Περιστέρια: Οι ενοχλητικοί συγκάτοικοι

Περιστέρια: Οι ενοχλητικοί συγκάτοικοι Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
14

Είναι και τα δύο γκρίζα και «βρoμερά», τρέφονται με σκουπίδια κι έχουν τόσο καλά προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της πόλης, που είναι αδύνατο να τα εξοντώσεις. Με κανέναν τρόπο. Πολλαπλασιάζονται και τα δύο με τέτοιους ρυθμούς που σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν σε (ακόμα πιο) τεράστιους πληθυσμούς σε κάθε γωνιά της Γης και δεν τα φοβίζει τίποτα. Έχουν γίνει ατρόμητα και θρασύτατα. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα περιστέρια και οι αρουραίοι είναι δύο από τα είδη που μετακόμισαν από πολύ νωρίς στις μεγάλες πόλεις, έμαθαν να επιβιώνουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και ανέπτυξαν ιδιαίτερη ευφυΐα που τα βοήθησε να προσαρμοστούν ακόμα και στο πιο εχθρικό περιβάλλον. Η Αθήνα δεν έχει τόσους αρουραίους όσους έχει το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη, αλλά από απόψεως περιστεριών τις συναγωνίζεται μια χαρά. Και όσο περνάει ο καιρός, οι «αρουραίοι του ουρανού» πολλαπλασιάζονται και γίνονται ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Σ. έκανε αιμόπτυση στα καλά καθούμενα. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα υγείας, ούτε άλλα συμπτώματα και στο νοσοκομείο που πήγε δεν του έβρισκαν τίποτε απολύτως. Μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν ήξεραν τι είχε και κανείς δεν μπορούσε καν να το φανταστεί. Η περιπέτεια του Σ. δεν είχε καλό τέλος. Έχασε τη ζωή του μετά από δυο μήνες ταλαιπωρίας και ούτε ένας δεν εντόπισε τι του είχε συμβεί. Το κατάλαβαν πολύ αργά, όταν ο μύκητας είχε προσβάλει όλα τα εσωτερικά του όργανα και ήταν αδύνατο να εξοντωθεί. Επρόκειτο για τον Cryptococcal Meningitis, τον κρυπτόκοκκο, που υπάρχει στις κουτσουλιές των περιστεριών. Έκανε δουλειές στον κήπο, ήρθε σε επαφή με τα περιττώματα των περιστεριών και από μια αμυχή ο μύκητας μπήκε στον οργανισμό του.

«Πολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους, τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής» λέει ο παθολόγος κ. Χρόνης Δασκαλάκης. «Δεν πρέπει να παραλείψουμε, επίσης, ότι η παρουσία τους σε συστήματα εξαερισμού μπορεί να διασπείρει μολύνσεις και στο εσωτερικό των κτιρίων. Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με τα περιστέρια και ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ιατρείο είναι μυκητιάσεις, όπως η κρυπτοκοκκίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, διαρροϊκές συνδρομές, όπως οι σαλμονελώσεις, και νόσοι από κολοβακτηρίδια. Άλλες παθήσεις, πολύ πιο σπάνιες, είναι η ψιττάκωση, η εγκεφαλίτιδα, καθώς και η νόσος Newcastle. Στα παράσιτα των περιστεριών περιλαμβάνονται επίσης είδη ψύλλων, τσιμπούρια και ψείρες, που μεταδίδονται με ευκολία στον άνθρωπο. Άλλη νόσος για την οποία ενοχοποιούνται τα περιστέρια είναι η ιστοπλάσμωση, η οποία προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει και γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό, ηπατική και νεφρική προσβολή και αναιμία, που σε ευπαθείς οργανισμούς ενδέχεται να αποβεί και μοιραία. Μια τέτοια επιδημία ιστοπλάσμωσης αναφέρεται στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το 1978-79, με τετρακόσιες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης και 18 θανάτους».

Παρόλο που το παράδειγμα είναι τρομακτικό, «υπάρχουν αμερικανικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων από τα περιστέρια στον άνθρωπο είναι μικρός ή αμελητέος» προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης. «Πιστεύουμε ότι, από τη στιγμή που αναφέρεται κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων από τα περιστέρια, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, με ειδικά μέτρα ενημέρωσης και πρόληψης του πληθυσμού και κυρίως ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά)».

Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν από ένα μέχρι εφτά εκατομμύρια περιστέρια (είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους), στη Βενετία αναλογεί ένα περιστέρι σε δυόμισι ανθρώπους, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, η αναλογία είναι ένα περιστέρι ανά είκοσι κατοίκους.

