Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Αthenean Sailor/ LIFO
19

Γιατί ξαφνικά ασχολούνται όλοι με το fitness στην Αθήνα;

Οι Αθηναίοι το ψάχνουν με το ευ ζην περισσότερο από ποτέ. Αν πας σε ένα πάρκο μια ηλιόλουστη μέρα –και ευτυχώς έχουμε πολλές από αυτές–, θα το διαπιστώσεις, βλέποντας δεκάδες ανθρώπους να προπονούνται με κάθε πιθανό τρόπο. Μία φορά τον μήνα τουλάχιστον θα διοργανωθεί από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα κάποιος μίνι ή μεγαλύτερος μαραθώνιος, στον οποίο άτομα όλων των ηλικιών θα διανύσουν μαζικά μια προκαθορισμένη απόσταση. Παράλληλα, μπορείς πλέον να βρεις παντού τις σωστές πρώτες ύλες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του επιθυμητού wellness. Οργανικά προϊόντα, βιολογικές λαϊκές, super foods, φούρνοι με εξειδίκευση στη ζέα, αλλά και εστιατόρια αποκλειστικά για χορτοφάγους ή διαιτολάτρες συμπληρώνουν τον χάρτη αυτού που ορίζουμε ως «υγιεινή διατροφή» στην πόλη. Με άλλα λόγια, μπορούμε να τρώμε όπως τρέφονταν οι παππούδες μας, κι ας μη γνώριζαν την ανάλογη ορολογία.

Παλιότερα, αυτό που θα άκουγες ήταν «πηγαίνω γυμναστήριο, μου έχουν βγάλει πρόγραμμα και ξεκίνησα δίαιτα». Τώρα, η παραπάνω φράση έχει αντικατασταθεί πιθανότατα από το «πηγαίνω σε πιστοποιημένο γυμναστήριο για crossfit και ξεκίνησα Dukan».


Γιατί, όμως, οι Αθηναίοι έχουν στραφεί τόσο μαζικά προς την αναζήτηση του ευ ζην, με αποτέλεσμα να έχουν άποψη τόσο για το τι πρέπει να τρώνε όσο και για το είδος της άσκησης που αναζητούν; Παλιότερα, αυτό που θα άκουγες ήταν «πηγαίνω γυμναστήριο, μου έχουν βγάλει πρόγραμμα και ξεκίνησα δίαιτα». Τώρα, η παραπάνω φράση έχει αντικατασταθεί πιθανότατα από το «πηγαίνω σε πιστοποιημένο γυμναστήριο για crossfit και ξεκίνησα Dukan».


Είναι απλό: οι Αθηναίοι δουλεύουν πολύ. Τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι οι Έλληνες ξοδεύουν τις περισσότερες εργατοώρες σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 2.000 ετησίως. Η κρίση έχει δυσκολέψει τις ζωές όλων μας. Έχουμε ανάγκη από διεξόδους και εκτόνωση. Από την άλλη, μελέτες που γίνονται σε τακτά διαστήματα, όπως μια έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, προτείνουν ότι ένας υγιής στην όψη άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτός σε μια δουλειά από έναν υπέρβαρο, αν διαθέτει παρόμοια αντικειμενικά προσόντα, φαινόμενο που παρατηρείται εντονότερα στις γυναίκες. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι το fitness μας κάνει πιο αποδοτικούς στην εργασία, κοινωνικά αποδεκτούς και βελτιώνει την ψυχολογία μας.


