεια των ανθρώπων του ήταν τα στοιχεία που δημιούργησαν την επιτυχία του.

Δυστυχώς, η κρίση τα έκαμψε και αυτά.

 

Έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας Facebook Twitter

____

Διαβάστε μια συνέντευξη που είχε δώσει στη LiFO η ιδιοκτήτρια της "Εστίας" Μάνια Καραϊτίδη
 
Διαβάστε τη νεκρολογία της LiFO για τον θρυλικό βιβλιοπώλη της "Εστίας" Νίκο Παντελάκη
 
30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

15 σχόλια
Είναι λυπηρό που τα ποιοτικά στέκια της Αθήνας κλείνουν το ένα μετά από το άλλο: ο Κάουφμαν (που καλά έκανε και έκλεισε όπως το είχαν καταντήσει), η Φωλιά του Βιβλίου πιο παλιά, ο εξαώροφος Ελευθερουδάκης που περιορίστηκε σε ενάμιση όροφο παραδίπλα (ήταν κακό βιβλιοπωλείο όπως λειτουργούσε, το ισόγειο και ο ημιόροφος έσωζαν το όνομα του), η Λέσχη του Δίσκου (που κι αυτή είχε καταντήσει σκιά του εαυτού της και πλέον είχε κακούς και άσχετους με το αντικείμενο πωλητές)... Ποιος να αγοράσει βιβλία τώρα πια χωρίς πιστωτικές κάρτες, είναι δε ακριβότερα από αυτά στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη (λογικό μεν, αλλά καθοριστικό) και η ποιότητα τους είναι συνήθως κακή (λίγοι μεταφραστές αξίζουν τον τίτλο τους, λίγοι εκδότες φροντίζουν την εκτύπωση, ακόμα πιο λίγοι Έλληνες λογοτέχνες έχουν κάποια σχέση με τη λογοτεχνία). Να λέμε και ευτυχώς που δεν έκλεισε ο εκδοτικός οίκος της Εστίας, διότι αυτό θα ήταν πραγματική απώλεια, το βιβλιοπωλείο μπορεί να ξανανοίξει αν το επιτρέψουν οι συγκυρίες αργότερα. Ίσως, όταν θα έχουμε τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο και αν την αφήσουν να ανοίξει τα φτερά της με προγράμματα και εκδηλώσεις, να αποκτήσουμε και μια νέα γενιά αναγνωστών που να να στηρίξουν τη λειτουργία των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων, αλλιώς να 'ναι καλά και το γιουσουρούμ τις Κυριακές.
Όντως κρίμα που έκλεισε.Ήταν ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο,ορόσημο για την πόλη και για ο,τι αφορά το Βιβλίο.Ήταν όμως κι ένα από τα πιο ακριβά βιβλιοπωλεία.Πώς να ψωνίσει κανείς από την Εστία όταν η Πολιτεία,η Πρωτοπορεία,ο Βιβλιοχαμός κάνουν μέχρι και 35% έκπτωση;Ίσως οι ιθύνοντες να μην έκαναν τις σωστές κινήσεις,λοιπόν,εν καιρώ κρίσης,όπως πολύ σωστά λέει και ο ein Steppenwolf.
Τα καταστήματα ρούχων απειλούνται από τους καταναλωτές που τα επισκέπτονται, διαλέγουν και προβάρουν τα ρούχα κι ύστερα φεύγουν και τα παραγγέλνουν φθηνότερα από διαδικτυακά καταστήματα.Φαντάζομαι πως αρκετοί βιβλιόφιλοι θα ζητούσαν τη βοήθεια των υπαλλήλων της Εστίας για να διαλέξουν βιβλία, τα οποία θ' αγόραζαν στο παραδίπλα σουπερμάρκετ βιβλίων με τους άσχετους υπαλλήλους.
Την Καθαρά Δευτέρα έφαγα σε ένα όμορφο ουζερί στη Νέα Αρτάκη (Χαλκίδα).Καταπληκτικό το φαγητό τους! Όταν ζήτησα από την μαγείρισσα να μου περιγράψει δύο δικές της συνταγές το έκανε γεμάτη περηφάνια και χαμόγελο.Τώρα που θα αρχίσω να τις μαγειρεύω και μόνος μου, λες αυτό να οδηγήσει το ουζερί σε κλείσιμο;;; Μήπως να αρχίσω να ντρέπομαι;;;
