Το 3 137 παρουσιάζει την έκθεση «..» από τη Γαλήνη Νόττι

Το 3 137 παρουσιάζει την έκθεση «..» από τη Γαλήνη Νόττι Facebook Twitter
0
Το 3 137 παρουσιάζει την έκθεση «..» από τη Γαλήνη Νόττι Facebook Twitter

Πριν ολοκληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, το 3 137 πραγματοποιεί για πρώτη φορά μια νέα μορφή συνεργασίας φιλοξενώντας, από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, την νέα ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι και την έκθεση της «...»

 

Η έκθεση «...» αντιμετωπίζει το πως απευθυνόμαστε και τι απευθύνουμε στον άλλον. Πραγματεύεται την ανταπόκριση σε μια εσωτερική ή εξωτερική συνθήκη, τη διαπραγμάτευση μιας κατάστασης, την εξωτερίκευση ως αντίδραση. Έχει να κάνει με τη δυνατότητα επικοινωνίας, έκφρασης ή σιωπής· με τη δυνατότητα συνάντησης με τον άλλον και τη δημιουργία νοήματος.

Τα αποσιωπητικά δηλώνουν ελλειπτικότητα, αυτό που δε λέγεται ως προέκταση αυτού που λέγεται, κάτι που αφήνεται να εννοηθεί, να συμπληρωθεί ή να χαθεί. Αν και γενικά τα αποσιωπητικά δηλώνουν επίσης παράληψη, στην έκθεση λειτουργούν ως μεταφορά για το κομμάτι που αφήνεται ανοιχτό στον αποδέκτη.

Ο τρόπος που απευθυνόμαστε και το τι απευθύνουμε εξερευνάται εδώ κυρίως μέσα από το γραπτό και τον οπτικό λόγο. Κάποια έργα αποτελούνται μόνο από κείμενο, ενώ σε άλλα το κείμενο και η εικόνα συνυπάρχουν. Ακόμα και οι λέξεις οπτικοποιούνται, συνιστούν και περικλείουν εικόνες και σκέψεις, προκαλούν άλλες λέξεις και άλλες εικόνες. Τόσο το κείμενο όσο και η εικόνα αποτελούν στην έκθεση μια μορφή καταγραφής. Ο λόγος των έργων είναι άλλοτε κυριολεκτικός, μεταφορικός, πολιτικός, προσωπικός. Ο τόνος τους είναι από αφοριστικός μέχρι ερωτηματικός. Διατυπώνοντας μία θέση ή μία ερώτηση, μία βεβαιότητα ή μία αμφιβολία, εκφράζουν ένα αίτημα και ταυτόχρονα αναζητούν έναν αποδέκτη μία απόκριση, μία αντίδραση. Η ελλειπτικότητά τους είναι μία εκκρεμότητα για κάτι που μένει να συμπληρωθεί για κάτι που μένει να γίνει. Έγκειται στο ότι αφήνουν ή δημιουργούν ένα πεδίο για διάλογο. Είναι μονόλογοι που επιδιώκουν τη συνομιλία, την ενεργοποίηση ενός χώρου τόσο εξωτερικού, δημόσιου, φυσικού όσο και εσωτερικού, ιδιωτικού, φαντασιακού.

Η συνύπαρξη των έργων δε συγκροτεί μια αφήγηση. Η έκθεση είναι περισσότερο μια συλλογή από αποσπάσματα, ποιήματα, συνθήματα, δηλώσεις, επιστολές και εικόνες που παίρνουν διαφορετικές μορφές και έχουν διαφορετικές καταβολές. Όπως τα αποσιωπητικά δηλώνουν τον κενό χώρο που αφήνεται για να καταληφθεί, έτσι και τα έργα δημιουργούν ένα χώρο που περικλείει τόσο τα ίδια όσο και τον άλλον.

23.01.2013 – 03.02.2013

Εγκαίνια: Τετάρτη 23.01.2013

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη με Κυριακή 14.00 – 20.00

'Έργα από τους: Daniel Gustav Cramer, Μαρία Καραντζή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Κώστα Ρουσσάκη, Μαρία Τζανάκου

Επιμέλεια: Γαλήνη Νόττι

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.