Η διατροφή και η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. O αθλητικός διατροφολόγος και εργοφυσιολόγος Γιάννης Κωτσής εξηγεί ότι το σημείο όπου εστιάζουν πλέον όλοι οι ειδικοί για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων παγκόσμιων επιστημονικών φορέων, όπως το ACSN (American College of Sports Medicine), είναι η φυσική δραστηριότητα και όχι η δίαιτα. «Στατιστικά, το 90% των ανθρώπων που ακολουθούν μια δίαιτα τους επόμενους μήνες παίρνει το βάρος που έχασε, ίσως και λίγο παραπάνω. Επιστρέφουν, δηλαδή, στις παλιές διατροφικές συνήθειες, γιατί βλέπουν τη δίαιτα ως μια παρένθεση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια μηχανή προσαρμογής που διαθέτει υποδοχείς για τα πάντα. Οι γευστικοί υποδοχείς πρέπει να καλύπτονται. Η παρμεζάνα δεν έχει την ίδια απόλαυση με το cottage cheese, από το οποίο θα φας μεν περισσότερο αλλά δεν θα σε ευχαριστήσει, άρα θα μπεις στον πειρασμό να φας κι άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το πόσο καιρό μπορεί να κάνει κάποιος μια συγκεκριμένη δίαιτα. Εναπόκειται στον οργανισμό και την προδιάθεση του καθενός προς συγκεκριμένες παθήσεις. Άρα, το επιθυμητό είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και όχι η ίδια η απώλεια βάρους, πράγμα που βασίζεται πρωτίστως στον ψυχολογικό παράγοντα». Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καλή και κακή τροφή, υπάρχει καλή και κακή διατροφή.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την άσκηση και τη διατροφή; Ο Γιάννης Κωτσής, Μsc, Αθλητικός Διατροφολόγος-Εργοφυσιολόγος, απαντά.

Yπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών που μας παχαίνουν (κρέας/τυρί, κρέας/ζυμαρικά κ.λπ.), ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνουμε;

Όχι! Δεν φταίει η μακαρονάδα, όταν γίνεται καρμπονάρα (με μπέικον, κρέμα γάλακτος κ.λπ.), συνδυάζεται με 4-5 φέτες ψωμί, 1,5 λίτρο Coca-Cola και στο τέλος με σουφλέ σοκολάτας.

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Όχι. Συνήθως όμως το φαγητό που τρώμε το βράδυ περιέχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά (πίτσα, σουβλάκια, φαγητό απ' έξω) και, βεβαίως, εφόσον είσαι νηστικός όλη την υπόλοιπη ημέρα, το βράδυ θα φας σαν να μην υπάρχει αύριο.

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή Facebook Twitter
Ιωάννης Κωτσής. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ποιες ομάδες τροφών δεν πρέπει να καταναλώνονται τις βραδινές ώρες;

Προφανώς και είναι προτιμότερο ν' αποφεύγονται οι υδατάνθρακες τις βραδινές ώρες, αλλά ακόμα και αυτό ισχύει όταν το θερμιδικό ισοζύγιο είναι θετικό (δηλαδή, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις είναι πιο πολλές θερμίδες από αυτές που καις).

Μέσα στη μέρα πρέπει να τρώμε πολλά μικρά γεύματα ή λίγα και πιο πλούσια;

Πολλά και μικρά γεύματα! Το μυστικό της επιτυχίας!

Mπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα αμέσως μετά το φαγητό ή χάνεται η θρεπτική τους αξία;

Καλό είναι να τα προτιμάμε ως σνακ! Με το φαγητό ήδη έχουμε πάρει (θεωρητικά) αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερα από το να φάμε γλυκό μετά το φαγητό.

Παχαίνει η κατανάλωση οινοπνευματωδών;

Ασφαλώς και ναι! Το αλκοόλ προτιμάται από τον οργανισμό ως καύσιμο γιατί μας δίνει περισσότερη ενέργεια (7kcal/γρ.). Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε το λίπος το οποίο και αποθηκεύουμε ο καθένας στη δική του λιποαποθήκη. 

Υπάρχουν ομάδες τροφών που «ταιριάζουν» περισσότερο σε συγκεκριμένους σωματότυπους;

Όχι φυσικά!

