Απεργία την Πρωτομαγιά

Τα αλογίσια μπιφτέκια κατέφθασαν και στην Ελλάδα

Τα αλογίσια μπιφτέκια κατέφθασαν και στην Ελλάδα Facebook Twitter
7

Παρακολουθώ τις εξελίξεις με το σκάνδαλο για το αδήλωτο κρέας αλόγου στις έτοιμες τροφές των μεγάλων σούπερ μάρκετ με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς έκπληξη. Ήταν μια βόμβα που απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή να εκραγεί. Σε όλους όσοι διαμαρτύρονται συγκλονισμένοι για τον «άδικο θάνατο αυτών των υπέροχων ζώων και για το πώς είναι δυνατόν να σφάζουμε τέτοια μοναδικά όντα, πανέμορφα κ.λπ.», έχω νέα: οι αγελάδες και τα αρνάκια είναι επίσης πανέμορφα. Νομίζω πως κάποιες φορές μπορείς να διακρίνεις και χαμόγελο στο πρόσωπο μιας αγελάδας, ενώ κάποτε που ακολουθούσα κάτι φιλοζωικές σελίδες στο ίντερνετ είχα δει μία να δακρύζει λίγο πριν από τη σφαγή. Τα κατσίκια που θα σφάξουμε κατά εκατοντάδες το Πάσχα είναι κι αυτά μικρά, χαριτωμένα πλάσματα.

Δεν υπάρχει άσχημο και όμορφο ζώο, ούτε σημαντική ύπαρξη και ασήμαντη. Όποιος αποφασίζει να επιδοθεί στην κρεοφαγία, ακόμα και στην ψαροφαγία (δεν καταλαβαίνω γιατί οι τόνοι και οι ξιφίες είναι κατώτεροι από τα αρνιά), πρέπει να γνωρίζει πως όλα τα ζωντανά είναι το ίδιο και με τον ίδιο φρικτό τρόπο δολοφονούνται για να έρθουν στο πιάτο του. Οπότε, η συζήτηση για την «ομορφιά των αλόγων» είναι εξαιρετικά άτοπη όσον αφορά το θέμα που προέκυψε αυτές τις μέρες. Το ζήτημα είναι πως με το συγκεκριμένο σκάνδαλο κάποιος έριξε λίγο φως (ελπίζω να μην είναι πρόσκαιρο) στο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια παραγωγής έτοιμων φαγητών που κυκλοφορούν σε μαζικότατους αριθμούς. Πρέπει κανείς να έχει εικόνα του τι σημαίνει «αποφασίζω να καταναλώσω ένα φαγητό που περιέχει κιμά ή άλλα αδιευκρίνιστα κομμάτια κρέατος και που παράγεται σε εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες».