[Το βιβλίο έχασε την «Εστία» του](http://bit.ly/16qqlti):> Το βιβλιοπωλείο που είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την ιστορία του βιβλίου και των συγγραφέων, αλλά και με την ιστορία της Αθήνας δεν μπόρεσε, όπως φαίνεται, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.> «Ολα τα βιβλιοπωλεία κάτι έκαναν για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αλλοι έδωσαν έμφαση στις εκδηλώσεις, άλλοι στις προσφορές, άλλοι στις παρουσιάσεις. Η “Εστία” δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Ηταν ένας προδιαγεγραμμένος θάνατος. Μετά την Πρωτοχρονιά, είχαν αδειάσει το υπόγειο και είχαν μπει τα βιβλία σε κούτες. Δεν μπορώ να καταλάβω, πάντως, πώς ένα τέτοιο brand name κλείνει, πώς κανείς, έστω και μέσα στην κρίση, δεν ενδιαφέρεται να τη σώσει», λέει η Κατερίνα Καρύδη από τον «Ικαρο».> Τελικά ο λόγος που έκλεισε η «Εστία» είναι η κρίση; Δεν συμφωνούν όλοι σ' αυτή την εκτίμηση. Κάποιοι θεωρούν ότι ο πρώτος λόγος ήταν η μεγάλη πτώση της αγοράς στο κέντρο. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που ήταν ότι εκεί, γύρω από τους πάγκους της, αλλά και μέσα στο γραφείο της κυρίας Μάνιας Καραϊτίδη, υπήρχε η συναναστροφή, η συνάντηση, η ζύμωση.
Mένης- Ποιόν λαό εννοείς, τις 40 - 50 χιλιάδες συνολικά που πάνε στα γήπεδα όλης της χώρας, και που οι ίδιοι διαβάζουν τις οπαδικές φυλάδες; Πώς αναφέρεσαι στον λαό οτι επιλέγει τις χρεοκοπημένες ομάδες απο τον πολιτισμό, με ποιά ιδιότητα, έγινε κανένα δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι χρεοκοπημένες ομάδες, κι ο λαός ψήφισε όχι, ή κρίνεις εξ ιδίων; Το κράτος δεν τα βάζει με το "οργανωμένο" (την παράγκα θα εννοείς)ποδόσφαιρο, για τον ίδιο λόγο που δεν τα βάζει με το οργανωμένο έγκλημα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ΜΑΖΙ ΤΑ ΤΡΩΝΕ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ.
Οι περισσότεροι που κλαίτε γοερά για το κλείσιμο της Εστίας είστε υποκριτές.Αυτό μπορώ να το αποδείξω μαθηματικά με εις άτοπον απαγωγήν:Αν όλοι εσείς που κλαίγεστε ψωνίζατε τακτικά απ' την Εστία, το βιβλιοπωλείο θ' ανθούσε. Κλείνει όμως. Άρα δενανθούσε.
Λύκε, είστε άδικος. Ίσως να φταίει η επιχείρηση που 'πεσε έξω, όχι το αναγνωστικό κοινό. Αν είχε καλές διαδικτυακές υπηρεσίες, αντίστοιχες του Amazon, ίσως ν' ανθούσε τώρα.
[Η ιστορία της Εστίας](http://bit.ly/10lMFRd):> Η Εστία, βιβλιοπωλείο και εκδοτικός οίκος, είναι μία […] από τις δώδεκα αρχαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Στον χώρο των εκδόσεων είναι η πιο παλιά με διαφορά.[Ο ΡΩΜΗΟΣ 1885-08-31](http://bit.ly/10peWVi):      Σύστασις δι' ἓν ὡραῖον      βιβλιοπωλεῖον νέον. Ὅστις ἀνάγκην ἔχει παντοδαπῶν βιβλίων, ἂς τρέξῃ 'στῆς Ἑστίας τὸ βιβλιοπωλεῖον, εἰς τὴν ὁδὸν Σταδίου, 'στοῦ Λάμπρου ἀπὸ κάτω, μ' Ἑλληνικὰ καὶ ξένα συγγράματα (sic) γεμᾶτο. Μεγάλως συνιστᾶται εἰς ὅλους παρ' ἡμῶν, διότι κ℩̰' εὐθηνίαν θὰ εὕρετε τιμῶν.
