ΝΕΑ ΚΑ ΠΑΛΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ

Ο Μάνος στη Λεωχάρους, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, σερβίρει ένα-δύο φαγητά την ημέρα (κοκκινιστό με €5), παίζοντας αποκλειστικά Καζαντζίδη (ανάμεσα σε δεκάδες αποκόμματα με φωτογραφίες του Στελάρα), στο καφενείο στη στοά της οδού Θησέως (δίπλα από το κομμωτήριο The Box) μαγειρεύουν επίσης σπιτικά και φτηνά (το καλοκαίρι φάγαμε γεμιστά με €4,50), το Δωρίς, που λειτουργεί από το 1900 στην Πραξιτέλους 30 (210 3232671) με την παραπλανητική ταμπέλα «Δωρίς λουκουμάδες», έχει ένα αρκετά μεγάλο μενού με μαγειρευτά για όλα τα γούστα (από αυγά τηγανητά και φακές μέχρι ψαρόσουπες, πίτες και κρέατα), τον κύριο Θανάση, τον καλτ ενορχηστρωτή της κουζίνας και της σάλας, και τιμές ξεχασμένες σε προηγούμενη δεκαετία, στο all time classic υπόγειο Δίπορτο στη Σωκράτους και Θέατρου πίσω από την Κεντρική Αγορά ο αειθαλής κύριος Δημήτρης ψήνει σαρδέλες, βράζει ρεβίθια και σ’ τα σερβίρει σε τραπέζια κάτω από τα βαρέλια (εννοείται ότι, αν δεν βρεις τραπέζι, κάθεσαι με αγνώστους), ο Όλυμπος Νάουσα της Περικλέους 30 (210 3216149) έχει στάνταρ μενού, ανάλογα με την ημέρα (τη Δευτέρα σπανακόρυζο με €4,40, την Τρίτη ρολό κιμά με €6, την Παρασκευή κοτόπουλο γιουβέτσι με σπαγγέτι με €5,80 και πολλά ακόμα), ο Μελίλωτος της Καλαμιώτου 19 (210 3222458) είναι ένα nouveau μαγειρείο, όπου μπορείς να φας εξαιρετική γκουρμέ παραδοσιακή κουζίνα (κολοκυθάκια με πατάτες στην κατσαρόλα €5, ψαρόσουπα παραδοσιακή €8,5), παρομοίως και η Μινιατούρα στη Ρόμβης 21 (210 3233459) που δίνει και μισές μερίδες (οπότε μπορείς είτε να πληρώσεις τη μισή τιμή ή να φας δύο διαφορετικά φαγητά στην τιμή του ενός), το Ειδικόν στον Πειραιά (Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, 210 4612674) μοιάζει βγαλμένο από τον Μπακαλόγατο και σερβίρει ομελέτα με corn beef και ό,τι άλλο βγάλει ο μάγειρας σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ τα μπουζούκια και οι κιθάρες δίνουν και παίρνουν και όλο το μαγαζί (που λειτουργεί από το 1920) γίνεται μια παρέα. Τα σαντορινιά και όχι μόνο (έχει εκπληκτικό γεμιστό μπιφτέκι) πιάτα της κυρίας Ντίνας στο Παλαιό Φάληρο (Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994) έχουν παναθηναϊκή φήμη και πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να πληρώσεις πάνω από €12, το ουζερί του Σταύρου στο Παγκράτι (Ιβύκου 7, 210 701674) σερβίρει χοντρή τηγανητή γόπα (όταν είναι η εποχή) και τρομερά κεφτεδάκια σε σούπερ τιμές, στον «αρχαίο» Οικονόμου στα Πετράλωνα (Τρώων 41, 210 3467555) τα μαγειρευτά είναι εξαιρετικά και οι τιμές ακόμα «αρχαίες», στους sui generis Θεσσαλούς στον Βοτανικό (Μελενίκου 3, 213 0222335), με τα αριστουργηματικά λάιβ πολυφωνικά τραγούδια και τα κλαρίνα, ο μικρός μεζές κάνει €2,5 και ο μεγάλος €5 (και περιλαμβάνει από ψητό γουρουνόπουλο μέχρι γίγαντες και ό,τι βγάλει το τσικάλι, τουτέστιν τρως και πίνεις με ελάχιστα χρήματα), στο καφενείο Ήβη (Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, 210 3232554), στου Ψυρρή, έχει τέλειο μαριναρισμένο γαύρο σε πιπερίτσα καυτερή και σκόρδο, ωραία πατάτα ψητή με τη φλούδα και νόστιμη ταραμοσαλάτα, ενώ όταν φτιάχνει μπουγιαμπέσα τη δίνει μόνο με €5, στους καλτ Φίλους στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 84 & Σαλαμίνος, 210 5246743) σερβίρουν τηγανιά στη λαδόκολλα, τρομερές τηγανητές πατάτες και κρασί σε πολύ χαμηλές τιμές και με τη συνοδεία κλαρίνου και μπουζουκιού (τα Σάββατα), το Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο (Βουλής 31, 210 3389741) έχει ωραία μαγειρευτά (φακές με €4,70, μουσακάς με €6,40 και κοτόπουλο με χαλούμι και βασιλικό με €7,50), το αυτοδιαχειριζόμενο μαγειρείο Μπούκα (Σολωμού 15) στα Εξάρχεια σερβίρει τεράστιες μερίδες από πιάτα όπως μακαρόνια με κιμά, χορτοφαγικάτορτελίνια, κοτόπουλο στον φούρνο,  παστίτσιο, ριζότο με σουπιά με €4-5, η Μπιέλα στον Βοτανικό (Κορυτσάς 14, 210 3456110) είναι ένα τσιπουράδικο με ποιοτικούς μεζέδες, όπως πατατοσαλάτα με κάππαρη και κρεμμύδι (€3,50), πέστροφα καπνιστή (€4,80), λουκάνικο χωριάτικο (€4,20), μελωμένο χταπόδι (€4,80), και το μοντέρνο καφενείο Η Σβούρα στο Κουκάκι (Δράκου 8, 210 9220919) προσφέρει έναν μικρό κατάλογο από πιάτα, όπως πατάτα φούρνου γεμιστή (€4,50), ντακάκια, δηλαδή ντάκους με μικρά παξιμαδάκια-μπουκίτσες (€4,50), λουκάνικο φούρνου (€3,50), αλλά και ποικιλίες αλλαντικών (€8,00). Για τους ξενύχτηδες το 24ωρο Αυτόφωρο στη Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152, 210 6461377) απέναντι από τον Άρειο Πάγο είναι κλασική αξία για κοτόσουπα με καλαμπόκι, πατσά και τσιγεροσαρμά, μεταξύ άλλων. Τέλος, το Άλλο, στον Κεραμεικό (Χαλκιδικής 37, Κεραμεικός, 210 3476550), μια πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης «Κλίμαξ plus», είναι ένα εξαιρετικό μαγειρείο στο οποίο εργάζονται με μεράκι πρώην άστεγοι, άνθρωποι που διαμένουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστα σης, ασθενείς που δέχτηκαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, και σερβίρει πεντανόστιμα και πάμφθηνα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με υψηλής ποιότητας προϊόντα.

