Ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα του καλοκαιριού: τα κουνούπια

Ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα του καλοκαιριού: τα κουνούπια Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LiFO
6

Οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι συμβιβασμένοι με την περιστασιακή δυσφορία που προκαλείται από τα ενοχλητικά κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποδεικνύοντας στην πράξη τη σκληρή τους φύση -μαθημένοι χρόνια στις κακουχίες σε μια πόλη το λιγότερο αφιλόξενη-, τα κουνούπια παραδοσιακά απείχαν από τις συζητήσεις τους. Φέτος, όμως, κάτι έχει αλλάξει. Όλο και πιο πολλοί Αθηναίοι παραπονιούνται για την τρομακτική αύξηση του πληθυσμού τους στην πόλη και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα καινούργια (και επικίνδυνα) είδη που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, έχει ανησυχήσει πολλούς από τους συμπολίτες μας.

Αν και τόσο μικρό έντομο, το κουνούπι είναι φοβερά επικίνδυνο και υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω δύο ασθενειών που μεταδίδουν: τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πάνω από εκατό χώρες στον κόσμο και σχεδόν το ήμισυ του ανθρώπινου πληθυσμού απειλούνται από τον δάγκειο πυρετό, με πάνω από 20.000.000 κρούσματα κάθε χρόνο. Από την ελονοσία προσβάλλονται ετησίως περίπου 270.000.000 άνθρωποι, με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Παρόμοια προβλήματα δεν άγγιζαν, μέχρι πρόσφατα, την ανεπτυγμένη Ελλάδα, όπου κράτος και πολίτες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τέτοιου είδους ασθένειες δεκαετίες τώρα. Το 2010, όμως, βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία νόσου μεταδιδόμενης από κουνούπια που βίωσε η χώρα μας μετά το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα. Τα κρούσματα υπερέβησαν τα 260 και οι νεκροί έφτασαν τους 34. To 2011 ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, με 101 κρούσματα και οχτώ θανάτους σε πέντε περιφέρειες. Πέρσι είχαμε 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (τα 109 με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα) και 92 κρούσματα ελονοσίας (από τα οποία τα 19 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης). Η κατάσταση, ειδικά στον Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας, είναι αρκετά ανησυχητική, με κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι εγκατεστημένο στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Νικόλαος Βακάλης, ομότιμος καθηγητής Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιβεβαιώνει σε κάποιον βαθμό την ανησυχία των Αθηναίων, καθώς παραδέχεται ότι όλα τα επικίνδυνα είδη κουνουπιών που είναι υπεύθυνα για τα παραπάνω κρούσματα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λακωνία, εμφανίζονται και στην Αττική: «Από τα 60 περίπου είδη κουνουπιών που έχουν περιγραφεί στη χώρα μας, υγειονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα είδη Anopheles (Ανωφελή), Culex (κοινά κουνούπια) και η ομάδα Aedes (όπου ανήκει και το κουνούπι τίγρις). Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν όλα τα είδη. Μπορούν να μεταδώσουν τα πλασμώδια της ελονοσίας και τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για έγκαιρους ψεκασμούς, όταν ακόμα τα κουνούπια είναι στο στάδιο των προνυμφών. Πολλοί κάνουν λόγο για μείωση κονδυλίων και κρίσιμες καθυστερήσεις στους φετινούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκαιρη έναρξη των ενεργειών. Συνεπώς, ο ενήλικος πια πληθυσμός των κουνουπιών είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, αρνούνται ότι έχει υπάρξει μείωση στα κονδύλια για την καταπολέμηση των κουνουπιών, παρ' όλη την οικονομική κρίση. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος στον Δήμο Αθηναίων, μας είπε ότι στο πρόγραμμα του δήμου και με προϋπολογισμό 64.575 ευρώ για το 2013 προβλέπεται η «ανά 15ήμερο περιφορά εξειδικευμένου προσωπικού που προβαίνει σε εφαρμογή προνυμφοκτόνου σκευάσματος (καταπολέμηση των προνυμφικών μορφών του εντόμου) σε φρεάτια και άλλες σημειακές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών γύρω από ζώνες υψηλής επικινδυνότητας (νοσοκομεία, κοιμητήρια, χώροι πρασίνου κ.λπ.) και σε ακτίνα 500 μέτρων τουλάχιστον». Ο κ. Αντωνόπουλος προσθέτει ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η κ. Λιλίκα Βασιλάκου, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, ομολογεί ότι όντως υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως αυτές οφείλονται στις αλλαγές της λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αφού κάθε δαπάνη πρέπει να εγκρίνεται πια από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Κάπως έτσι, ο καταρτισμένος από τις 27/9/12 προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε στις 5/2/13, με αποτέλεσμα όλοι οι διαγωνισμοί, που, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, διαρκούν τουλάχιστον 4 μήνες, να ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια οι ψεκασμοί σε υπερτοπικής και υψίστης σημασίας χώρους που έχει στην ευθύνη της η Περιφέρεια, όπως μεγάλα ρέματα (π.χ. του Κηφισού, του Ποδονίφτη, της Πικροδάφνης) και πάρκα (Αττικό Άλσος, Πεδίον του Άρεως κ.ά.), να ξεκινήσουν στις 11 Ιουνίου...

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
όχι, δεν είναι τα κουνούπια, είναι οι σκνίπες. Ειδικά αυτές που φοράνε μπικίνι και κουνιούνται ολημερίς τύφλα στο μεθύσι στα beach-bars. Έτσι βγήκε ή έκφραση "έγινα σκνίπα"!
Μα δεν καταλαβαίνω, είναι τόσο δύσκολο πια να ψεκάσουν έγκαιρα μια φορά; Στο νομό μου κάθε μα κάθε χρόνο ψεκάζουν καθυστερημένα με αποτέλεσμα το μισό καλοκαίρι να μην μπορείς να καθίσεις στα παραθαλάσσια μέρη, πόσο μάλλον αφού έχουμε και πολλές λίμνες και λιμνοθάλασσες κοντά στη θάλασσα.Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω...
απο την πρακτικη που εκανα σε μια νομαρχια καταλαβα πως ακομα και για τους συνδετηρες περιμεναν πρωτα τα χρηματα και οποτε τους τα εδιναν ξεκινουσαν τον διαγωνισμο και επελεγαν την καλυτερη προσφορα... με τοσες πολλες διαδικασιες το οτι εχουμε μολις 3 μηνες καθυστερηση για τους ψεκασμους μπορει να θεωρηθει και θαυμα...
Αυτό το "..τη σκληρή τους φύση -μαθημένοι χρόνια στις κακουχίες.. είναι σαφώς ειρωνικό, ε? Ρωτάω.Εκτός αν, σαν σκληραγωγία γίνεται αντιληπτή η σώρρευση νευρώσεων ανά άτομο, εκεί ναι, οι αθηναίοι κρατάνε σκήπτρα.Πήγαινε σε κάνα λιμνότοπο ανά την επαρχία να δεις τι σημαίνει κονούπια..!