Πέθανε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς

Πέθανε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς.

Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα και θα είναι πολιτική, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.

O Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της χώρας.

Συγγραφέας, ερευνητής, δάσκαλος στο Παρίσι και στην Αθήνα, συνιδρυτής με τον Φίλιππο Ηλιού και τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο του περιοδικού Τα Ιστορικά, ιδρυτικό μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και από το 2004 πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και επίτιμος πρόεδρος έως το τέλος της ζωής του.

Ο στοχασμός του πάνω στην ίδια την φύση της Ιστορίας παρήγαγε πλούσιο θεωρητικό έργο με το οποίο άνοιξε την ελληνική ιστορία στις μεγάλες προοπτικές, επιτρέποντάς της να συνομιλήσει ισότιμα με τα διεθνή ιστοριογραφικά ρεύματα ανανεώνοντας τις μεθόδους και το περιεχόμενο της ελληνικής Ιστορίας. Η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική στην επαναπροσέγγιση του ιστοριογραφικού πεδίου που αφορά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Σπουδαίος δάσκαλος, ξεκινώντας κατ' αρχήν με το περίφημο σεμινάριό του σε γαλλικό Πανεπιστήμιο στο Παρίσι, το οποίο παρήγαγε μια σειρά από Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που σταδιοδρόμησαν στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στο ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι, για να παράξει, εν τέλει, εκκινώντας από την οικονομική ιστορία μια Ιστορία καθολική που ξεπερνά τις επιμέρους εξειδικεύσεις. Ένα παράδειγμα για τον τρόπο που συνέδεσε το ειδικό με το γενικό είναι οι μελέτες του για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, την Λευκάδα.

Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους ιστορικούς που επέλεξε ο Κ.Θ Δημαράς, στην δεκαετία του 60 για να στελεχώσουν το νεοσύστατο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με την Επιθεώρηση Τέχνης.

«Η Ιστορία είναι από την φύση της ανατρεπική» έλεγε ο Σπύρος Ασδραχάς δηλώνοντας την επιρροή του μαρξισμού στο έργο του. Σε μια ραδιοφωνική συζήτηση του με τους ιστορικούς Βαγγέλη Καραμανωλάκη και Άννα Ματθαίου, στην εκπομπή « Η Ιστορία στο Κόκκινο» , το 2014, ο Σπύρος Ασδραχάς έλεγε: «Η Ιστορία δεν είναι υπηρετική ταξικών συμφερόντων, είναι υπηρετική συμφερόντων που έχουν ανθρωπιστικό υπόβαθρο, δηλαδή είναι και Ιστορία που ασχολείται με τους πολλούς, και συνήθως άφωνους, συντελεστές της. Γι' αυτό, προσωπικά, ποτέ δεν θέλησα να ασχοληθώ με τις μεγάλες προσωπικότητες -βασιλιάδες, μεγάλους πολιτικούς, μεγάλους οικονομικούς συντελεστές-αλλά με κείνους που επιτρέπουν την ανάδειξη αυτών των μεγάλων. Πρόκειται για τα άφωνα πρόσωπα της Ιστορίας, τα οποία, μέσα από τις διαδρομές του επαναστατικού, άρα απελευθερωτικού, κινήματος απέκτησαν ταξική

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.