 

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ

Η κρίση έχει χτυπήσει τα πάντα, εκτός από το σουβλάκι καλαμάκι που περνάει ανθηρές μέρες στην Αθήνα. Γρήγορο, γευστικό, φτηνό, αφού στοιχίζει €1,20-1,70, πιο υγιεινό (συστήνεται σε δίαιτες και δεν ανήκει στον κατάλογο των junk food).

Στο κέντρο της πόλης οι ψησταριές δουλεύουν από το πρωί, για να κλείσουν το επόμενο. Αυθεντικό καλαμάκι βρίσκεις στους δύο πολυδιαφημισμένους και ποιοτικούς «Κώστες». Ο ένας με κόκκινη σάλτσα στην Αγ. Ειρήνης (Πλ. Αγίας Ειρήνης), ο άλλος με γιαούρτι στο Σύνταγμα(€1,80 χοιρινό και μπιφ, Μητροπόλεως & Πεντέλης, 210 3228502). Μυθικές είναι και οι κοπέλες του Ταχυφαγείον Ελληνικόν στην οδό Κολοκοτρώνη 35 (210 3312138).

Δοκιμάστε όλα τα καλαμάκια (χοιρινό, κοτόπουλο €1,50) και το νηστίσιμο με ρεβίθι (€1,50). Νέα είσοδος στον «πλανήτη καλαμάκι» είναι το Meatropoleos (Μητροπόλεως 3, 210 3421805) με καλαμάκι χοιρινό (€1,50) και το πολύ ωραίο από μπούτι κοτόπουλο (€1,70).

Σημειώστε ακόμα τον Σουβλέκκα (χοιρινό €1,20, κοτόπουλο €1,30, Αξαρλιάν 6, 210 3313837), το κλασικό και καθαρό Τα Σουβλάκια της Ρόμβης (χοιρινό €1,30, κοτόπουλο €1,40, Ρόμβης 17, 210 3240100) και το Καλαμάκι της Ερμού (χοιρινό €1,30, κοτόπουλο €1,70, Ερμού 83, 211 1825110) που διανυκτερεύει τις μέρες που βγαίνει ο πολύς ο κόσμος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η Σχάρα Καλαμάκι (Πραξιτέλους 5), όπου το χοιρινό καλαμάκι στοιχίζει μόνο €1, οι φρέσκες πατάτες €1,5 και η σαλάτα €3 και, όπως ειναι φυσικό, έχει ουρές. Τελευταίο μνημονεύουμε τον πάλαι ποτέ Φώτη και νυν Σουβλάκι του Χασάπη στην Οδό Απόλλωνος (χοιρινό €1, 50, Απόλλωνος 1, 210 3230061).