Κι ενώ το άγριο περιστέρι τρέφεται κυρίως με σπόρους, τα περιστέρια των πόλεων έχουν μεταλλαχθεί, τρώγοντας (και χωνεύοντας) κυριολεκτικά τα πάντα, από μπιφτέκια πεταμένων χάμπουργκερ και τηγανητά κοτόπουλα μέχρι εμετούς. Όταν ο πληθυσμός των πόλεων έφτασε σε αριθμούς-ρεκόρ τον 20ό αιώνα και η τροφή έγινε φτηνή, το περιστέρι βρήκε τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί. Άρχισε να τρέφεται από τα σκουπίδια ή απευθείας από τη συνδρομή φιλόζωων που τα ταΐζουν συστηματικά (όταν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να έχεις κατοικίδιο, το περιστέρι είναι μια εύκολη σύνδεση με τη φύση). Και ενώ μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνο με τους αρουραίους για τη δημόσια υγεία και να είναι ακόμα πιο ενοχλητικό, αν σκοτώσεις περιστέρι, τίθεται θέμα ηθικής, επειδή θεωρείται σύμβολο αγνότητας, ειρήνης και αγάπης. Ένα σύμβολο που παράγει 12 κιλά απορριμμάτων τον χρόνο κι εκτοξεύει βόμβες μικροβίων σε όποιον άτυχο βρεθεί στον δρόμο του. (Όσο για την αιτία που θεωρείται σύμβολο ειρήνης και αγάπης, δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Πλακώνονται συνέχεια μεταξύ τους για το φαγητό ή για την επιλογή συντρόφου και μετά τον αλλάζουν εύκολα, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία. Ζευγαρώνουν με ό,τι βρεθεί μπροστά τους, οπότε αυτά περί αιώνιας ερωτικής πίστης και αφοσίωσης είναι μάλλον μύθος).

Πολλές μεγάλες πόλεις έχουν επιχειρήσει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον πληθυσμό τους, κυρίως επειδή λερώνουν τα δημόσια κτίρια και τα μνημεία. Και σε αρκετές περιπτώσεις, τα καταστρέφουν. Από τις αρχές του 20ού αιώνα έχουν δοκιμάσει να τα δηλητηριάσουν, να τα πυροβολήσουν, να τα ψήσουν με ηλεκτρικό ρεύμα, να τα ταΐσουν με αντισυλληπτικά χάπια, να τα τρομάξουν με γεράκια ή με ήχους υψηλών ντεσιμπέλ, αλλά τίποτα δεν τα πτοεί. Στο Λονδίνο έβαλαν ηχεία με τρομακτικούς θορύβους και το μόνο που κατάφεραν ήταν να τα διώξουν από την πλατεία Τραφάλγκαρ και να τα οδηγήσουν σε άλλη περιοχή της πόλης. Επίσης, είναι παράνομο να ταΐζεις τα περιστέρια του κέντρου (και υπάρχει πρόστιμο για τους παραβάτες).

«Δεν ωφελεί να τα σκοτώνεις. Έτσι κι αλλιώς, έχουν μία ασύλληπτη αναπαραγωγική ικανότητα και επιστρέφουν, ό,τι κι αν τους κάνεις. Αν ταΐζεται σωστά, σε έναν χρόνο ένα ζευγάρι μπορεί να αφήσει μέχρι και 12 απογόνους» λέει ο Γερμανός καθηγητής Daniel Haag-Wackernagel, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Basel, που μελετάει τα περιστέρια την τελευταία δεκαετία. «Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον πληθυσμό τους είναι να μην τα ταΐζουμε. Πολλοί λένε ότι είναι βάναυσο και σκληρό να τους στερήσεις το φαγητό, αλλά στη φύση η ξαφνική έλλειψη φαγητού είναι εντελώς φυσιολογική και αναγκάζει τα ζώα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ελαττώνεται, το ίδιο και οι βρομιές και οι καταστροφές στα κτίρια, ενώ δίνει και στα ίδια τα πουλιά μια καλύτερη ποιότητα ζωής: λιγότερο στρες, περισσότερο χώρο και ελεύθερες τρύπες να φωλιάσουν». Ένα περιστέρι σε εκτροφή μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια, ενώ το περιστέρι της πόλης σπάνια ξεπερνάει τα τέσσερα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, τα επόμενα δέκα χρόνια περισσότερα από 400 εκατομμύρια περιστέρια θα ζουν στις πόλεις της Ευρώπης. «Ό,τι και να πεις στους σκληροπυρηνικούς περιστερολάτρεις, είναι δύσκολο να τους πείσεις να μην τα ταΐσουν» λέει ο καθηγητής. «Ένας άντρας τάιζε τα περιστέρια με 15 τόνους φαγητό τον χρόνο, μέχρι που πέθανε στα 89 του. Για τους καημένους τους αρουραίους δεν ενδιαφέρεται κανείς. Αλήθεια, θα άφηνες να φωλιάσει στο μπαλκόνι σου ή θα τάιζες ποτέ έναν αρουραίο;»

=====

+ Facts
 

Εξημερώθηκε πριν από 10.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικές ποικιλίες και ράτσες περιστεριών.

