Σε δημοπρασία ο «απαγορευμένος» Μάο του Άντι Γουόρχολ

Σε δημοπρασία ο «απαγορευμένος» Μάο του Άντι Γουόρχολ Facebook Twitter
0

Πορτρέτο του πρώην κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ, ένα από τα πιο γνωστά έργα του Άντι Γουόρχολ, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, στις 2 Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ. Ο πίνακας, που δεν είχε επιτραπεί να εκτεθεί σε πρόσφατη αναδρομική έκθεση του Γουόρχολ στην Κίνα, εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί έως και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος Sotheby's υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την υψηλότερή του εκτίμηση πώλησης μέχρι σήμερα για πίνακα στην Ασία και για την πρώτη σημαντική πώληση σύγχρονης δυτικής τέχνης στο Χονγκ Κονγκ. Η δημοπρασία πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένης ζήτησης έργων από συλλέκτες της περιοχής, κυρίως από την Κίνα. Ωστόσο, οι κινέζοι αγοραστές μπορεί να την αγνοήσουν, καθώς τα διάσημα πορτρέτα του Μάο θεωρούνται αμφιλεγόμενα στην Κίνα.

Η μεταξοτυπία του 1973 είχε πωληθεί για 9,4 εκατ. δολάρια στο Λονδίνο το 2014, ενώ ο ιδιοκτήτης του πίνακα, που τον βγάζει πάλι στο σφυρί, δεν έχει γίνει γνωστός.

Οι εμβληματικές απεικονίσεις του Μάο από τον Γουόρχολ είχαν αφαιρεθεί από μεγάλη αναδρομική έκθεση σε Πεκίνο και Σανγκάη το 2013, με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του καλλιτέχνη. Τα πορτρέτα είχαν απορριφθεί λόγω «πολιτικά ευαίσθητου θέματος». Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήταν αμοιβαία απόφαση, ύστερα από ανησυχίες που εξέφρασαν οι χώροι που θα φιλοξενούσαν την έκθεση.

Σε δημοπρασία ο «απαγορευμένος» Μάο του Άντι Γουόρχολ Facebook Twitter
EPA/JEROME FAVRE

Περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατό του, ενέργειες που θεωρούνται ασεβείς προς Μάο τιμωρούνται ακόμα στην Κίνα. Όπως αναφέρει το Fortune, το 2015 ένας κινέζος τηλεοπτικός παρουσιαστής απολύθηκε επειδή αστειεύτηκε για τον Μάο σε ένα ιδιωτικό δείπνο, ενώ φέτος επίσης απολύθηκε ένας καθηγητής πανεπιστημίου επειδή έγραψε στο διαδίκτυο πως «το μόνο σωστό πράγμα που έκανε ο Μάο, ήταν να πεθάνει».

Ο πρώην κινέζος ηγέτης παραμένει αμφιλεγόμενη μορφή στην Κίνα. Επισήμως σεβαστός από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, πολλοί θυμούνται τον Μάο και σε σχέση με τα εκατομμύρια Κινέζων που πέθαναν από την πείνα, τις πολιτικές διώξεις, τις εμφύλιες διαμάχες και πολέμους που επέφεραν οι πολιτικές του, επισημαίνει το Fortune.

Ο Γουόρχολ είχε φιλοτεχνήσει εκατοντάδες πορτρέτα του Μάο, ενώ ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Κίνα το 1982, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό του. Σύμφωνα με το BBC, η κοινή γνώμη στη χώρα παραμένει διχασμένη σχετικά με το αν οι πίνακες του Γουόρχολ δείχνουν σεβασμό ή χλευασμό απέναντι στον πρώην κινέζο ηγέτη. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.