Εκτός Ιστορικού Τριγώνου, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Στο Κολωνάκι, εκτός από τα παλιά στέκια (Καλαμάκι Κολωνάκι κ.λπ.), το Σκουφά & Ομήρου (€1,80 χοιρινό και κοτόπουλο, Σκουφά 8 & Ομήρου 58, 210 3611116) ξενυχτά και βοηθά τα μεθυσμένα στομάχια. Εκτός από το καλαμάκι, μη διστάσετε να δοκιμάσετε και το συκωτάκι (€8,80). Τα Άγραφα στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 50-52, 210 3803144) έχουν πραγματικές τιμές κρίσης (€1,10 χοιρινό, €1,30 κοτόπουλο).

Το Προδόρπιο στην Ασκληπιού 1 (210 3630400) έχει το καλαμάκι στο €1,20. Έναν πάγκο και άπειρα πεντανόστιμα καλαμάκια θα βρείτε στο Έλβις στο Μεταξουργείο. Χορταστικό καλαμάκι με €1,60 και πολύ… ζουμί βρίσκεις στην

Αμβροσία στο Κουκάκι (Δράκου 3-5, 210 9220281).

Αν σας βγάλει ο δρόμος σας και περάσετε τυχαία από μπροστά, μη διστάσετε να ορμήστε στα παρακάτω μαργαριτάρια. Παραδοσιακό Καλαμάκι στη Δάφνη (Λ. Βουλιαγμένης 239, 210 9769411), με εξαιρετικά κρέατα από το «εξωτικό» Αίγιο (€1,80 χοιρινό, €2 κοτόπουλο: χορταστικές μερίδες), απίστευτο καλαμάκι έχει και ο Δραμινός στη Νέα Ιωνία (Σαγγαρίου 2 και Κηφισού, 210 2717187), με το χοιρινό να αγγίζει την αστρονομική τιμή του €1,20. Στην καταπληκτική καντίνα «Πλαστήρα» στον Πειραιά (Έξοδος Ε2) θα βρείτε καλαμάκι, πατάτες με ρίγανη και στο εξής και μπιφτέκι κοτόπουλο. Αξιόπιστος και με €1,20 το χοιρινό είναι και ο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο, στη Σπινθάρου 18 (210 9021391).

 

ΚΡΕΑΣ

To Παραδοσιακό στη Βασιλικής, πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Ιστορικό Κέντρο, είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό ψητοπωλείο, αφού δεν έχει καν ταμπέλα και δεν το πιάνει το μάτι σου, αλλά σερβίρει εξαιρετικό και πάμφθηνο κρέας: μια τεράστια ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες κοστίζει €8 (τρομερά είναι και τα μπιφτέκια). Ο Νέζος στο Γκάζι  Κωνσταντινουπόλεως 58, 6972 340342) είναι κλασική αξία, με ένα από τα καλύτερα κεμπάπ (€7 η μερίδα) στην πόλη αλλά και πεντανόστιμα μπριζολάκια (€5), ο Τζίμης στην πλατεία Αγίου Λαζάρου στον Βύρωνα (Ελ. Βενιζέλου 2, 210 7658965) είναι από τις κορυφαίες ψησταριές στην Αθήνα και έχει μπριζολάκια, μπιφτέκι, λουκάνικο και υπέροχα παϊδάκια κοτόπουλου (όλα στα €6), στον Χριστόφορο στα Καλύβια (Μιχ. Καλαβρυτινού 11, 22990 48266) ψήνουν χεράκια αρνιού στη σούβλα, κοντοσούβλια και λοιπά κοψίδια, τα οποία σερβίρουν σε γιγάντιες μερίδες και τα συνοδεύουν με ωραία βραστά χόρτα και πατάτες, τα Κουταλάκια στον Κεραμεικό Θερμοπυλών 39, 210 5224512) έχουν εξαιρετικό μενού με πιάτα όπως λιγκουίνι με φιλέτο κοτόπουλο, τοματίνια, κρεμμυδάκι φρέσκο και σάλτσα μουστάρδας (€9,80) ή μπιφτέκι με ντομάτα, ψητή φέτα, φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, που συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές (€9,80). Ο Σβέλτος στις Τρεις Γέφυρες (Λιοσίων 315, 210 8311930) είναι μια καλτ ψησταριά με δεκάδες σούβλες, χωρίς τραπέζια, που λειτουργεί όλο το 24ώρο και σερβίρει γουρουνόπουλο με €5,40 τη μερίδα (και €9,80 το κιλό), κοκορέτσι και εξοχικό με €5,40 τη μερίδα, κεφαλάκι αρνίσιο με €2,40 το τεμάχιο και χωριάτικη με €3. Ο Νικηφόρος στους Αμπελόκηπους (Λασκαρίδου 7, 210 6984057) είναι μια ξακουστή ταβέρνα για τη σχέση ποιότητας (αλλά και ποσότητας) και τιμής, με φοβερό κοκκινιστό μοσχαράκι, καπνιστό λουκάνικο, κεφτέδες, τηγανητές πατάτες χειροποίητες. Η Ramona στην Καλλιθέα (Μίνωος 11-13, 210 9515952) είναι ένα παραδοσιακό ταβερνείο με βαρέλια και παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, με εξαιρετικά παϊδάκια, ψαρονέφρια, κεφτεδάκια, σεφταλιές, μπιφτέκια, πανσέτες, μπεκρή μεζέ. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι πραγματικά φοβερή, με τα ορεκτικά να κινούνται από €2 έως €5, ενώ τα κυρίως από €7 έως €9. Η Λαδόκολλα του Μπάρμπα Μήτσου στον Άγιο Δημήτριο (Ιουστινιανού 11, 210 9335052) είναι μια τυπική, συνοικιακή ταβέρνα που ακολουθεί τη συνταγή της «λαδόκολλας», με πλήρη την απουσία πιάτων: τεράστιες μερίδες από μπιφτέκια, κεμπάπ, μπριζόλες, λουκάνικα και σπιτικό τζατζίκι. Δύσκολα ο λογαριασμός ανεβαίνει πάνω από €10/ άτομο. Ο Μαζωμός είναι μια συνοικιακή ταβέρνα στο Μαρούσι (Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, 210 8035800) και σερβίρει εκπληκτικούς αυθεντικούς ναξιώτικους μεζέδες, μοσχαρίσιες σπλήνες, τηγανητές συκωταριές, φρικασέ αλλά και φοβερό κοτόπουλο αλά κρεμ με ψημένα λαχανικά και σκόρδο (€7,90). Τέλος, στον Κολοβό στην Αγία Παρασκευή (Πελοποννήσου 75, 210 6510989) τα διάσημα παϊδάκια από κοτόπουλο κοστίζουν €13, ενώ τα μπιφτέκια €6,50 και οι μπριζόλες €8.

