Το παιδί λάστιχο!

Το παιδί λάστιχο! Facebook Twitter
0

«Πάσχα του 2006, Επιτάφιος στη Βέροια. Διαγωνισμός brainstorming ηλιθιότητας με το φίλο μου τον Στράτο. Εγώ σκέφτηκα τον Λάρυγγα, αυτός σκέφτηκε τους Σαρμπέλ εν Σεμπάστιαν. Έχασα πανηγυρικά, αλλά κράτησα τον Larry Gus για να θυμάμαι εκείνο το βράδυ» λέει ο Παναγιώτης Μελίδης βγάζοντας τα ροζ γυαλιά του. Αν η έκπληξη στο περσινό Burnt Festival ήταν η Μόνικα, στο φετινό ήταν η εμφάνιση του Larry Gus, που ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα με ένα από τα πιο εντυπωσιακά set που έχω δει τελευταία από έλληνα μουσικό. Ο Larry Gus παίζει με samples και λουπάρει ένα σωρό ήχους από κλασικά και «ανορθόδοξα» όργανα σε ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα, που στα live είναι μοναδικό. Κυριολεκτικά μοναδικό, γιατί αποδείχτηκε ότι τα κομμάτια που παρουσίασε δεν τα είχε ποτέ ηχογραφήσει! «Η έμπνευση έρχεται πάντα τη στιγμή που δεν το περιμένω» προσθέτει. «Περπατάω στο δρόμο και σε άσχετες στιγμές μου έρχεται μια ιδέα ή μια μελωδία. Ή κάθομαι και βλέπω Μπάουερ και κατά λάθος παίζω κάτι ενδιαφέρον στην κιθάρα. Όταν σκέφτομαι τους αστραγάλους της. Επίσης, όταν είμαι σε αυτοκίνητα φίλων και ακούω δυνάμει samples, τρέχω και αγοράζω το δίσκο και τον ακούω ολόκληρο για να βρω κι άλλα. Τα καινούρια κινητά έχουν όλα ηχογράφηση φωνής, έτσι δεν πάει ούτε μια ιδέα χαμένη. Η αλήθεια είναι ότι όταν είμαι πολύ χαρούμενος προτιμώ να τρέχω μέσα στο δρόμο μόνος παρά να γράφω μουσική. Όταν είμαι δυστυχισμένος προτιμώ να ακούω Leonard Cohen για να γίνω χειρότερα».

Ο Larry είναι 24 χρονών και μένει στον Βόλο. Λατρεύει τον Four Tet και τον Madlib και «όνειρό» του είναι να κάνει παραγωγή στον καινούριο δίσκο του MF Doom, να μάθει να παίζει όλα τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου μόνος του (όλη την ενορχήστρωση!) και να τον καλέσει να τα τραγουδήσει λάιβ. «Είμαι γεννημένος την ίδια μέρα με τον Paul Klee, τον Brad Pitt και την Christina Aguilera» λέει. «Κάποτε έκανα μαθήματα αρμόνιου με έναν τύπο που ήταν πολύ χαλαρός και καθόλου αυταρχικός. Ο αστικός μύθος λέει ότι έγραφε τραγούδια για λαϊκές τραγουδίστριες όπως η Καίτη Γαρμπή. Μάλλον είχε βγάλει ο ίδιος τη φήμη, για τον βλέπω με δέος. Το πέτυχε. Κυρίως όμως γιατί μου έριχνε δυο κεφάλια. Μικρό με έστειλε με το ζόρι να μάθω αρμόνιο ο πατέρας μου. Αγόρασα μια κόκκινη κιθάρα όταν είδα το βίντεο με τους Pink Floyd στο Earls Court το '94. Άρχισα να γράφω τραγούδια γιατί αφού μπορούσε και ο Cobain, γιατί να μην μπορώ κι εγώ; Από τότε που άρχισα να ακούω πιο προσεκτικά HipHop και όλους τους παραγωγούς ήθελα να γράψω ηλεκτρονική μουσική. Συγκεκριμένα DJ Shadow, το We Need a Resolution και Try Again της Aaliyah, Neptunes... Το Endtroducing είναι ο καλύτερος δίσκος που έχει βγει ποτέ και είναι το CD που θα με συνοδέψει στο νησί με τα κλισέ μου.

»Πώς θα χαρακτήριζα τη μουσική που φτιάχνω; Άτεχνη. Μπορεί να γράψω σε κιθάρα ή πιάνο και έπειτα να ενορχηστρώσω με τον παραδοσιακό τρόπο αυτά που έγραψα. Μπορεί να σαμπλάρω σαξόφωνα, ντραμς και βιμπράφωνα από ένα δίσκο, και από πάνω να γράψω πάλι κιθάρες, μεταλλόφωνα κ.λπ. Επίσης, τώρα τελευταία προσπαθώ να τραγουδήσω, με ανάμεικτα αποτελέσματα.

»Μικρός αγόραζα ένα cd την εβδομάδα και το άκουγα 200 φορές μέχρι την επόμενη. Μου είναι πολύ δύσκολο να ακούω άπειρα τραγούδια κάθε μέρα, και μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο (και αξιοζήλευτο) ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν με τόση άνεση. Αλλά δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να με ακούσει σοβαρά από τη σελίδα μου στο MySpace και να ασχοληθεί μαζί μου. Εκτός κι αν μαζέψω 150.000 επισκέψεις. Σαν τους Arctic Monkeys δηλαδή.

»Αλλά από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι τα video στο YouTube με την πιο πολλή επισκεψιμότητα είναι αυτά με τις κλανιές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