Μιλάμε για εργοστάσια-σφαγεία που συντηρούν ζώα σε φρικτές συνθήκες μόνο και μόνο για να εξοικονομούν χρήματα και να αντεπεξέρχονται στην υψηλότατη ζήτηση κρέατος και για εργοστάσια-μεγαθήρια παραγωγής τροφίμων που θα έκαναν τα πάντα για να ρίξουν το κόστος και να παραμείνουν στα αποδεκτά επίπεδα ανταγωνισμού. Δεν λέω πως είναι όλα έτσι, λέω απλώς πως δεν χωρά αμφιβολία ότι υπάρχουν και αυτά - και δεν είναι λίγα. Δεν πρόκειται μόνο για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες έτοιμης τροφής ή ακόμα και για τις άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν φαγητό. Είναι και άλλα μέρη, πιο μικρά, που διαθέτουν τροφές με μαζικό τρόπο. Σταμάτησα να τρώω από φημισμένο μπριζολάδικο των Αθηνών όταν είδα τον τρόπο που στοίβαζε τα φημισμένα μπριζολάκια σε πλαστικές μπανιέρες (βουνά) και τα άφηνε για ώρες να κάθονται στη βράση του αθηναϊκού Ιουνίου. Ποιος ξέρει από πού ήρθαν αυτά τα κρέατα ως εκεί; Και δεν είναι μόνο αυτά! Δείτε γύρω σας πόσο έχει αυξηθεί η κατανάλωση κρέατος! Αν παρατηρήσετε τις σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες, θα διαπιστώσετε πως τρώμε κρέας σχεδόν κάθε μέρα. Και δύο φορές τη μέρα, πολλοί. Και αυτό που με δυσαρεστεί περισσότερο είναι πως φτάνουμε σε μια εποχή που το να φας κρέας θα είναι μια φτηνότερη επιλογή από το να φας κάτι άνευ κρέατος, δεδομένου ότι τα λαχανικά στην Ελλάδα έχουν γίνει πανάκριβα, ενώ ο ανταγωνισμός για το σουβλάκι και άλλα κρεατοφαγητά που βρίσκεις εύκολα και μαζικά πια στην Αθήνα έχει κατεβάσει τις τιμές πάρα πολύ. Οπότε, αρχίστε να φαντάζεστε τι θα κάνει ενδεχομένως όλη αυτή η νέα και μεγαλύτερη ζήτηση για κρέας στην ποιότητα αυτού που τρώτε. Ένας τρόπος μόνο υπάρχει. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όπως οι παλιοί.

Το κρέας είναι κάτι πολύτιμο. Δεν είναι καθημερινή τροφή. Πρέπει να ρωτάς από πού προέρχεται το κρέας που αγόρασες, σε ποιες συνθήκες μεγάλωσε και σφάχτηκε, να εμπιστεύεσαι τον χασάπη σου και όχι τα εργοστάσια μαζικής σφαγής, να βλέπεις να αλέθουν τον κιμά μπροστά σου, να κοιτάζεις να βρίσκεις και άλλες τροφές να τρως: όσπρια, λαχανικά, δημητριακά. Ευτυχώς, ζούμε στην Ελλάδα, το βασίλειο της μεσογειακής διατροφής. Και έχουμε μερικά από τα ωραιότερα και πιο νόστιμα λαχανικά και ψάρια στον κόσμο. Πρέπει να τρως το κρέας μια-δυο φορές την εβδομάδα και να το χαίρεσαι. Και για να το καταφέρεις, δες μερικές εικόνες σφαγής ζώων στο ίντερνετ για να καταλάβεις πώς με την καθημερινή σου απαίτηση για κρέας συμμετέχεις κι εσύ σε ένα έγκλημα. Χρηματοδοτείς μια βιομηχανία που για να ζήσει σε αυτά τα επίπεδα πρέπει να λειτουργεί με άρρωστο τρόπο. Αλλιώς, θα βρίσκεσαι πάντα μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και διαπιστώσεις, όπως ότι τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας που έτρωγες δεν ήταν και τόσο αθώα τελικά.