 

ΨΑΡΙ

Ο Περικλής και η γυναίκα του η Σταυρούλα στα Άνω Πετράλωνα (Κοίλης 2, 210 3458664) φτιάχνουν τον καλύτερο παστό μπακαλιάρο της πόλης - πρώτα τον τηγανίζουν και ύστερα τον ψήνουν στη σχάρα, πάνω σε λαδόκολλα, και τον συνοδεύουν με ultra δυνατή σκορδαλιά. Το Κοχύλι στον Ταύρο (λεωφόρος Ειρήνης 17 & Ελένης 32, 210 3461081) έχει ντεκόρ που (ειδικά) το καλοκαίρι θυμίζει νησί αλλά και καταπληκτική απλή κουζίνα με σαρδέλα ψητή (€7), χόρτα (€4), μύδια αχνιστά (€7) και για το τέλος καταπληκτικό σάμαλι κερασμένο από την κυρία Ρίτα, ενώ ο Τριαντάφυλλος στο Ιστορικό Κέντρο (Λέκκα 22, 210 3227298), «κρυμμένος» μέσα σε μια στοά, έχει το πιο φρέσκο και «τίμιο» ψάρι στο κέντρο, αφού πάει ο ίδιος καθημερινά στις 5 το πρωί στην αγορά και διαλέγει τα καλύτερα. Θα φας σαρδέλα και γαύρο παντρεμένο (€7,50), κουτσομουράκια (€11), γόνο θραψάλου (€7) και θα πληρώσεις λιγότερα από €15/άτομο. Η Στροφή στο Πέραμα (Κ. Βάρναλη 11 & Λ. Ειρήνης, 210 4416456), κάποτε το καλύτερα κρυμμένο ψαροφαγικό μυστικό, τώρα πια μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα, που πέφτει με τα μούτρα στα όστρακα (μύδια €8,70, χάβαρα €8), στα φρέσκα «λαϊκά» ψαράκια, όπως το γαυράκι, η μαρίδα και η σαρδέλα με €7,50, και στην τέλεια πατατοσαλάτα με €5,80 (τις Κυριακές έχει και ωραία ζωντανά ρεμπέτικα). Η κυρία Ελισάβετ στις Τζιτζιφιές (Ναυάρχου Βότση 2, 210 9428353), πίσω από τον παλιό Ιππόδρομο, μαγειρεύει ξεχασμένη από τον χρόνο στο τίμιο ταβερνάκι της και σερβίρει γαρίδα με €10, καλαμαράκια με €7, γαριδόψιχα με €6 και χταποδάκι φρέσκο στα κάρβουνα με €9,50. Η Λέσβος στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 210 3814525) σερβίρει γαύρο, μαρίδα και σαρδέλα στα €8, κουτσομούρα και μπαρμπούνι στα €10, γόπα και κολιό στα €8, ενώ τα όσπρια κοστίζουν €3 και τα δυσεύρετα μυτιληνιά ούζα €6,50. Στο Ψαροκόκαλο στην Αμφιάλη (Βίκτωρος Ουγκώ 10, 210 4323010) ο Φανούρης και η Άννα είναι τέλειοι οικοδεσπότες και μαγειρεύουν καταπληκτικά αχνιστά μύδια (€6), τηγανητό γόνο καλαμάρι (€7) κι έχουν ως σπεσιαλιτέ το παϊδάκι καβούρι λαδολέμενο (€14).

Από την άλλη, το Θεραπευτήριο στα Άνω Πετράλωνα (Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, 210 3412538) έχει καλό και φτηνό ψαράκι (αλλά και κρέατα και μαγειρευτά). Τέλος, ο Πατηνιώτης στην Καστέλλα (Πυθαγόρα 7, 210 4126713) διαθέτει εξαιρετικά και φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, με δυνατά χαρτιά τα μπαρμπούνια, τα καλαμαράκια, τις γαρίδες, το χταπόδι και τον γαύρο.