Οι χορτοφάγοι παίρνουν κιλά πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;

Είναι θέμα μυϊκής μάζας. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι άμεση συνάρτηση της μυϊκής μάζας ενός ατόμου. Άρα, αυτός που έχει περισσότερο λίπος και λιγότερους μυς παχαίνει πιο εύκολα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που διαθέτουν «αρνητικές θερμίδες»;

Όχι. Όλη η θεωρία «μπάζει» από παντού. Εκτός και αν μπορείς να ζήσεις με σέλινο και μυρωδικά. Η πραγματική απάντηση είναι πολύ πιο μεγάλη και δεν έχει ουσία.

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή Facebook Twitter
Ιωάννης Κωτσής. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το ιδανικό βάρος προκύπτει από το ύψος μείον τον αριθμό δέκα. (π.χ. 1,75/65 κιλά), σωστά;

Όχι! Το ιδανικό βάρος προέρχεται από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που κατέληξαν πως η υγεία αντικατοπτρίζεται (όσον το δυνατόν πιο σωστά) στον δείκτη μάζας σώματος [ΔΜΣ=Βάρος/(Υ σε m)2]. Το φυσιολογικό σε ενήλικες είναι από 20 έως 25. Ωστόσο, ακόμη και αυτό, σε αθλητές ή σε άτομα με αρκετό μυϊκό ιστό ή χαμηλό ποσοστό λίπους, δεν είναι πάντα σωστό. Σίγουρα, όμως, είναι καλύτερο από το «μείον 10».

Πρέπει να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού, πριν ή μετά;

Εξαρτάται αν θες να φας πολύ ή όχι.

Aν τρως μόνο σαλάτες, αδυνατίζεις;

Προφανώς, αλλά και η αγελάδα μόνο πρασινάδα δεν τρώει;

Ο καφές συμβάλλει στην αύξηση της κυτταρίτιδας;

Όχι! Η κυτταρίτιδα είναι πολύ πιο πολύπλοκο θέμα και αφορά τα γονίδια, τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα, την αφυδάτωση και πολλούς άλλους παράγοντες.

Μπορούμε να τρώμε συγκεκριμένες, μικρές ποσότητες σοκολάτας καθημερινά, χωρίς να παχαίνουμε;

Εννοείται! Είπαμε, θερμιδικό ισοζύγιο και άσκηση.

Η κατανάλωση γλυκαντικών και υποκατάστατων ζάχαρης (στέβια, ασπαρτάμη, φρουκτόζη κ.λπ.) είναι επιβλαβής για την υγεία μας;

Είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Υπάρχουν έρευνες που κατηγορούν την ασπαρτάμη. Προσωπικά, δεν τις χρησιμοποιώ.

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει ν' ακολουθούμε μία δίαιτα (π.χ. Dukan) ή εξαρτάται από τον οργανισμό;

Δίαιτες που δεν μας δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι απαγορευτικές για την υγεία μας. Πρέπει ν' ακολουθούνται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.

Τα light προϊόντα μάς αδυνατίζουν, έτσι κι αλλιώς;

Όχι. Έχει να κάνει πάλι με το θερμιδικό ισοζύγιο που λέγαμε πριν.

Η εκγύμναση με βάρη, εκτός από την αύξηση της μυϊκής μάζας, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Εννοείται. Η αερόβια άσκηση καίει θερμίδες τη στιγμή που γίνεται, ενώ η άσκηση με βάρη μας βοηθά να χάνουμε θερμίδες ακόμη και μετά την άσκηση, κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας!

Είναι ασφαλές να γυμνάζεται κάποιος μόνος του, χωρίς δηλαδή τη βοήθεια προσωπικού γυμναστή;

Ασφαλώς και ναι, αν η άσκηση που κάνει γίνεται σε λογικό πλαίσιο. Ποιος όμως αντιδρά με τη λογική σε κάτι που αφορά την ίδια του την εικόνα;

Υπάρχουν μορφές άσκησης που βοηθούν συγκεκριμένα γυναικεία οργανικά προβλήματα (π.χ. κλιμακτήριος, οστεοπόρωση, δυσμηνόρροια);

Σίγουρα, όσον αφορά την οστεοπόρωση! Σε αυτή την πάθηση βοηθάει και η άσκηση με βάρη.

