Έκπληξη από την ανακάλυψη: Αιγυπτιακή σαρκοφάγος περιείχε μουμιοποιημένο έμβρυο 18 εβδομάδων

Έκπληξη από την ανακάλυψη: Αιγυπτιακή σαρκοφάγος περιείχε μουμιοποιημένο έμβρυο 18 εβδομάδων Facebook Twitter
0

Με έκπληξη διαπίστωσαν οι επιστήμονες ότι μέσα σε ένα όμορφα διακοσμημένο φέρετρο αιγυπτιακής μούμιας που βρέθηκε το 1907, βρισκόταν μουμιοποιημένο ένα έμβρυο μόλις 18 εβδομάδων κύησης.

Αρχικά οι επιστήμονες που είχαν εξετάσει τη μικρή σαρκοφάγο πίστευαν ότι μέσα βρίσκονταν ανθρώπινα όργανα ενήλικα που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία ταρίχευσης, όμως με την ανάλυση σύγχρονων οργάνων διαπίστωσαν ότι μέσα στη μαύρη ρητίνη στο φέρετρο από κέδρο, υπήρχαν ίχνη μικροσκοπικού σκελετού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα πρόκειται για αποβολή. Η σαρκοφάγος μήκους 44 εκατοστών είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Γκίζα, κοντά στο Κάιρο, και εκτίθεται από τότε στο Μουσείο Fitzwilliam στο Cambridge.

Έκπληξη από την ανακάλυψη: Αιγυπτιακή σαρκοφάγος περιείχε μουμιοποιημένο έμβρυο 18 εβδομάδων Facebook Twitter

Το έμβρυο είναι τυλιγμένο σε επιδέσμους. Σύμφωνα με τον Julie Dawson, επικεφαλής του τμήματος στο Μουσείο, «αυτό το εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα και η φροντίδα στην προετοιμασία αυτής της ταφής καταδεικνύει σαφώς την αξία που αποδίδεται στην αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής στη ζωή, ακόμα και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης ".

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκρυπτογράφησαν την ύπαρξη πέντε δακτύλων και των οστών χεριών και ποδιών. Εντοπίστηκαν επίσης η λεκάνη και το κρανίο, ωστόσο η ανάλυση απέτυχε να καθορίσει και το φύλο του μωρού.

Το έμβρυο ήταν θαμμένο με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο στήθος του, όπως και κάθε άλλος ενήλικας που προετοιμαζόταν για τη μετά θάνατον ζωή στην αρχαία Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ομάδα που έχει υπογράψει αυτή την ανακάλυψη, ο τρόπος της μουμιοποίησης και η διακόσμηση τονίζουν τη "σημασία που δόθηκε σε αυτή την κηδεία στην αιγυπτιακή κοινωνία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται  ανθρώπινα έμβρυα μουμιοποιημένα σε τάφους στην Αίγυπτο. Στον τάφο του Τουταγχαμών είχαν βρεθεί  δύο μικρά έμβρυα τοποθετημένα σε μικρά φέρετρα. Ήταν πάντως σε πιο προχωρημένο στάδιο κύησης-  25 και 37 εβδομάδων αντίστοιχα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.