 

ETHNIC

To Raja Jee (Σοφοκλέους 47, 210 3245272), που γνώρισε μεγάλη άνθηση στις αρχές της δεκαετίας των ‘00s, έπεσε μετά λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, αλλά τώρα που έχει ψιλοκαθαρίσει είναι ξανά επισκέψιμο κι έχει σταθερά ένα από τα καλύτερα φαλάφελ, τυλιγμένο με μια τεράστια πίτα ή, εναλλακτικά, με αρνίσιο ντόνερ και κεμπάπ (δίνεις €1,80 και χορταίνεις). Το Wang Fu στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 37, 210 5220898) μοιάζει σαν να βγήκε από τους δρόμους της Σαγκάης, δεν έχει σχεδόν καθόλου διακόσμηση, αλλά ένα τεράστιο, πάμφθηνο μενού, που περιέχει από αυτιά γουρουνιού μέχρι τρομερή πάπια Πεκίνου και φυσικά όλες τις σχετικές σούπες, ενώ στη θρυλική Φωλιά του Τσανγκ, στην Καλλιθέα (Ατθιδών & Δοϊράνης 15, 210 9595179), ένα από τα πρώτα κινέζικα στην Αθήνα, σερβίρουν ακόμα καλό φαγητό, πάπια Πεκίνου (€11,3), γλυκόξινο χοιρινό (€7,9) και σαλάτα Σετσουάν (€2,65) σε ένα απόλυτα καλτ σκηνικό, με αρκετούς Κινέζους πελάτες ως ένδειξη ποιότητας. Το αυθεντικότατο ινδικό Maharaja Kitchen στον Πειραιά (Νοταρά 122, 210 4294117) έχει ένα πολύ καλό μενού, με εξαιρετικά papadums, πεντανόστιμες φακές daal makani και daal pantcha ratna, τρομερό κοτόπουλο tikka masala και αρνί bhuna, με τα ορεκτικά στα €3-5 και τα κυρίως στα €6-8, ενώ και στο Rajdhany στην Ομόνοια (Γερανίου 16, 6949 778726) πληρώνεις συνολικά €20 για τέσσερις πίτες naan και chapati, ενα πιάτο ρύζι με λαχανικά, ένα κοτόπουλο balti, ένα κοτόπουλο jalfrezi και αναψυκτικά/νερά. Η Πρεμιέρα στην Καλλιθέα (Δοϊράνης 29, 217 7169500) έχει παντανόστιμη ρώσικη κουζίνα με πιάτα όπως μαρκαφτσά καροτοσαλάτα με σκόρδο, μπογιάρικι γούνα (σαλάτα με λαχανικά, τριμμένο αυγό, καπνιστή ρέγκα και σάλτσα), σασλίκ χοιρινό (μερίδα σουβλάκι) και τιμές €4-7 για τα ορεκτικά και €5-8 για τα κυρίως, ενώ και στην επίσης ρώσικη Τραπεζούντα, στην Καλλιθέα (Ανδρομάχης 174, 210 9592120), η ποιότητα των πιάτων είναι το ίδιο υψηλή (τρομερό μαντί με γέμιση κρέατος) και οι τιμές ακόμα χαμηλότερες!

 

BURGERS / ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ / PIZZA

Το τρία Colibri σε Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 9-13, 210 7011 011 & Αναπαύσεως 9, 210 9214277) και Πετράλωνα (Καλλιρρόης 166, 210 3463668) έχουν βασίσει την τεράστια επιτυχία τους στο δίπολο ποιότητα-τιμή και σερβίρουν κορυφαία burgers και πίτσες σε τιμές από €6 έως €9 (plain burger €6, mushroom burger €7,5, πίτσα μαργαρίτα €7,50), στο Swe Burger, με τα μπιφτέκια που κατασκευάζονται από ζώα ελευθέρας βοσκής made in Sweden, έχεις την επιλογή να διαλέξεις ανάμεσα σε μπιφτέκια βάρους 45, 90, 150 και 200 γραμμαρίων (στα 90 gr το απλό hamburger έχει