Υπάρχουν είδη γυμναστικής που απευθύνονται και λειτουργούν καλύτερα σε ένα από τα δύο φύλα;

Όχι.

Πρέπει να αλλάζουμε τακτικά το πρόγραμμα γυμναστικής μας για να μη «συνηθίζει» το σώμα;

Θα ήταν η ιδανική προσέγγιση! Ονομάζεται Muscle Confusion Training και είναι το καλύτερο είδος άσκησης.

Είκοσι λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο την ημέρα θεωρούνται άσκηση για τον οργανισμό;

Και βέβαια! To ACSM (American College of Sports Medicine) προτείνει 30 λεπτά. Ακόμη όμως και 20 λεπτά την ημέρα είναι σούπερ.

H έντονη άσκηση είναι καλή για τον οργανισμό;

Υπό προϋποθέσεις (όχι όμως για όλους) είναι ό,τι καλύτερο. Η High-Intensity Interval Training θεωρείται το hit trend στη γυμναστική για το 2015.

Ιωάννης Κωτσής Msc, ABH Medical Group
Βασιλέως Γεωργίου 12 & Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 8949920, 210 8949090, www.abh-medicalgroup.com, [email protected]

 

Your Sportsscience

Performance Coaching & Fitness Training

Κυπρου 59, Γλυφαδα
210-8986686

[email protected]

 