Ο άνθρωπος το εξημέρωσε για να το τρώει. Τα περιττώματά του ήταν πολύτιμο λίπασμα (κι ακόμα είναι) και ο πιο χρήσιμος ρόλος του ήταν η μεταφορά μηνυμάτων.

Κανείς δεν ξέρει πού πάει ένα περιστέρι όταν πεθάνει. Παραμένει μυστήριο και αστικός μύθος. Συνήθως είναι «θύματα τροχαίων» ή γίνονται τροφή για αρπακτικά, που δεν αφήνουν υπολείμματα. Γεράκια, κουκουβάγιες, γάτες και σκυλιά είναι οι εχθροί τους. Κάποια νεαρής ηλικίας τα τρώνε άνθρωποι (μαγειρεμένα). Όπως όλα τα ζώα πριν πεθάνουν, ψάχνουν για ήσυχα και απομονωμένα μέρη για να φύγουν απ' τη ζωή, μακριά από τις κάμερες.

Κανείς δεν έχει δει ποτέ ένα ελεύθερο, γέρικο περιστέρι να πεθαίνει.

=====

+ 4 ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις από περιστέρια
 

Κρυπτόκοκκος (Cryptococcal Meningitis)

Επικίνδυνος μύκητας που μπορεί να γίνει θανατηφόρος.

Σαλμονέλα και listeria

Δεν τα κολλάς μόνο από φαγητό, τα κουβαλούν και τα περιστέρια. Και είναι πολύ επικίνδυνα για εγκύους και μικρά παιδιά.

Viral Encephalitis

O ιός του Νείλου. Τα περιστέρια είναι από τους βασικούς φορείς του ιού και μπορούν να τον μεταδώσουν, αν τα τσιμπήσει κουνούπι το οποίο μετά θα τσιμπήσει άνθρωπο. Επικίνδυνη ασθένεια η οποία μπορεί, επίσης, να είναι θανατηφόρα.

Κολοβακτηρίδιο (E. Coli)

Συνήθως μεταδίδεται από ωμό κρέας, αλλά το έχουν και τα περιστέρια. Που σημαίνει ότι πρέπει να πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με περιστέρι (πρέπει να πλένεις τα χέρια σου συχνά, έτσι κι αλλιώς). 

