Πέθανε ο Άλκης Αλκαίος

Πέθανε ο Άλκης Αλκαίος Facebook Twitter
12

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο ποιητής και στιχουργός 'Αλκης Αλκαίος, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, στην Πάργα, απ’ όπου καταγόταν.

Ο Άλκης Αλκαίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά Γράμματα το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.



Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996).

Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα, του Μπάμπη Στόκα κ.ά.



Δημιουργός αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

6 σχόλια
Μα...είναι δυνατόν; Η απώλεια ενός τέτοιου πνευματικού ανθρώπου να γίνεται από κάποιους ευκαιρία δημοσιοποίησης συμπλεγμάτων; Ο ΄Αλκης Αλκαίος μας χάρισε τόσα όμορφα λόγια που γίνανε τραγούδια, που γιαυτό και μόνο πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες,για να μη πω για την σεμνότητά του. Καλό Παράδεισο να έχει και θα τον τραγουδάμε πάντα.
Να είναι ελαφρύ το χώμα.Ρόζα, Πρωινό τσιγάρο, Χρόνια Πολλά, Ερωτικό, Βικτώρια, Πάντα γελαστοί, Πόρτο Ρίκο, Να γράφεις να τηλεφωνείς, Υπνόσακος,Μια παλιά φωτογραφία, Μη με φοβάσαι είναι μερικά από τα διαμάντια που έγραψε..
Και ας φανώ κυνικός θα τολμήσω να το γράψω τώρα, τώρα που όλοι θα αρχίσουν τις θριαμβολογίες και τα μεγάλα λόγια. Ήταν ένας ακόμα υπερεκτιμημένος στιχουργός που η "έντεχνη" συντεχνία τον έκανε(δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία) πρώτο όνομα.Άντε τώρα αρχίστε να ψηφίζετε αρνητικά...
Τελικα η συντεχνια ειχε δικαιο η αδικο; Διοτι δεν συμβαδιζει το"δικαια" με το "υπερεκτιμημενος". Η συντεχνια εχει αποπειραθει να ανεβασει πολλους "υπερεκτιμημενους" , αλλα εχουν παει απατοι.....
Δεν σου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να δώσεις τόπο στην οργή μέχρι να κρυώσει ο θανόντας. Ούτε ένας λόγος συμπάθειας; Τόσο πανμέγιστος είσαι;Θα μου πεις πήρες τόσες αρνητικές ψήφους… όντως κάτι είναι και αυτό, βάλτες κάτω από το μαξιλάρι σου και όνειρα γλυκά!
Μήπως έχεις μπερδέψει τον Άλκη Αλκαίο με τον Γιώργο Αλκαίο? Μερικά τραγούδια του : Βικτώρια -Β.Ππακωνσταντίνου, Εντελβάις, Πατησίων και Παραμυθιού γωνία, Πάντα γελαστοί-Δημήτρης Μητροπάνος, Σιντάρτα -Θάνος Μικρούτσικος (οχι ο Αντρέας) , Της σιωπής, Φύλλα αλκαλικά, Της αγκαλιάς η ξενιτιά-Σωκράτης ΜάλαμαςΠολύ "υπερεκτιμημένος" αυτός ο Αλκαίος ρε παιδί μου