Διάφορα
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Έχω μια ερώτηση προς όλους τους διαιτολόγους! Οι αγαπητοί Γάλλοι που τρώνε ό,τι λιπαρό υπάρχει, γλυκά, βούτυρα, τυριά, κρέμα γάλακτος, συν άσπρο ψωμί, αλκοόλ κλπ κλπ και επίσης δεν μαγειρεύουν σχεδόν ποτέ -> τρώνε έξω όλη την ώρα γιατί δεν παχαίνουν; Τουλάχιστον στο Παρίσι δεν παχαίνουν@
Εχεις δει τις ποσότητες που τρώνε; Σύγκρινε ένα μακαρόν με ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο!Άσε το περπάτημα που ρίχνουν, μόνο και μόνο από τη μια αποβάθρα του μετρό στην άλλη. Τουλάχιστον στο Παρίσι όπως είπες.
Για τα πολλά και μικρά εχει αποδειχθεί και με έρευνες οτι δεν εχει διαφορά με τα 3 και μεγάλα απο άποψη βιολογιας (μουφες περι ενεργοποιησης/απενεργοποιησης μεταβολισμου). ΑΠο άποψη ψυχολογιας απλά ειναι πρακτικό για εκείνους δε μπορουν να συγκρατήσουν τις λιγουρες τους.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!Παρατήρηση:«Aν τρως μόνο σαλάτες, αδυνατίζεις;» «Προφανώς, αλλά και η αγελάδα μόνο πρασινάδα δεν τρώει;»Ατυχές παράδειγμα. Η αγελάδα και γενικώς τα βοοειδή ΔΕΝ είναι παχύσαρκα ζώα, δηλαδή με λιπώδη ιστό. Το εναντίον. Ειδικά τα αρσενικά είναι και πολύ μυώδη. ● Δίαιτα Dukan!Την ακολούθησα και είδα αληθινά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Αυτά τα περί επικινδυνότητας και τα σχετικά είναι κάπως... «κουκουρούκου».Πραγματικά, επικίνδυνη και αληθινά βλαβερή είναι η συνηθισμένη-καθημερινή, σε όλους μας, διατροφική κουλτούρα του έτοιμου-delivery φαγητού όπως πίτσες, σουβλάκια με πίτα, μα ακόμη και τα πιο «σπιτικά»-μαγειρευτά φαγητά (όσπρια, λαδερά κλπ), όταν και αυτά προέρχονται από εστιατόρια εκτός της κουζίνας μας.Τώρα αν κάποιοι νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν να αδυνατήσουν με τους συνήθης τρόπους «παίξε κι εσύ με τα γραμμάρια και τις θερμίδες» των περισσότερων διαιτών, απατώνται οικτρά. Dukan και πάλι dukan! Τρως όση ποσότητα θέλεις, συγκεκριμένων ομάδων φαγητών, δηλαδή δεν λυσσάς της πείνας. Αυτό είναι το βασικότερο «μυστικό» την επιτυχίας της. Αν την τηρήσεις σωστά, στο τέλος μπαίνοντας στην φάση πια της συντήρησης, στην οποία φάση τρως σχεδόν τα πάντα, έχεις μάθει να τρέφεσαι σωστά και ισορροπημένα. Όσοι ενδιαφέρεστε κάντε τον κόπο και αγοράστε τα σχετικά 2-3 βιβλία για την δίαιτα Dukan (μην την εφαρμόσετε επιπόλαια από σκόρπιες οδηγίες μέσω διαδικτύου) και θα με θυμηθείτε. Και γλυκάκια έχει, και φρουτάκια έχει, και σαλάτες και ψαράκια και απ' όλα! Απλώς μαθαίνετε να τρέφεστε σωστά χωρίς να μοιάζετε μέσα στην κουζίνα, ανοίγοντας το ψυγείο ή πάνω από κάποιο μπουφέ με τους «ανθρώπους που γύρισαν από την πείνα»...!Σ.Σ.: Ειδικά όσοι την συνδυάσετε και με κάποιου είδους ήπιας ή εντατικότερης άσκησης, θα δείτε θαύματα! Η πεζοπορία και το τρεξιματάκι 20-30' ανά ημέρα ή μέρα παρά μέρα αρκούν και με το παραπάνω. Ακόμη καλύτερα το ποδήλατο για περισσότερη ώρα, πάνω από 45', πάντα με συνεχόμενο πετάλι και όχι τεμπέλικα (μας πήρε η φόρα κατηφόρα...). Δεν είναι ανάγκη να πλακωθείτε στα γυμναστήρια και στην «λοκατζίδικη» γυμναστική αλά Rocky Balboa...!
Το καλό ή κακό με την επιστήμη είναι πως δεν έχει δημοκρατίες. Είτε το δεχτείς είτε όχι το σχόλιό μου, αυτά που έγραψες στην αρχή, αλλά και μετά, μόνο ως παντελώς λανθασμένα μπορούν να εκληφθούν. Χονδρικά το ζουμί είναι πως βάρος χάνεις εύκολα. Το αν θα υπάρξουν συνέπειες ή όχι από αυτήν την απώλεια είναι αυτό που πρέπει να εξετάζει κανείς στις διάφορες " δίαιτες " ...
