EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO
EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO

 

Πρώτα το ντύσιμο

Η LifO έψαξε και σας παρουσιάζει τέσσερα βεστιάρια στο κέντρο της Αθήνας για να διαλέξετε τη στολή που σας ταιριάζει και να αποχαιρετίσετε με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές Απόκριες.

 

Βεστιάριο Costumier: Πρόκειται για έναν χώρο με ιδιαίτερη διακόσμηση. Διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από θεατρικά και κινηματογραφικά κοστούμια (vintage και μοντέρνα), αποκριάτικες στολές και πολλά αξεσουάρ με τα οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε το ντύσιμό σας. Παλλάδος 11, Ψυρρή, 210 3214990


Βεστιάριο: Στους χώρους του θα βρείτε περισσότερα από 20.000 κοστούμια, κατάλληλα για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, χορευτές και χορευτικά σόου και πολλές στολές για αποκριάτικες εκδηλώσεις και πάρτι. Σωκράτους 16, Ομόνοια, 210 5227906, www.vestiario.gr


Τα Ρούχα του Βασιλιά: Τα Ρούχα του Βασιλιά στεγάζονται σε ένα εξαώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ψυρρή. Στους δύο ορόφους που λειτουργούν κατά την περίοδο της Αποκριάς θα βρείτε στολές κάθε είδους και για όλες τις ηλικίες. Μιαούλη 25, πλατεία Ψυρρή, Αθήνα, 210 3313393, www.tarouxatouvasilia.com


Μαγέψτε: O κατάλογός του περιλαμβάνει όλες τις γυναικείες και ανδρικές αμφιέσεις που μπορεί κανείς να επιλέξει για την περίοδο της Αποκριάς, ενώ η μεγάλη του ποικιλία εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιες και επίκαιρες στολές. Σπευσίππου 26-28, 210 7294566, www.sofiakonda.gr

 

 

TIPS ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

 

EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO
EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO


Σημείο: Αναζητήστε τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν δέντρα, κολόνες, κτίρια και καλώδια.

Έλεγχος: Ψάξτε τον χαρταετό για τυχόν σκισίματα και κοιτάξτε τα στηρίγματά του. Απλώστε καλά την ουρά του στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

Μέγεθος: Ο μεγάλος αετός, αν και πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις, είναι πιο δύσκολο να σηκωθεί ελλείψει δυνατού ανέμου.

Βοηθός: Αν και μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό και μόνοι σας, καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βοηθό που θα τον κρατάει με την πλάτη του στον άνεμο.

Αν ο χαρταετός δεν πετάει ή τρέμει, προσθέστε ουρά.

Αν ο χαρταετός ανεβαίνει με δυσκολία, αφαιρέστε ουρά.

Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα της ΔΕΗ, δεν προσπαθούμε να τον απελευθερώσουμε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα.

 

 

 Μιαν άλλη ταραμοσαλάτα

 


Ο σεφ Ανδρέας Λαγός συνδυάζει την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με ρέγκα.

 

Χρειάζεται:
3 κ.σ. ταραμά λευκό
1 ½ κούπα φιλέ αμυγδάλου
Χυμό από ένα λεμόνι
Λευκό πιπέρι
½ κούπα ελαιόλαδο (ίσως και λίγο παραπάνω)
3-4 κ.σ. ανθρακούχο νερό
2 κρεμμυδάκια κομμένα σε λοξές φέτες
2 φιλέτα ρέγκας ψιλοκομμένα
10 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, κομμένες
¼ μάτσο μαϊντανό φύλλα
1 κ.γ. μαραθόσπορο σπασμένο


Εφαρμογή:
Στο μπλέντερ χτυπάμε 1 κούπα από τα αμύγδαλα με τον ταραμά, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο εναλλάξ με τη σόδα, μέχρι η ταραμοσαλάτα να αφρατέψει και να αποκτήσει αέρινη υφή. Βγάζουμε την ταραμοσαλάτα από το μπλέντερ και σε ένα άλλο μπολ την ανακατεύουμε απαλά με τα υπόλοιπα υλικά και με την υπόλοιπη μισή κούπα από τα αμύγδαλα.


Σερβίρουμε:
Τη σαλάτα με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αγγουράκια γλυκόξινα τουρσί, ντοματίνια. Εάν θέλουμε πιο όξινη γεύση, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον.

 

 

EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO
EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO

 

3 αποκριάτικες γιορτές στην Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε

Ξακουστά καρναβάλια της χώρας μας.

