Για πρώτη φορά online άγνωστα μεσαιωνικά χειρόγραφα που μεταφράστηκαν στα αγγλικά

Για πρώτη φορά online άγνωστα μεσαιωνικά χειρόγραφα που μεταφράστηκαν στα αγγλικά Facebook Twitter
0

Πάντα οι παράξενες, κάπως σκοτεινές και ασαφείς μεσαιωνικές εικόνες, σκίτσα και κείμενα περίτεχνα γραμμένα, αντιμετωπίζονταν με ενδιαφέρον όχι μόνο από τους ακαδημαϊκούς, αλλά και από τους αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Εικόνες δύσμορφων ανθρώπων, ιπποτών και καθολικών μοναχών, απεικονίσεις παράξενων τεράτων ή ακόμη και τα περίτεχνα marginalia -οι σημειώσεις στα ακριανά περιθώρια των κειμένων- στην εποχή του διαδικτύου και των social media γίνονται viral, ακόμη κι αν αγνοείται το τι ακριβώς γράφει κάποιο κείμενο ή σε τι παραπέμπει μια εικόνα. 

Για πρώτη φορά online άγνωστα μεσαιωνικά χειρόγραφα που μεταφράστηκαν στα αγγλικά Facebook Twitter

Κι όμως, πλέον φαίνεται ότι θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για τα μεσαιωνικά χειρόγραφα και το περιεχόμενό τους, πολλά εκ των οποίων μεταφρασμένα στα αγγλικά μέσω του site Global Medieval Sourcebook, το οποίο δημιουργήθηκε από μεσαιωνολόγους, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Εκεί, διατίθενται μεταφρασμένα στα αγγλικά, αρκετά αμετάφραστα κείμενα των Μεσαιωνικών Χρόνων, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να μάθει (επιτέλους!) όχι μόνο ποια μπορεί να ήταν η πραγματική περιγραφή μίας δημοφιλούς μεσαιωνικής εικόνας, αλλά και να μυηθεί σε λεπτομέρειες εκείνης της εποχής. 

Για πρώτη φορά online άγνωστα μεσαιωνικά χειρόγραφα που μεταφράστηκαν στα αγγλικά Facebook Twitter
 

Όπως εξηγεί η Mae Lyons-Penner, διδακτορική φοιτήτρια και μέλος της ομάδας που συνεισέφερε στη δημιουργία αυτής της πολύτιμης online πηγής,  απώτερος στόχος των ακαδημαϊκών είναι σε λίγο καιρό να υπάρξει και ηχητικό υλικό που να αναβιώνει τις γλωσσικές συνήθειες της εποχής, ενώ η συγκεκριμένη πηγή είναι ανοιχτή και διαθέσιμη και στους χρήστες που ενδεχομένως επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω σε ένα μεσαιωνικό θέμα, χειρόγραφο ή εικόνα. 

Με στοιχεία από το hyperallergic.com

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.