€3,20, στα 150 gr το cheese bacon έχει €4,90 και στα 200 gr το spicy Viking €6), στο Chicky’s World Famous στα Ιλίσια (Μιχαλακοπούλου 105, 210 7772463) μπορείς να φας ένα χορταστικό cheese με €3,5, το Thomas Place στο Σύνταγμα (Nίκης 2, 210 3245831) φτιάχνει πολύ καλό club sandwich με φρέσκα υλικά με €3 μόνο, το Burger’s Ρlace στο Χαλάνδρι (Θεμιστοκλέους 6, 210 6855909) σερβίρει ένα εξαιρετικό Τexas Βurger με μπιφτέκι, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί cheddar, bbq sauce, ντομάτα και iceberg σε μεγάλο μέγεθος στα €6,10, ενώ στον φούρνο της οδού Βουλής, που βρίσκεται στο κτίριο που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, φτιάχνεις σάντουιτς (και ψημένο) της αρεσκείας σου με τιμή που δύσκολα ξεπερνάει τα €2,5, ακόμα και αν βάλεις όλα τα διαθέσιμα υλικά. Στην πιτσαρία Coupepe bake and shake στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Πεντέλη (210 8100040) φτιάχνουν τέλεια πίτσα με τραγανή ζύμη και κατσικίσιο τυρί (€10), το Brigante στο Σύνταγμα (λεωφόρος Αμαλίας 4, 211 182140), εκτος από ωραία bagel, έχει πίτσα με το κομμάτι στα €2,90 (εξαιρετική αυτή με μοτσαρέλα, μπέικον, κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας), η Mystic Pizza σε Εξάρχεια (Εμ. Μπενάκη 76, 210 3839500), Koυκάκι (Γ. Ολυμπίου 2 & Βεΐκου, 210 9592092) και Χολαργό (Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, 210 6545000) έχει παντανόστιμη γκουρμέ πίτσα φτιαγμένη από οργανική κάνναβη, με τη μαργαρίτα στα €7,80 και τη special στα €8,90.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ PRIX FIXE MENUS

Το Ηard Rock Café (Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758 / Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα, 213 0090280) προσφέρει κάθε Τετάρτη απεριόριστη κατανάλωση σε φτερούγες κοτόπουλου και βαρελίσια μπίρα με €11 ευρώ το άτομο, τα Τ.G.I Friday's έχουν μενού με δύο πιάτα στα €12,90, ενώ με €3 επιπλέον προστίθεται ένα ακόμη πιάτο (η προσφορά ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη), τα Sushi Bar κάθε Τρίτη προσφέρουν απεριόριστη ποσότητα rolls με €22 το άτομο, στον

Σαλό Λαγό στα Πετράλωνα (Τρώων 63, 210 3414234) προσφέρουν μενού δύο ατόμων με πολιτική σαλάτα, πρασοτηγανιά, μοσχάρι χουνκιάρ μπεγιεντί, ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες και μισό κιλό κρασί ή ρακή με €20,50, η Ωραία Ελλάς στο Παγκράτι (Πολυδάμαντος 19 & Κρησίλα 34, 210 7525777) διαθέτει προκαθορισμένο μενού δύο ατόμων (σαλάτα ρόκα παρμεζάνα, τυροκατευρή, σαγανάκι μελιτζάνα, μπιφτέκι σχάρας, μισό κιλό κρασί και γλυκό) στα €28, το Τιρμπουσόν στον Κεραμεικό (Κωνσταντινουπόλεως 104, 210 3410107) έχει δύο πλήρη μενού που περιλαμβάνουν διαφορετικές επιλογές για κάθε γούστο με €12 το άτομο, το Ριφιφί στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 9Α, 210 3300237) προσφέρει με €10 μπριζολάκια χοιρινά με πατάτες, ατομική σαλάτα και ποτό (μπίρα, βιολογικό κρασί, αναψυκτικό), η Παλιά Αθήνα (Νίκης 46, 210 3245777) διαθέτει ένα χορταστικό μενού δύο ατόμων στα €24 που περιλαμβάνει χωριάτικη σαλάτα, σαγανάκι κεφαλοτύρι, πατάτα γεμιστή, κοτόπουλο με σος μουστάρδας, μισό κιλό βαρελίσιο κρασί και γλυκό, ενώ το Wagamama στο Golden Hall έχει μενού που περιλαμβάνει ένα κυρίως πιάτο με γλυκό ή συνοδευτικό προς €12,8 το άτομο και ισχύει από Δευτέρα ως Πέμπτη. Σε πιο ιδιαίτερες προσφορές, το GazArte στο Γκάζι (Βουτάδων 32-34, 210 3452277) δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να απολαύσουν ένα πλήρες, προκαθορισμένο μενού (σαλάτα - κυρίως πιάτο - επιδόρπιο) και να παρακολουθήσουν μία ταινία στον κινηματογράφο του με €22, ενώ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, ο Milos του Hilton, προσφέρει εποχικό μενού 4 πιάτων (2 ορεκτικά, κυρίως πιάτο και γλυκό) με €25, μια εξαιρετική τιμή για το επίπεδο της κουζίνας του.

 

ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

 

ΑντώνηςΚαρπετόπουλος

αθλητικογράφος

Το Μαγέρικο της Νάγιας στην Καλλιθέα είναι φοβερό. Εκεί μπορείς να γευτείς την παραδοσιακή ικαριώτικη κουζίνα. Το κακό είναι ότι για να βρεις τραπέζι χρειάζεσαι μέσον. Στη Νάγια ό,τι και να δοκιμάσεις είναι φανταστικό, κάθε μέρα έχει διαφορετικά πιάτα. Προτιμώ σουπιές με κάππαρη, πράσινες ελιές και ντομάτα. Η Μυρτιά στη Νέα Σμύρνη μου αρέσει πάρα πολύ γιατί, εκτός από το ότι έχει πολύ ωραία και καλής ποιότητας κρεατικά, στο τέλος σού σερβίρουν λουκουμάδες ή χαλβά. Εκεί συνήθως επιλέγω μοσχαρίσια μπριζόλα. Για φτηνό και φρέσκο ψάρι πάω στου Πεζούλα.