Ένα ενδιαφέρον [Tweet](http://bit.ly/16pwGFh):  Gregory Farmakis @gregoryfarmakis  Να με συγχωρέσετε, αλλά το πρόβλημα δεν είναι ότι έκλεισε η «Εστία». Το πρόβλημα είναι ότι δεν άνοιξε ακόμα «amazon.gr».  12:39 AM - 31 Mar 13
Μόνο για βιβλία στις συχνότερες γλώσσες, όχι στη δική μας.Τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία δυστυχώς δεν διαθέτουν τον βιβλιοπώλη που ξέρει από βιβλία διότι δεν τα πουλάει μόνο, αλλά και τα διαβάζει.
" Μόνο για βιβλία στις συχνότερες γλώσσες, όχι στη δική μας."Δεν νομίζω πως είναι θέμα γλώσσας. Σχετίζεται περισσότερο με την εξάπλωση του ηλ. εμπορίου στην χώρα μας" Τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία δυστυχώς δεν διαθέτουν τον βιβλιοπώλη που ξέρει από βιβλία διότι δεν τα πουλάει μόνο, αλλά και τα διαβάζει."Τα ηλ. βιβλιοπωλεία διαθέτουν πελάτες που κατανοούν καλύτερα πολύ δυσκολότερα βιβλία από εκείνα που μπορεί να κατανοήσει ο μέσος βιβλιοπώλης και παραθέτουν επίσης πολύ πληρέστερα reviews! Μπορείς επίσης να διαθέσουν πολύ περισσότερα βιβλία και σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από αυτή οποιοδήποτε φυσικό βιβλιοπωλείο. Όσο για την τιμή; Ασύγκριτα χαμηλότερη
Αυτά ομολογώντας πως ως βιβλιόφιλο με εξιτάρει και εμένα η ιδέα της φυσικής ύπαρξης μεγάλου αριθμού βιβλίων σε χώρο άμεσα επισκέψιμο από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο την ανάγκη μου αυτή την ικανοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα βιβλιοπωλεία οι βιβλιοθήκες (παρεμπιπτόντως όποιος βιβλιόφιλος δεν έχει επισκεφθεί την κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Cambridge δεν ξέρει τι χάνει)! Προσωπική άποψη πως οι βιβλιόφιλοι ικανοποιούνται πλήρως από τον συνδυασμό των καλών βιβλιοθηκών και των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Στην σελίδα μου στο amazon διαβάζω: "175 orders placed in the last 30 days " (το σπίτι μου παρεμπιπτόντως είναι σαν μια μικρή βιβλιοθήκη - διαθέτω δε και κάποια αρκετά συλλεκτικά κομμάτια God bless Amazon!) . Ε συγγνώμη αλλά αυτή την δυνατότητα δεν θα την είχα αν αγόραζα τα βιβλία μου από το εκάστοτε φυσικό βιβλιοπωλείο!
Γεγονός ενδεικτικού του τι προτεραιότητες έχουμε ως κοινωνία...τα γήπεδα ή τα μεγάλα σκυλάδικα δεν χρεωκόπησαν ας πούμε, οπότε μην το ρίξουμε στην κρίση και "το ανάλγητο κράτος" που απαιτούμε να φροντίζει για όσα οι πολίτες τόσο προκλητικά απαξιώνουν.
Για την πνευματική οκνηρία της πλειονότητας των συμπολιτών μας δεν φταίει μόνο το κράτος. Πότε οι Έλληνες δεν διάβαζαν αρκετά, ούτε άκουγαν καλή μουσική ,ούτε έβλεπαν καλό σινεμά ή καλή τηλεόραση. Προτιμούσαν πάντα το εύκολο, το απλοϊκό και το βολικό. Η Εστία είναι κατά κύριο λόγο εκδοτικός οίκος και μάλιστα από αυτούς τους 5 ή 6 πραγματικά καλούς στη χώρα μας. Θα προτιμούσα, αν υπήρχε περίπτωση επιχορήγησης, να ενισχύονταν η εκδοτική της λειτουργία, αυτή αξίζει.