@to_kerataki_mou 19.2.2015 | 14:04Ο βασικότερος λόγος που ξεκίνησα αυτού του είδους την διατροφή (όχι δίαιτα), είναι πρωτίστως λόγοι υγείας για τους οποίους υποχρεούμαι σε συνεχείς εξετάσεις. Και επειδή αναφέρεσαι στη «μη δημοκρατία» της επιστήμης να αναφέρω και να τονίσω πως κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει, κάτι εγγυημένο από τους γιατρούς μου και επιβεβαιωμένο από τους υπόλοιπους ασθενής τους, με κάποιους εκ των οποίων μίλησα κι εγώ προσωπικά, οι οποίοι έπρεπε να χάσουν κιλά και το επέτυχαν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Πρώτον, εσύ έχεις ή αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα σχετικό με την παχυσαρκία; Και δεύτερον, προς τι αυτή δυσπιστία και εξυπνακίστικη διάθεση εκ μέρους σου; Εγώ, απλώς, από καρδιάς να σου ευχηθώ να μην αντιμετωπίσεις ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τα κιλά σου (συνήθως συνοδευόμενο και από την ρατσιστική, μικρή ή μεγαλύτερη, εμφανής ή αφανής, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, πάντως υπαρκτή και αντιληπτή, αντιμετώπιση των γύρω σου), πρόβλημα το οποίο να συνοδεύεται και από κάποιο θέμα υγείας, προκαλούμενο είτε από τα περιττά κιλά, είτε από άλλη, προγενέστερη αιτία.Σ.Σ.: Το συγκεκριμένο άρθρο, αν και πολύ ενδιαφέρον και «πιασιάρικο», περιέχει αρκετές ασάφειες και χρήζει ενστάσεων σε αρκετά σημεία. Ποιά είναι αυτά; Εσύ που γνωρίζεις καλύτερα και περισσότερα... θα έπρεπε να τα αντιληφθείς...
Είμαι απόφοιτος ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας. Κάποτε είχα αντιμετωπίσει τρομακτικό πρόβλημα με το βάρος μου, πλέον έχω χάσει το 40% του βάρους που είχα κάποτε, με διετή προσπάθεια. Το άρθρο δεν παρουσιάζει καμία απολύτως ασάφεια, είναι πολύ καλό ( δεν εξετάζω εδώ την έμμεση διαφήμιση ) και να κάνω και ένα σχόλιο άσχετο με το διάλογό μας, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δίνουν φυσιολογικό ΔΜΣ από 20 και όχι από 18,5. Επίσης να σου τονίσω πως όταν κάποιος γιατρός συστήνει μια δίαιτα ( ή διατροφή, ή όπως θες, μου είναι αδιάφορο, είναι ούτως ή άλλως ασήμαντο, άσε που κάνεις και λάθος ) με αυξημένο πρωτεϊνικό περιεχόμενο, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη απώλειας βάρους, ανεξάρτητα της ποιότητας αυτής της απώλειας και σκεπτόμενος με τη λογική του " Το μη χείρον, βέλτιστον ".
@to_kerataki_mou 19.2.2015 | 20:29Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησα, υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου, όπως πολύ σωστά περιγράφεις, έγινε κατόπιν συνεννοήσεως των γιατρών μου (δεν ήταν μόνο ένας), με διατροφολόγο. Μετά την απώλεια των περιττών κιλών, η οποία έπρεπε να είναι σχετικά γρήγορη, έπειτα ακολούθησα μία ισορροπημένη διατροφή (όχι δίαιτα), με την οποία μέχρι και σήμερα δεν ξαναπήρα επιπλέον κιλά αλλά διατηρούμαι στο φυσιολογικό μου βάρος. Αν περίμεναν οι ιατροί μου 24 μήνες (!!!) να χάσω τα περιττά κιλά, τότε αντίο χειρουργείο, αντίο κόσμε και ντουνιά...