Ο γύρος του κόσμου σε μια χώρα

Ο γύρος του κόσμου σε μια χώρα Facebook Twitter
ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ
0

Ο μονόλιθος της Ανάφης

Είστε έτοιμοι ν' αντικρίσετε ένα από τα «τρομερότερα θεάματα» του κόσμου; Βρίσκεται στην Ανάφη κι οι εντυπωσιασμένοι ξένοι περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα, όπως ο Γάλλος Τουρνεφόρ, το συμπεριελάμβαναν στους χειροποίητους ταξιδιωτικούς οδηγούς της εποχής ως ένα από τα θεάματα που πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει!

Πρόκειται για τον Κάλαμο, ένα μονόλιθο ύψους 460 μ., τον δεύτερο ψηλότερο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, στο ανατολικό ακρωτήρι του νησιού. Η ύπαρξή του είναι γέννημα γεωλογικών συνευρέσεων που επί εκατομμύρια χρόνια συμβαίνουν κάτω απ' το βυθό του Αιγαίου και δικαιολογεί πλήρως την αίσθηση που σου δίνει η Ανάφη απ' τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί πως βρίσκεσαι σ' ένα «διαφορετικό» κυκλαδονήσι.

Στην κορυφή του μονόλιθου βρίσκονται άδεια κι αφημένα τα μικρά κτίσματα της Μονής της Παναγίας της Καλαμιώτισσας ή Άνω Παναγιάς. Η θέα είναι εκπληκτική, εποπτεύει το Αιγαίο αλλά ακόμη συγκλονιστικότερη είναι η ανατολή του ηλίου.

Πάρτε sleeping bag, νερό, φακούς και προμήθειες και περπατήστε μέχρι την κορυφή του μονόλιθου, ακολουθώντας ένα αρχαίο πέτρινο μονοπάτι που σε δύο στενά σημεία του προκαλεί ίλιγγο με το κατακόρυφο της θέας του. Το περιβάλλον είναι τραχύ και ορεινό και η διαδρομή θα σας πάρει 1 ώρα περίπου από τη βάση του βράχου όπου βρίσκεται η Κάτω Παναγιά (ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής), στην οποία φτάνεις οδικώς (20' από τη Χώρα) ή με καΐκι απ' τον Άγ. Νικόλαο, το λιμανάκι του νησιού.

Στην κορυφή, ο κλειστός ναός του 1715, τα άδεια κελιά του μοναστηριού και η δεξαμενή προσφέρουν πολλές βολικές επιφάνειες για να στήσετε κατάλυμα, αν αποφασίσετε να μείνετε τη νύχτα για να απολαύσετε την αυγή.

Έχετε κατά νου μία λεπτομέρεια πολύ σημαντική για να μη φρικάρετε από αυτό που ενδεχομένως να συμβεί: τη νύχτα καταναλώστε τα τρόφιμά σας μακριά από το μοναστήρι, όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο. Οι μυρωδιές και τα ψίχουλα θα προσελκύσουν ορδές ποντικιών του αγρού, που ασυνήθιστα στην ανθρώπινη παρουσία ξεθαρρεύουν και πλησιάζουν σαν κινούμενο χαλί!

Με δύο τρόπους τα κρατάτε μακριά: με φως, γι' αυτό έχετε μαζί σας φακούς και μπαταρίες, ή με θόρυβο. Κάποιος πρέπει να κρατάει βάρδιες, ώστε όταν οι υπόλοιποι της παρέας κοιμούνται, εκείνος να χτυπά με μια πέτρα το έδαφος...

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα Ανάφης:
22860 61266
Αγροτικό ιατρείο: 22860 61215

Στον ενεργό κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου

Άρχισε να δημιουργείται πριν από 160.000 χρόνια από μία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη μεταξύ της σημερινής δυτικής Κω και της νήσου Γυαλί στο Αιγαίο. Η σκηνή πρέπει να ήταν μεγαλειώδης. Ένα ολόκληρο ηφαιστειακό οικοδόμημα ξεπρόβαλε στον κυκλαδίτικο ήλιο, εκτοπίζοντας εκατομμύρια τόνους θαλασσινού νερού. Οι τελευταίες πινελιές μπήκαν πριν από 20.000 χρόνια κι από τότε δεν σταματά να ξεφυσά αέρια και να ανακατεύει μάζες πετρωμάτων στο βυθό.

Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη. Ο πυθμένας της καλδέρας έχει διάμετρο 4 χλμ. και φιλοξενεί δεκάδες μικρούς και πέντε μεγάλους υδροθερμικούς κρατήρες και μάλιστα με ονόματα: Στέφανος, Πολυβώτης με διάμετρο 260 μ. και βάθος 30 μ. Το θέαμα είναι συναρπαστικό. Ακολουθώντας ένα μονοπατάκι, φτάνεις στον πυθμένα της καλδέρας και περπατάς ανάμεσα στις «ξεφυσίστρες», που τις λένε οι ντόπιοι, τρύπες στη γη απ' όπου εκλύεται με ορμή το θείο με την έντονη μυρωδιά.

Εάν είστε πολύ πρωινοί τύποι ή σας βρει όρθιους το ξημέρωμα, πηγαίνετε στο μοναδικό καφενεδάκι του χωριού Εμπορειός, στο φρύδι της καλδέρας με πανοραμική θέα, και απολαύστε το θέαμα με τα αέρια να βγαίνουν μέσα από τις ατμίδες και να συγκεντρώνονται σαν νεφέλωμα πάνω απ' το ηφαίστειο.

Όλη η Νίσυρος, πάντως, είναι ένα ζωντανό ηφαιστειακό εργαστήρι βαμμένο με το μπεζ της άμμου και της ελαφρόπετρας, το μαύρο της λάβας και το κόκκινο της σκουριάς. Πολύ καλά στημένο με χρήσιμα info για τον άγνωστο και θαυμαστό κόσμο των ηφαιστείων το Ηφαιστειολογικό Μουσείο στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στο χωριό Νικιά, ορεινό, γραφικό και στα 14 χλμ. από το Μανδράκι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Νισύρου: 22420 31203
Ηφαιστειολογικό Μουσείο: 22420 31400

Η Παναγιά η Σοσιαλίστρια στη Λέρο

Καμία σχέση με τις οργανωμένες μετακινήσεις ηλικιωμένων ταξιδιωτών που εκπληρώνουν τάμα σε κάποιο μοναστήρι μαζικής «πελατείας». Προσκυνηματικός τουρισμός είναι και η επίσκεψη σε άγνωστα εκκλησάκια που έχουν να πουν μια ιστορία για το παρελθόν της κοινωνίας που τα γέννησε. Οι αρχιτέκτονες τα μελετούν και τα θαυμάζουν -η λαϊκή μαστοριά στα καλύτερά της- οι κοινωνιολόγοι τα μελετούν και εμείς τα τσεκάρουμε.

Αγία Κιουρά, Λέρος. Ποιος είπε ότι η Παναγία δεν είναι και αριστερή εργάτρια με ρούχα εργασίας και κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι, ότι ο Αϊ Γιάννης ο Βαφτιστής δεν είναι ο χωροφύλακας και ο Μυστικός Δείπνος η τραπεζαρία των εξόριστων;

Στο εκκλησάκι της Αγ. Κιουράς, σε μια υπέροχη τοποθεσία της Λέρου, στο Παρθένι, τόπος ιερός απ' την αρχαιότητα λόγω του Ναού της Παρθένου Αρτέμιδος, οι αγιογραφίες είναι διαφορετικές από αυτές που συνήθως βλέπουμε στους τοίχους των εκκλησιών. Οι φιγούρες της Παναγίας, των αγίων και των μαρτύρων μοιάζουν με σκηνή από ταινία πολιτικού αγώνα. Όχι τυχαία - τις φιλοτέχνησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του νησιού επί χούντας. Αγιογραφήθηκε το '69 από τον Σαλονικιό Αντώνη Καραγιάννη και τους Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη μετά από πρόταση του συνεξόριστού τους Σπύρου Μήλα στο διοικητή του στρατοπέδου.