Τα γήπεδα έχουν χρεοκοπήσει προ πολλού αλλα το "ανάλγητο" κράτος, χαρίζει δεκάδες εκατομύρια στις χρεοκοπημένες ομάδες, αντι να τις κλείσει, και να σχεδιάσει μια πολιτική, για την διάδοση του βιβλίου και των τεχνών γενικότερα. Ένα ευνομούμενο κράτος φυσικά και πρέπει να φροντίζει για την πνευματική υγεία των πολιτών, και να τους προστατεύει απο την πνευματική ισοπέδωση, παρέχοντάς τους εναλακτικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι δεδομένο οτι θα φέρει πολλαπλά κέρδη στο έμεσο μέλον. Όπως πολύ εύκολα μπορούμε να δούμε, πλούσιοι λαοί υπάρχουν αρκετοί, χαρουμενοι είναι μόνο αυτοί που έχουν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Οπότε, είναι ενδεικτική η προτεραιότητα που έχει το κράτος, να τα αρπάζει απο τους πολίτες, και να τα χαρίζει στους Ψωμιάδη, Μπέο, Μαρινάκη, Μητρόπουλο, και άλλους γίγαντες της σκέψης και των τεχνών, ο λόγος παραείναι προφανής.
Το 'ανάλγητο' κράτος χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια στις ομάδες αντί να τις κλείσει, γιατί ετσι απαιτεί ο ίδιος ο λαός. Ποιά κυβέρνηση θα τα βάλει με το οργανωμένο ποδόσφαιρο και δεν θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος; Αφού ως λαός επιλέγουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε μια ομάδα παρά στον πολιτισμό μας, καλά να πάθουμε.
ειναι λιγο ανευθυνο να ζητουμε τα παντα απο το κρατος ("ενα ευνομουμενο κρατος.... παρεχοντας εναλλακτικους τροπους... ψυχαγωγιας".). οταν ξημεροβραδυαζομαστε στις καφετεριες, στα τσιπουραδικα, στα σκυλαδικα, στα τσονταδικα, και στα καθε ειδους -αδικα που εχει εφευρει η ελληναραδικη "κουλτουρα", τι φταιει το κρατος αν δεν αγοραζουμε βιβλια για να τα διαβασουμε και να ανοιξουμε τα στραβα μας; οταν εχουμε κηρυξει πολεμο στα βιβλια με αποτελεσμα να κλεινουν τα βιβλιοπωλεια, τι φταιει το κρατος; ποτε επι τελους θα αναλαβουμε ευθυνες για τις συνεπειες των πραξεων μας και να σταματησουμε να μας φταινε παντα καποιοι αλλοι για το πνευματικο μας καταντημα, και ποτέ εμεις οι ιδιοι--σαν ατομα και σαν κοινωνια;
Στεναχωρήθηκα τώρα. Κι όμως ήταν αναπόφευκτο να κλείσει. Ολοι πλέον παίρνουμε βιβλια από τα μοντερνα πολυοροφα βιβλιοπωλεια, με τα παραρτήματα σε αλλες περιοχές αλλά και πόλεις. Πως να τα ανταγωνιστείς; Αρα, ας προσέχαμε...
Συγγνώμη αλλά είναι κακό να παίρνεις "βιβλια από τα μοντερνα πολυοροφα βιβλιοπωλεια, με τα παραρτήματα σε αλλες περιοχές αλλά και πόλεις"; Αυτό φταίει ή το ότι ο Έλληνας γενικά δεν διαβάζει και όταν διαβάζει προτιμά τις κακόγουστες ρομαντζάδες (μια ματιά εδώ https://www.youtube.com/user/PsichogiosBooks/videos?view=0 ); Πόσο μικρή να είναι άραγε η αγορά του καλού βιβλίου (που δεν θυμίζει δηλαδή σήριαλ της Ελ τηλεόρασης) ...
tropique η αλήθεια είναι ότι ούτε τα μεγάλα πολυόροφα βιβλιοπωλεία πηγαίνουν καλά. Ξέρω καταστήματα γνωστών αλυσίδων που κάνουν τζίρο 70 ευρώ τη μέρα. Ούτε το ρεύμα τους δεν βγάζουν.Η Εστία ήταν ιστορικό κατάστημα, κρίμα που έκλεισε.