Συνήθως παραγγέλνω φρεσκότατο μπαρμπούνι και βραστές σαλάτες. Στη Νέα Σμύρνη βρίσκεται μια ταβέρνα με λίγα τραπεζάκια, τα Λιόδεντρα, όπου μπορείς να φας γόπες, γαύρο και σαρδέλα σε πολύ καλές τιμές. Ό,τι και να φας εκεί είναι εκλεκτό – παραγγέλνω ό,τι ψηφίσει η παρέα.

 

Marko Rossi

σεφ - συνιδρυτής της Gastronomic Collectiva

Στον Μαύρο Γάτο στου Ψυρρή για τηγανιά ηπειρώτικη, πιταράκια αμοργιανά και ρεγγοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, για σουβλάκι στου Κοσμίδη στο Κερατσίνι, που το συνοδεύει με μια καυτερή και γλυκιά σάλτσα. Πέντε φαλάφελ μόνο με €1 (!) στην Ταβέρνα του Παππού στην Επιδάμνου στα Κάτω Πατήσια, ενώ στο «μυστικό» ταβερνάκι που είναι κρυμμένο πίσω από ένα ψιλικατζίδικο στη Σαρρή τρως τέλεια με €5-6. Ο Λευτέρης στη Σατωβριάνδου στην Ομόνοια έχει καταπληκτικό σουβλάκι με μπιφτέκι κρεμμύδι και ντομάτα με €1,90, ενώ ο Αντώνης στα Ταμπούρια τον καλύτερο πατσά της πόλης με €8.

 

ΔημήτρηςΣκαρμούτσος

σεφ

Το Δίπορτο στη Σωκράτους, πίσω από την Κεντρική Αγορά, έχει εξαιρετικά ρεβίθια και καταπληκτικό μικρό ψαράκι. Για καλό και όχι ακριβό σούσι πάω στο Furin Kazan στην Απόλλωνος στο Σύνταγμα, για φτηνά μαγειρευτά στον Βλάσση στη Μιχαλακοπούλου, όπου συνήθως επιλέγω το φοβερό γεμιστό μοσχαράκι με σκόρδο και μακαρόνια.

 

ΜάκηςΠαπασημακόπουλος

δημοσιογράφος

Μια πολύ καλή λύση για καλό φαγητό είναι το Ινδικό του Μπάρμπα στα Εξάρχεια, όπου μπορείς να φας φτηνά και να χορτάσεις. Το αγαπημένο μου γεύμα είναι κοτόπουλο με μια κόκκινη σάλτσα, το οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η Ακρούλα στον Άγιο Ελευθέριο αρχικά μου φάνηκε αστεία ως όνομα και είπα να την επισκεφτώ. Τελικά όλα ήταν υπέροχα - εκεί μπορείς να βρεις νοστιμότατη ελληνική κουζίνα.

 

Αύγουστος Κορτώ

συγγραφέας

Μου αρέσει πολύ ο Κρητικός στην Κάνιγγος, ό,τι τρώμε εκεί είναι τέλειο. Έχει πολύ ωραία κρεατικά και κορυφαία ντολμαδάκια.

 

Ορέστης Πλακιάς

υπεύθυνος επικοινωνίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η ψησταριά Οι Μερακλήδες στην Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη είναι απίστευτη κι έχει το καλύτερο κοντοσούβλι. Επίσης, το Κουτούκι του Καλαμπαλίκη, που βρίσκεται στην πλατεία Κολιάτσου, για κουνέλι λεμονάτο στη γάστρα, ενώ για γαλλική κουζίνα σε προσιτές τιμές μπορείς να πας στο Chez Lucien, στα Άνω Πετράλωνα, για ορτύκι με πατάτες ντεφινουά.

 

Άγγελος Φρέντζος

fashion designer

Η Ξύλινη Γωνιά πίσω από το Caravel είναι πολύ ωραίο και φτηνό μαγαζί και κάνει εξαιρετικά λεμονάτα σουτζουκάκια, τα οποία τιμώ πάντα. Ο Γιάννης στη στοά του Notos Home φτιάχνει φανταστικό κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, ενώ στον Σαλίγκαρο στα Εξάρχεια μπορείς να φας καταπληκτική πατατοσαλάτα και κρητικά μεζεδάκια, όπως μυζιθροπιτάκια και σαλιγκάρια.

 

Βαγγέλης Καμαράκης

DJ, μέλος της ομάδας YidSid!!

Ο Κρητικός στην Κάνιγγος έχει πολύ καλή κουζίνα. Λατρεύω το απάκι και τα τοματίνια γεμιστά με τυρί, ενώ συχνά επιλέγω μοσχάρι με μπίρα που είναι κάτι μοναδικό. Καλό εξαρχειώτικο καφενείο-ουζερί είναι Καπετάν Μιχάλης στη Φειδίου. Εκεί πάντα παραγγέλνω τηγανητούς κεφτέδες και στραπατσάδα. Επίσης, το Κουδουνάκι στην οδό Ήβης, στου Ψυρρή, είναι καταπληκτικό. Το αγαπημένο μου πιάτο εκεί είναι κεφτέδες με πικάντικη σάλτσα και κοτομπουκιές.

 

Μάρω Κουρή

φωτορεπόρτερ

Αγαπώ το Τσιπουράδικο της Τζένης στην Αχαρνών. Εκεί μπορείς να φας νοστιμότατα κεφτεδάκια, σαγανάκι, τας κεμπάπ και θαλασσινά. Μάλιστα τη Σαρακοστή έχει και νηστίσιμα πιάτα, όπως πολύ ωραίους γίγαντες γιαχνί. Το Bluefield Burger προσφέρει πολύ καλής ποιότητας burgers σε ένα πολύ ωραίο και καθαρό περιβάλλον - έχει κι έναν πολύ όμορφο μικρό κήπο. Εγώ συνήθως παίρνω ένα burger με μελιτζάνες και διάφορα άλλα λαχανικά.

 

Σωτήρης Γεωργίου

fashion designer

O Νικήτας στου Ψυρρή έχει ωραία πιάτα ημέρα και πολύ καλές τιμές. Όταν έχει, παραγγέλνω πάντα λαχανοντολμάδες. Επίσης ο Νέζος στο Γκάζι έχει πολύ ωραίο κρέας - όταν πάω εκεί παίρνω πάντα μπριζόλα.

 

Nallyssa Green

τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια

Συνήθως πάω στον Κιματοθραύστη στα Εξάρχεια. Έχει μπουφέ και κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό. Το καλό σ’ αυτή την περίπτωση είναι πως μπορείς να διαλέξεις από τα φαγητά και να βάλεις όσο θες. Εμένα μου αρέσουν πιο πολύ οι σαλάτες του. Η Μπούκα στα Εξάρχεια είναι μια επίσης πολύ ωραία επιλογή. Εκεί τρώω πάντα τον χειμώνα ένα ζεστό πιάτο σούπα.

 

Νατάσα Γιανναράκη

Τραγουδίστρια των Berlin Βrides

Στο Schweinchen Dick, στο Γκάζι, τρώω γνήσιο χοτ ντογκ, με λουκάνικο γεμιστό με τυρί, πίκλες, λάχανο και μαγιονέζα. Στο New York Sandwiches, δίπλα στον Πύργο των Αθηνών, το πιο ωραίο γεύμα είναι το Philly Cheese Steak Sandwich, που συνοδεύεται με ωραίες τηγανητές πατάτες.

 

The Callas

εικαστικοί/συγκρότημα

Ο Ηλίας είναι μια παλιά παραδοσιακή ταβέρνα στο Παγκράτι, πίσω από την πλατεία Προσκόπων. Πηγαίνουμε εκεί για φαγητό και κρασί ασταμάτητα από τότε που μας θυμόμαστε. Κορυφαία μοσχαρίσια μπριζόλα, καυτή τηγανητή πατάτα και, αν είσαι τυχερός, έχει και συκωταριά, και εκεί τελειώνει ο κόσμος.

 

Λυδία Παπαϊωάννου

Αρχισυντάκτρια «Cosmopolitan»

Για φτηνό και value for money φαγητό στο κέντρο, εκτός από τα διάφορα που τα παίρνεις στο χέρι (φαλάφελ κ.λπ.), πιστεύω ότι αξίζει η Μπούκα στα Εξάρχεια, με παρανοϊκά φτηνά φαγητά και πολλές επιλογές, από μπάμιες και κοτόσουπες μέχρι παστίτσιο, αν και αυτό που συναρπάζει εμένα προσωπικά, τόσο εκεί όσο και όπου αλλού σερβίρονται, είναι τα χοντρά μακαρόνια με σάλτσα από κοκκινιστό.

 

Μιχάλης Δέλτα

μουσικός/παραγωγός

Το πιο οικονομικό εστιατόριο είναι η Δάφνη στο Περιστέρι, γιατί συνδυάζει υψηλή ποιότητα φαγητού με πολύ χαμηλές τιμές. Ένα συνηθισμένο γεύμα μου εκεί περιλαμβάνει βοσκόπιτα για ορεκτικό, μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά με σος εσπεριδοειδών και, για κυρίως, κολοκυθοανθούς με ρύζι και σος γιαουρτιού.

 

Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος

art director στο Six d.o.g.s

Η Σφολιάτα στην οδό Καρύτση είναι το καλύτερο κρυμμένο μυστικό για τη μακράν ανώτερη διαίτης παντόφλα σάντουιτς στην Αθήνα, με μπέικον, τυρί, ομελέτα, πατάτες, τυροκαυτερή, μουστάρδα και λίγο αλατάκι στο τέλος. Στο Εν Ιορδάνη, ένα μαγειρείο στου Ψυρρή, έχει το πιο τέλειο κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές. Το Χρυσό στη Μητροπόλεως έχει σπιτικές πίτες από τις Σέρρες και πολύ καλό πεϊνιρλί.