ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Λούβρο αποκαλύπτει 50 θησαυρούς του σε μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν

Το Λούβρο αποκαλύπτει 50 θησαυρούς του σε μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Μια αιγυπτιακή σφίγγα 2.400 ετών, μια προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, σκίτσα των Ρέμπραντ και Ντελακρουά, μια τοπιογραφία του Γάλλου ζωγράφου Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, αλλά μόλις δύο μικρά ιρανικά κομμάτια, ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών: το Λούβρο αποκαλύπτει στην Τεχεράνη περίπου 50 θησαυρούς του, για μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν.

Είναι πρώτη φορά που ένα μεγάλο δυτικό μουσείο προσφέρει στο ιρανικό κοινό τέτοια ποικιλία εκθεμάτων.

Η διοργάνωση μαρτυρά τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς που την ενώνουν με το Ιράν, παρά τις δυσκολίες που δοκιμάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και εν τη απουσία του Ιρανού ομολόγου του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος αναμενόταν στην εκδήλωση.

Το Λούβρο αποκαλύπτει 50 θησαυρούς του σε μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η έκθεση άνοιξε χθες, Τρίτη για το κοινό που την υποδέχτηκε θερμά.

«Ήταν μεγαλοφυές. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι θα δω στη ζωή μου τέτοια έργα τέχνης», δήλωσε ο Μεχντί, ένας νεαρός φοιτητής Οικονομικών.

Η εκπληκτική έκθεση με τα αριστουργήματα που δάνεισε το Λούβρο στο Εθνικό Ιρανικό Μουσείο της Τεχεράνης, τονίζει τις πλέον θετικές πλευρές των γαλλο-ιρανικών σχέσεων, οι οποίες ακμάζουν και στο οικονομικό επίπεδο με την επιστροφή στο Ιράν ομίλων όπως η Peugeot, η Renault και η Total.

Το Λούβρο αποκαλύπτει 50 θησαυρούς του σε μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

«Είναι μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι στις μελλοντικές εκθέσεις θα υπάρχουν περισσότερα ιρανικά έργα», δήλωσε ο Κασαγιάρ Ταγιάρ, ένας νεαρός καθηγητής μουσικής.

Τα 50 έργα μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία στο Ιράν με φορτηγό αεροσκάφος.

Η έκθεση σηματοδοτεί δύο χρόνων εργασιών, μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν, στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2016.

Το Λούβρο αποκαλύπτει 50 θησαυρούς του σε μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά του Ιράν Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Οι δύο χώρες διατηρούσαν στενές πολιτιστικές σχέσεις πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Άλλωστε, το εθνικό μουσείο του Ιράν που ολοκληρώθηκε το 1938, κατασκευάστηκε υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Αντρέ Γκοντάρ, αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα.

«Σε έναν ωκεανό ενίοτε θυελλωδών διεθνών σχέσεων, η πολιτιστική διπλωματία είναι ένας φάρος που οφείλουμε να διαφυλάττουμε μαζί», δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν είναι παμπάλαιες, βαθιές καθώς η Γαλλία υπήρξε πρωτοπόρος στην εξερεύνηση της (ιρανικής) αρχαιολογικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τις ανασκαφές κυρίως στην αρχαία πόλη Σούσα», δηλώνει ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος του Λούβρου, εγκωμιάζοντας «μια έκθεση εντελώς μοναδική που σχεδιάστηκε για το ιρανικό κοινό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.