 

Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός της Ξάνθης και ένας από τους πιο φημισμένους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.  Μετά την παρέλαση αναβιώνει το παλιό έθιμο που ονομάζεται «το κάψιμο του Τζάρου».


Πατρινό Καρναβάλι: Είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής αποκριάτικη γιορτή στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, πλήθος κόσμου συρρέει στην Πάτρα για να συμμετάσχει στις καρναβαλικές ομάδες και να διασκεδάσει με τις εκδηλώσεις στην πόλη. Η μεγάλη παρέλαση με τα εντυπωσιακά άρματα που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή και ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις είναι η μεγάλη ατραξιόν του τοπικού καρναβαλιού.


Απόκριες στην Κοζάνη: Η κοζανίτικη Αποκριά διαρκεί δώδεκα ημέρες και είναι η πιο αυθεντική γιορτή της πόλης. Κατά τη διάρκειά της οι ντόπιοι τραγουδούν σατιρικά αποκριάτικα τραγούδια με βάση το τοπικό ιδίωμα και ανάβουν τους φανούς. Οι φανοί είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις διάφορες γειτονιές της πόλης για όσο διαρκούν οι γιορτές. Το βράδυ της Κυριακής ανάβουν όλοι οι φανοί μαζί και η πόλη ζει ένα ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι ως το πρωί.

 

 

10+1 φούρνοι με ωραία λαγάνα

EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO
EΙκονογράφηση: Κώστας Στανέλος/ LIFO


«Τάκης»
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230052


«Πνύκα»
Πρατίνου 13, Παγκράτι, 210 7251941


«Περί Ζύμης»
Αγ. Βαρβάρας 80, Δάφνη, 210 9701549


«Πλάτανος»
Διονύσου 68, Κηφισιά, 210 8081243


«Έξαρχος»
πλ. Καπανδριτίου, 22950 53181


«Καρρά»
Λεωφ. Μαραθώνος 58, Άγ. Στέφανος, 210 6217762


«Γιάννενα»
Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 210 5711606


«Χρήστος»
Αχαρνών 254, Πατήσια, 210 8662729


«Κατσαρός»
Σ. Καράγιωργας 56, Γλυφάδα, 210 9630914


«Φούρνος»
Σαρρή 13 & Αγ. Αναργύρων, Ψυρρή, 210 3214035


«Λυκόβρυση»
Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 210 2815042

 

Η τιμή της λαγάνας αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, στα €2,5-€3 τα 750 γραμμάρια.

 

 

Τι πρέπει να προσέξουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ο κύριος Τριαντάφυλλος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας-ουζερί (Λέκκα 22, 210 3227298), που φημίζεται για τα φρέσκα και αρίστης ποιότητας θαλασσινά, μας δίνει μερικές χρηστικές συμβουλές για το πώς να επιλέξουμε τα δικά μας για το σαρακοστιανό τραπέζι.

 

«Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια άλλη Τσικνοπέμπτη. Ανοίγουν τα ψυγεία τους και βγάζουν ό,τι έχουν από μέσα». Με αυτήν τη διαπίστωση ξεκινάει η σύντομη συνομιλία μας και έπειτα ο Τριαντάφυλλος, ως γνήσιος Μυτιληνιός που ξέρει πώς να ψωνίζει θαλασσινά, δίνει τις δικές του χρηστικές συμβουλές για καθένα από τα αγαπημένα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας.


Όστρακα: «Τα όστρακα πρέπει να είναι σφιχτά. Όσο πιο σφιχτό είναι ένα όστρακο, τόσο πιο φρέσκο είναι. Επίσης, όταν το ανοίγουμε και ρίχνουμε το λεμόνι, πρέπει να είναι ζωντανό, να κινείται. Αν δεν κινείται, δεν είναι φρέσκο».

 

Γαρίδες: «Η γαριδούλα θα πρέπει να είναι στο χρώμα της. Το κεφάλι της θα πρέπει να είναι μαυρισμένο».

 

Χταπόδι και καλαμαράκια: «Το χταπόδι πρέπει να είναι σγουρό και σκληρό. Να μην κρέμονται ίσια τα πόδια του. Τα καλαμαράκια είναι έτσι κι αλλιώς κατεψυγμένα τα περισσότερα, οπότε είναι δύσκολο να καταλάβεις αν είναι φρέσκα. Όπως και να έχει, θα πρέπει να μην είναι μαλακά. Να τα βάζεις στο χέρι σου και να μην μπορείς να ενώσεις εύκολα τα δάχτυλά σου».