Διάφορα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Ουτε θριλερ να διαβαζα και ποταπά σχόλια μικρων ανθρωπων οι οποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ καθαρούς που δεν αντεχουν την ¨βρωμα¨των περιστεριών...και σίγουρα όλοι εσεις που θελετε να τα εξοντωσετε ή που σας ενοχλούνεδεν πλακώνεστε συνέχεια μεταξύ σας για το φαγητό ή για την επιλογή συντρόφου και μετά τον αλλάζετε εύκολα, αρκεί να σας δοθεί η ευκαιρία,δεν ζευγαρώνεται με ό,τι βρεθεί μπροστά σας και μάλλον τα ωραία κρεατα από άλλα ζωα που σκοτωνουν αλλοι για εσας αλλα εσεις τα τρωτε μυριζουν channel όταν τα χεζετε στις ωραιες καθαρες σας λεκανες!
Φυσικά για όλα αυτά φταίνε τα ίδια τα περιστέρια..Δεν φταίνε οι άνθρωποι που κατάντησαν έτσι τις πόλεις.Και φυσικά δεν ψάχνουν να βρούνε λύση σε αυτό το πρόβλημα,το οποίο εννοείται πως θα πρέπει να σέβεται τα περιστέρια και όχι να τα εξοντώσει μαζικά..Σα δε ντρέπονται λίγο (τα περιστέρια εννοείται)..
Μία είναι η λύση: λέγεται WD40. Γκουγκλάρετέ το, αγοράστε το, ψεκάστε και θα με θυμηθείτε. Ευγνωμονώ τον φίλο που μου το είπε! Πέρα από τη σκουριά κρατάει μακρυά και τα περιστέρια.
Τα περιστέρια είναι ένας ιπτάμενος και γκρίζος εμετός. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτούς που τα ταίζουν. Πρέπει να υπάρξει αυστηρή νομοθεσία για αυτούς που το κάνουν και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών. Βέβαια ίσως τα παραλέω γιατί πάσχω από πτηνόφοβία (δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει τέτοια φοβία, αλλά εγώ σίγουρα πάσχω από αυτή).Βάζω τις γαλοπούλες (γλου-γλου-γλου... ahhh stfu!) και τις κότες στην δεύτερη θέση με τα πιο σιχαμένα πτηνά. Να πεθάνουνε ρε. Και εδώ στην Ολλανδία γίνεται της πουτάνας από πάπιες. Εμφανισιακά υπερτερούν από τους ιπτάμενους αρουραίους και τις κο-κο-κο-τες χάρη στο πολύχρωμο τους φτέρωμα αλλά και πάλι με κάνουν να τσιρίζω σαν 10χρονο κοριτσάκι όταν επιχειρούν να βγουν στην στεριά χωρίς να με προειδοποιήσουν από πριν. Να ψοφήσουνε και αυτές.Επίσης έχουμε και κύκνους οι οποίοι είναι κατάλευκοι δολοφόνοι. Έχουν πολύ δυνατό λαιμό και φτερά τα οποία είναι ικανά να σπάσουν το πόδι ενός μικρού παιδιού και να γαμήσουν την δική μου ψυχολογία. Bring Pterodactyls back!
Αυτή η φοβία Υ-Π-Α-Ρ-Χ-Ε-Ι, το επιβεβαιώνω.Ξερεις τι είναι να σου σηκώνεται η τρίχα από το φόβο όταν σε πλησιάζει περιστέρι ή κότα και οι γύρω σου να γελάνε?Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έτρωγα καν κοτόπουλο,κανα μήνα έχω που άρχισα (είναι και νόστιμο το άτιμο) αλλά κάθε φορά προσπαθώ να μη σκέφτομαι τι τρώω.Το βλέπω σαν ένα τρόπο εκδίκησης μη σου πω...
Χαχα και εγώ την ίδια αντίδραση έχω όταν με πλησιάζουν φτερωτοί σατανάδες. Και με το κοτόπουλο δεν έχω θέμα, το τρώω. Το κόλπο είναι να το βλέπεις σαν κρέας και να μην σκέφτεσαι τι ήταν πριν.Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι πτηνοφοβικοί εκτός από μένα. Είμαστε πολύ σπάνιο είδος και φυσιολογικό είναι να γελάνε όταν αντιδρούμε περίεργα όταν κάποιο πτηνό απειλήσει την σωματική μας ακεραιότητα. Επίσης είναι αστείο το γεγονός ότι σε ποντίκια/αρουραίους/κατσαρίδες είμαι εντελώς απαθής.
αχ καποιος έγραψε αυτό που χω στο μυαλό μου δώδεκα χρόνια που μένω στο κέντρο. με εχουν κουτσουλήσει οχι ολίγες φορές, έχουν κανει κατάληψη στο μπαλκόνι μου ουκ ολιγες φορές, εχω κρεμασει σακουλες σιντι κλπ επί ματαίων, εχω βάλει αυτά τα όρθια καρφάκια, και ακόμα εμφανίζονται. τρως σε ταβερνα σε πλατεια και ερχονται στο τραπεζι.μεταλαγμένα βρομερά και θρασύτατα.(το μόνο πλάσμα μετά τις κατσαρίδες που δε λυπάμε)
Και μετά απ'όλ'αυτά η αλήθεια βρίσκεται στη μέση; Φυσικά και τα περιστέρια είναι οι αρουραίοι του ουρανού! Και είναι πιο δύσκολο να τα εξοντώσεις ή έστω να τα απομακρύνεις. Και όντως, γιατί οι φιλόζωοι που κόπτονται για τα περιστέρια δεν κάνουν το ίδιο για τα ποντίκια, τις ακρίδες, τις κατσαρίδες και τα κουνούπια; Βρείτε μου την παραμικρή διαφορά ανάμεσα στα πειρστέρια των πόλεων και τα παράσιτα.
Τα αδέσποτα σκυλιά είναι ιερά, δεν βρωμίζουν τίποτα, δεν ενοχλούν, δεν κάνουν αγέλες, ούτε αποτελούν κίνδυνο για κανένα. Τα αδέσποτα περιστέρια είναι σίχαμα, κουβαλάνε αρρώστιες και πρέπει να τα "ξεφορτωθούμε".Προσπαθώ να βγάλω μια άκρη με τον άκρατα υποκριτικό "φιλοζωϊσμό" των free-press αλλά ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω...