Η επιστροφή της Ντόνα Ταρτ

Η επιστροφή της Ντόνα Ταρτ Facebook Twitter
4

Πριν τον Τζόναθαν Φράνζεν υπήρξε η Ντόνα Ταρτ. Η Αμερικανή συγγραφέας που το 1992 με το πρώτο της βιβλίο (Μυστική Ιστορία, Λιβάνης) όπου ένας μαθητής κλασικών σπουδών σε Ivy League πανεπιστήμιο του Καναδά δολοφονείται από τους συμμαθητές του, καθήλωσε το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Ο μύθος γύρω από το όνομα και την συγγραφική ικανότητά της, τεράστιος. Έγραψε την Μυστική Ιστορία σε ηλικία 28 ετών, έχοντας πληρωθεί προκαταβολικά τον ποσό – μαμούθ των 450.000$. Μικροκαμωμένη, κομψή και αινιγματική απήγγελλε ποίηση και αποσπάσματα κλασικής λογοτεχνίας στις συνεντεύξεις ενώ είχε για φίλους μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στην Αμερική, ανάμεσά τους και τον Μπρετ Ήστον Έλλις.

Πολλοί λένε πως όσα συμβαίνουν στην κολλεγιακή παρέα της Μυστικής Ιστορίας είναι εμπνευσμένα απο τις ιστορίες της αληθινής παρέας της συγγραφέως. Ποιός ξέρει; Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ντόνα Ταρτ από τη στιγμή που βρέθηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο έχει χαρακτηριστεί από ένα μεγάλο μέρος κριτικών και κοινού ως "ιδιοφυία” και “η σημαντικότερη εκπρόσωπος της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας”. Να σημειώσουμε εδώ πως η Ταρτ ανακαλύφθηκε από τον συγγραφέα και θρυλικό λογοτεχνικό ατζέντη Willie Morris ο οποίος την πλησίασε όταν η Ταρτ ήταν ακόμα φοιτήτρια λέγοντάς της: “Είμαι ο Willie Morris και πιστεύω πως είσαι ιδιοφυία”.

Την έκδοση της Μυστικής Ιστορίας (που σήμερα θεωρείται ένα παγκόσμιο best seller και φυσικά κλασικό βιβλίο) ακολούθησε ο Μικρός Φίλος (2002), όπου ο θάνατος ενός εννιάχρονου παιδιού πυροδοτεί σχέδια εκδίκησης στην μεγαλύτερη αδελφή του. Το βιβλίο, αν και θεωρήθηκε εξαιρετικό για πολλούς και προτάθηκε για το λογοτεχνικό βραβείο Orange δεν κατάφερε να πλησιάσει την επιτυχία σε πωλήσεις του πρώτου της βιβλίου. Παρόλα αυτά ο θρύλος της Ταρτ δεν ξέφτισε. Είναι πολύ χαρακτηριστικά (και υπέροχα) τα όσα έλεγε η συγγραφέας σε συνέντευξη που έδωσε με την κυκλοφορία του δεύτερού της βιβλίου: “Ένα πρόβλημα που προκαλεί η επιτυχία είναι ότι παρασύρει τους ανθρώπους στο να παράγουν περισσότερο απ' ό,τι μπορούν. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο, ήμουν πολύ συγχισμένη επειδή είχα βρεθεί σε έναν κόσμο τον οποίο δεν γνώριζα. Ζούσα και δούλευα σαν φοιτήτρια και ξαφνικά βρέθηκα σε μια γυάλα με καρχαρίες! Δεν ήταν όλα κακά. Ήταν όμως ένα μεγάλο σοκ για μένα. Σαν σκοτσέζικο ντους. Όλοι με ρώταγαν, πώς θα καταφέρω να ξεπεράσω την επιτυχία του πρώτου μου βιβλίου, πίστευαν πως έπρεπε να κάνω κάτι γρήγορα αλλιώς το κοινό θα με ξεχάσει και εγώ σκεφτόμουν, μα τί λένε όλοι αυτοί; Ο Γουίλιαμ Στάιρον κάποτε είπε πως κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως είχε μόνο πέντε βιβλία μέσα του να γράψει και αυτό ήταν εντάξει! Πιστεύω πως κι εγώ έχω περίπου τόσα βιβλία μέσα μου”.

Στο σήμερα τώρα. Δύο μέρες πριν, η amazon.com ανακοίνωσε πως στις 22/10/2013 θα κυκλοφορήσει το τρίτο μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ. Ο Τίτλος: The goldfinch. Η ιστορία: Ένα νεαρό αγόρι στη Νέα Υόρκη γλιτώνει ως εκ θαύματος από μια έκρηξη που σκοτώνει τη μητέρα του. Προσπαθώντας να αποφύγει την υιοθεσία από τις αρχές της πόλης το αγόρι περιπλανιέται μόνο στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σε σπίτια φίλων και μη. Ένας μικρός πίνακας του θυμίζει τη μητέρα του. Κάτι που τον ταρβά μυστηριωδώς όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της τέχνης.

Σε μερικούς μήνες θα ξέρουμε αν άξιζε τον κόπο όλη αυτή η αναμονή για τους λάτρεις των βιβλίων της Ντόνα Ταρτ.  

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

3 σχόλια
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ντόνα Ταρτ από τη στιγμή που βρέθηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο έχει χαρακτηριστεί από ένα μεγάλο μέρος κριτικών και κοινού ως "ιδιοφυία” και “η σημαντικότερη εκπρόσωπος της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας”. Που τα σκεφτεστε αυτα τα παραμυθια??Κανενας σοβαρος κριτικος δεν ειπε ποτε κατι τετοιο.Αν εχει καποια σοβαροτητα η στηλη, περιμενω τουλαχιστον 5 ακριβη quotes απο σοβαρους κριτικους που να λενε αυτο το πραγμα.Διαφορετικα εντασσεστε στο γενικοτερο, εξαιρετικα χαμηλο, επιπεδο ελληνικης δημοσιογραφιας στο οποιο γελοιες μυθοπλασιες περνανε για γεγονοτα.
Κατα την ταπεινή-και απολύτως προσωπική μου-γνώμη, ο Μικρός Φίλος ήταν καλύτερο βιβλίο, οι χαρακτήρες, η ατμόσφαιρα και η γλώσσα έχουν αγγίξει την τελειότητα. Μάλλον δεν ενθουσίασε γιατί η πλοκή έχει κάποιο κενό αλλά πιστεύω πως ο σκοπός της δεν ήταν να διαλευκάνει μια δολοφονία αλλά να δείξει πως αυτή επιδρά στους ανθρώπους και διαλύει τον ψυχισμό αλλά και τις σχέσεις.