Μπράβο σου που έχασες 40% του βάρους που είχες κάποτε! Ειδικός δεν είμαι αλλά ούτε και αδαής. Ειλικρινά στο λέω, ότι το άρθρο περιέχει ασάφειες δεν είναι δικό μου συμπέρασμα (ίσα, ίσα που αρχικά εντυπωσιάστηκα από αυτό), αλλά είναι η γνώμη 2 φίλων, κλινικών διαιτολόγων – διατροφολόγων, απόφοιτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (αν έχει κάποια σημασία) και οι οποίοι ασχολούνται με την επιστήμη τους εδώ και 18 χρόνια (αυτό έχει σημασία!).● Η σύντροφός μου είναι γιατρός (Παθολόγος - Καρδιολόγος), η οποία σου απευθύνει -η ίδια- το εξής: «Να σου τονίσω πως αν κάποιος ιατρός συστήσει μία συγκεκριμένη δίαιτα ή πολύ συγκεκριμένο τρόπο διατροφής και σου είναι αδιάφορο, αυτομάτως και αυτονοήτως απορρίπτεσαι ως ακατάλληλος έως και επικίνδυνος συνεργάτης. Ειδικά εάν πρόκειται για ζήτημα όχι αισθητικού και μόνο αποτελέσματος αλλά ζητήματος υγείας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για κάποιους ασθενείς ή και απλώς παχύσαρκους, αρχικά και μετά από πολλές άκαρπες και αποτυχημένες δίαιτες (ως ειδικός θα το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό), να δουν στο σώμα τους άμεσα ή σχεδόν άμεσα αποτελέσματα, κάτι που, κυρίως, ψυχολογικά θα τους δώσει το κίνητρο και την ώθηση συνέχισης της δίαιτάς τους την οποία κατόπιν ακολουθεί ένα πιο ισορροπημένο διαιτητικό πρόγραμμα (και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζεις), του οποίου ο σκοπός είναι να εξελιχτεί -αυτό είναι το επιθυμητό- σε μόνιμες ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες».
Το θέμα έχει τραβήξει πολύ και σε αυτή τη φάση είμαστε νομίζω οι μόνοι δύο που το διαβάζουμε. Και η σύντροφός σου. Σε πρώτη φάση χρειάζεται να ξαναδιαβάσεις τι μου είναι αδιάφορο και τι όχι. Και χρειάζεται να σταματήσεις να μου τονίζεις πράγματα που σου έγραψα εγώ ο ίδιος ( αναφορικά με τη σύσταση μιας μεθόδου σε περίπτωση ιατρικού προβλήματος ). Αν υπάρχει θέμα στοιχειώδους κατανόησης των ελληνικών, δεν είναι δικιά μου ευθύνη. Και γυριστή με κατηγορίες προς τους άλλους δε γίνεται. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που λέει η σύντροφός σου δεν αναφέρεται στο αρχικό σου μήνυμα. Στο αρχικό σου μήνυμα αμφισβητείς τον πιο σωστό τρόπο απώλειας βάρους για να ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ μία μέθοδο ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ που, σε περίπτωση επικράτησης στη ζωή ενός ατόμου, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Ένας άνθρωπος άσχετος με το αντικείμενο δεν ξέρει πού να σταματήσει. Είναι ανεύθυνο να επιμένουμε έτσι γενικόλογα σε μεθόδους απίστευτα πολύ αμφισβητούμενες. Και κάτι για τη σύντροφό σου. Ένας άνθρωπος που εξειδικεύεται σε κάτι, έχει γνώσεις γύρω από το αντικείμενό του. Το να νομίζει κάποιος πως έχει γνώσεις διαιτολόγου επειδή είναι γιατρός, είναι αυτό που είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Επίσης κάνει μπαμ πως δεν έχει διαβάσει το αρχικό σου ποστ. Οι εύκολοι χαρακτηρισμοί με την πρόταξη ενός πτυχίου, είναι τουλάχιστον γελοίοι. Δεν παίζουμε πέτρα μολύβι ψαλίδι χαρτί, να καπακώνει ο ένας τον άλλον. Μιλάμε, αναγκαστικά με γενικότητες λόγω του χώρου, οπότε οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι συστήνουμε και τι όχι.