Διάφορα
7

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Μπραβο για το αρθρο, συμφωνω απολυτα, καποιες απομακρες φυλες του αμαζονιου ειχα δει οτι οταν σκοτωσουν ενα ζωο για οποιοδηοτε λογο, μετα το ευχαριστουν κανοντας κατι σαν προσευχη, δεν εχουμε σεβασμο για τη ζωη καθολου και θελουμε να λεγομαστε και πολιτισμενοι
Για να φτάσει στο πιάτο μας μια μοσχαρίσια μπριζόλα έχει δαπανηθεί νερό αρκετό για να γεμίσει 52 μπανιέρες. Στο μέλλον θα χρειαστεί να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων, εφόσον η βιομηχανία της κτηνοτροφίας χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού και εκτάσεις γης. Επίσης τα ζωάκια ζουν σύντομες και βασανιστικές ζωές http://www.youtube.com/watch?v=GgUgj9xZO7E
Συμφωνω με την ουσια του αρθρου ομως μην προτρεπεις τον κοσμο να φαει π.χ. περισσοτερο ψαρι απο κρεας διοτι και τα ψαρια ειναι εξισου μολυσμενα.. Να μην πω για τα κοτοπουλα, αστο.. Και δεν ειναι λιγες οι φορες που διατροφικα σκανδαλα αφορουσαν φρουτα και λαχανικα ( γεματα φυτοφαρμακα, μεταλλαγμενα κλπ κλπ)Θα προτεινα να τραφουμε με αερα κοπανιστο ομως κι αυτος ειναι πιτα στα αιωρουμενα σωματιδια..Τι να πω, φατε οτι βρειτε αλλα με μετρο!
Άλογα, σκυλιά, χελιδόνια, πελαργοί, κύκλοι, δεκαοχτούρες, γάτες...και μετά κοροιδευουμε τους Ινδούς που δεν τρώνε αγελάδες. Είμαστε πολλές εμπειρίες πίσω εδώ στην Ευρώπη.
εξαιρετικό άρθρο! και άσχετα από το τι αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη αυτής της συζήτησης είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε για συγκεκριμένα θέματα όπως την ποιότητα του κρέατος που καταναλώνουμε... Δεν είμαι χορτοφάγος, ούτε ανήκω σε κάποια φιλοζωική ομάδα και παραδέχομαι ότι στο παρελθόν έχω υπερασπιστεί την επιλογή της κρεατοφαγίας υποστηρίζοντας την αδυναμία να συμμεριστεί ο άνθρωπος κάθε "ζωντανό ον" και παράλληλα να επιβιώσει, καθότι θεωρώ (όσο χαζό, αφελές, ουτοπικό κτλ)κάτι ζωντανό ακόμη και τα φυτά... πιστεύω, όμως, ότι ο άνθρωπος παρότι παμφάγο ον έχει την δυνατότητα να διαχωρίσει και να καταλάβει ορισμένα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να φάμε τα πάντα αλλά η ουσία είναι αν χρειάζεται και πόσο μάλλον τόσο συχνά... αν βλέπαμε υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις γεννιούνται, ζουν και θανατώνονται τα ζώα για να εξυπηρετήσουν την οποιαδήποτε ανάγκη μας θα αναθεωρούσαμε πολλά... προτείνω σε όποιον δεν το έχει κάνει να δει 2 ντοκιμαντέρ, το "earthlings" και το "the cove"...
Ειναι τοσο θλιβερο να σκεφτεσαι τι εχουν τραβηξει στη μικρη τους ζωη ολα αυτα τα κακομοιρα τα ζωακια πριν καταληξουν να ειναι η μπριζολα που φτανει στο πιατο σου, που πραγματικα η σφαγη τους φανταζει σαν το μικροτερο κακο που τους συνεβει τελικα...Βαζω στοιχημα οτι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο των ανθρωπων εαν ζουσε, εστω και για μια μερα απο κοντα το μαρτυριο αυτων των ζωντανων, δε θα ξαναεβαζε κρεας στο στομα του.Το πιο θλιβερο δε για μενα ειναι το κρεας που καταληγει στα σκουπιδια. Αυτο που δε σκεφτεστε ειναι οτι δεν πετατε μια απλη "τροφη", αλλα ενα πρωην ζωντανο πλασματακι, που θυσιαστηκε ουσιαστικα για χαρη σας.Προφανως και ειναι ουτοπικο να σκεφτομαι οτι ολοι οι ανθρωποι θα μπορουσαν ποτε να γινουν χορτοφαγοι, αλλα εστω και μια μικρη, ελαχιστη μειωση στην καταναλωση κρεατος, θα μπορουσε να μειωσει σταδιακα αυτη τη μαζικη παραγωγη ψυχων προς βρωση.Στο κατω-κατω, ειδικα οι ελληνες ειναι τοσο κορεσμενοι απο το κρεας, που αν δεν τρωνε 7 μερες την εβδομαδα και τρωνε πχ 4, μονο καλο θα μπορουσε να τους κανει