@to_kerataki_mou 22.2.2015 | 16:41Αντε πάλι... Τι πρέπει να γράψω και πως, για να σου δώσω να καταλάβεις ότι τη μέθοδο αυτή μου την πρότειναν ειδικοί και μάλιστα υπό τη συνεχή παρακολούθηση τους; Δεν την ξεκίνησα από μόνος μου. Την είχα ακουστά, μάλιστα ως μία μέθοδο κατακριτέα και λανθασμένη, αυτή η εντύπωση μου είχε δημιουργηθεί από τα όσα, σκόρπια και αποσπασματικά διάβασα ανά διαστήματα μέχρι να μου την συστήσουν. Δεν γνώριζα λεπτομέρειες, μέχρι που την εφάρμοσα και είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα όταν ανέφερα στους ειδικούς τους προβληματισμούς μου και τις ενστάσεις μου για το κατά πόσο είναι σωστό να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο είναι αμφισβητήσιμο, η αντίδραση μου τους φάνηκε ναι μεν από τη μία λογική και από την άλλη, αστεία. Με εξήγησαν τα τι και τα πως και την εφάρμοσα. Εντάξει. Είσαι ειδικός, το δέχομαι αλλά νομίζω πως είναι λάθος να είσαι είναι απόλυτος και μάλιστα με τόσο κατηγορηματικό τρόπο. Εδώ ακόμη και ο πάπας δέχτηκε κάποια στιγμή ότι δεν έχει το αλάθητο...!Σ.Σ.: Νομίζω ότι μας διάβασαν λίγο περισσότεροι από όσους νομίζεις... Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην έντυπη lifo (δεύτερη σελίδα) και αναφέρεται και στα αρχικά μας σχόλια. Αν θες κοίταξε το! Καλή συνέχεια και τα ξαναλέμε!... :)
Προσωπικά όποιον γνωρίζω που να έκανε την συγκεκριμένη δίαιτα,σε μικρό χρονικό διάστημα φόρτωσε περισσότερα κιλά από όσα έχασε στην διάρκεια της δίαιτας.Προφανώς η στέρηση και η απότομη απώλεια κιλών και όχι η συνειδητοποημένη αλλαγή διατροφικής συνήθειας τους έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.προπαντώς ένας γνωστός μου αρκετά μυώδης (από φύση του όχι με φάρμακα) με 1,95 ύψος με γυμναστική που ούτως ή άλλως έκανε έχασε πολύ γρήγορα 25 κιλά και κατέληξε εξίσου γρήγορα με 35+.
Θα ήθελα να μάθω με ποια ιδιότητα ο κύριος ή η κυρία που κρύβεται πισω απο το acount του "Ο Νοων νοειτω" μας προτρέπει με τόση ευκολία να ακοκουθησουμε τις συγκεκριμένες συμβουλές. Είστε διατροφολογος; έχετε κάποια πιστοποιημενη γνώση;
Το ότι χρειάστηκε να το κάνεις λόγω κάποιας επέμβασης δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη μέθοδος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Η επιτυχημένη δίαιτα (ναι είναι και αυτός δόκιμος όρος) είναι κάτι τελείως εξατομικευμένο , βασίζεται στο ενεργειακό ισοζύγιο και στις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβιβάσω την κοπέλα σου ή τους υπολοίπους γιατρούς σου , αλλά συνήθως ο γιατρός δεν είναι ο κατάλληλος επιστήμονας υγείας για διατροφικές συμβουλές για τον πολύ απλό λόγω ότι εξειδικεύεται αλλού. Ένας απόφοιτος κάποιου τμήματος διαιτολογίας είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με τις αρχές του μεταβολισμού των μακροσυστατικών και μικροσυστάτικων οπότε μπορεί να σε κατατοπίσει καλύτερα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
ασχολούνται με το "ευ ζην" γιατί είναι στη μόδα περισσότερο από ποτέ να σαι γυμνασμένος ("κλαρίνο"). δε λέω, εξαιρετικά υγιής μόδα για το σώμα κάποιου αλλά προσωπικά πιστεύω ότι φλερτάρει με την έννοια της ψύχωσης. 300γρ κοτόπουλο (αν φας 320 έχεις ξεφύγει), 2 σαλάτες, 3 φρούτα, μόνο βιολογικά (λες και δεν έχουν φάει όλα τα φάρμακα της ζωής τους για να τρως ντομάτα μες στο φλεβάρη), 3 ώρες γυμναστήριο τη μέρα (λες και άλλες δουλειές δεν έχουμε) εξαιρετικώς ανθυγιεινά συμπληρώματα πρωτεϊνών κτλ. άλλο υγιής τρόπος ζωής, άλλο ψύχωση.
αν είναι να χεις ψυχώσεις, τότε καλύτερα να χεις με το fitness και τη διατροφή... το χειρότερο που χω πετύχει είναι να κάνει ο άλλος φουλ γυμναστική και το βράδυ να μισό πακέτο με το ποτό του!!