Η Αγία Κιουρά, στα 8 χλμ. από τον Πλάτανο, πρωτεύουσα της Λέρου, έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι, σε κλειστό όρμο, κρύβεται μία εκπληκτική βοτσαλωτή παραλία με καταγάλανα αλλά κρύα νερά για ατελείωτες βουτιές. Δικαιώνονται εκείνοι που λένε ότι το θρησκευτικό συναίσθημα επιφέρει και την ανάγκη ψυχρολουσίας.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Λέρου: 22470 23711
Τουριστικές πληροφορίες δήμου: 22470 25880

Σαν του παλαιοντολόγους σε Γρεβενά και Τήλο

Μηλιά Γρεβενών

Εάν κοιτάξετε προσεκτικά το σήμα του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, θα διακρίνετε ένα χιονοδρόμο να κάνει σκι στους χαυλιόδοντες ενός μαμούθ!

Τα οστά του μαμούθ που το 1997 αποκαλύφθηκε στο Νομό Γρεβενών ήταν εντυπωσιακά. Οι χαυλιόδοντες μήκουςς 4,39 μ. και αργότερα κι άλλοι που βρέθηκαν με μήκος 5 μέτρων είναι οι μεγαλύτεροι του συγκεκριμένου είδους που έχουν βρεθεί παγκοσμίως και έχουν καταγραφεί και στα ρεκόρ Γκίνες!

Οι τεράστιοι μαστόδοντες των Γρεβενών του είδους Mammut Βorsoni ήταν οι πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων, είχαν ύψος 4 μέτρα και ζύγιζαν 6,5 τόνους. Τα μοναδικά ευρήματα που ανασκάπτουν και ανακαλύπτουν εδώ και 17 χρόνια οι παλαιοντολόγοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Μηλιά και τον Πρίπορο Γρεβενών στο Δήμο Ηρακλεωτών πλούτισαν πρόσφατα και με την ανακάλυψη ενός σπάνιου απολιθώματος ρινόκερου ηλικίας 3 εκατομμυρίων χρόνων! Στο μουσείο της Μηλιάς θα δείτε τους τεράστιους χαυλιόδοντες καλοδιατηρημένους και πολλές σιαγόνες αιλουροειδών με πριονωτούς κυνόδοντες, ελαφοειδών και άλλων ζώων που περιπλανιούνταν στη ζωντανή και άγρια φύση της περιοχής πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς: 24620 41791, 61271

Τήλος

Ήρθε η ώρα, η Τήλος, το όμορφο νησί, να γίνει γνωστή και για τους 38 νάνους ελέφαντες που κάποτε ζούσαν σε μικρές ομάδες στα λημέρια της.

Η ιστορία αρχίζει πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Τήλος αποκόπηκε από την απέναντι ακτή της Μικρά Ασίας, με την οποία ήταν ενωμένη, εγκλωβίζοντας στα όριά της τους τελευταίους ελέφαντες που έζησαν στην Ευρώπη. Τι να κάνουν οι καψεροί, για να επιβιώσουν στο μικρό περιβάλλον του νησιού άρχισαν τις περικοπές, λιγότερο φαγητό, λιγότερο νερό, σφίξιμο το ζωνάρι ξανά και ξανά, μέχρι που έμπασαν και κατέληξαν να έχουν ύψος από 1,20 μ. έως 1,60 μ. τα ντερέκια...

Όλα αυτά πριν από 4.000 χρόνια, όταν εξαφανίστηκε το συγκεκριμένο υποείδος. Σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε αυτούς τους υπέροχους νάνους στην Παλαιοντολογική Συλλογή στο Μεγάλο Χωριό, πρωτεύουσα της Τήλου, όπου εκτίθενται οστά και χαυλιόδοντές τους με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Χαρκαδιό, λίγο έξω απ' το Μεγάλο Χωριό από τον καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη το 1971.

Η Τήλος έχει ωραίες παραλίες, οπότε μετά τις παλαιοντολογικές σας εξάρσεις μπορείτε να πάτε για μπάνιο πεζοπορώντας στις παραλίες Έριστο, Άγ. Αντώνιο, Πλάκα, Ιβάδια ή με καΐκι στις παραλίες Λεθρά, Σκάφη, Άγ. Σέργιο και Θεολόγο.

    Κι αν κάτσει και βρίσκεστε στο νησί στις 25 με 27 Ιουλίου, βουρ για το τριήμερο πανηγύρι στο Μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, προστάτη του νησιού.

    ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
    Δήμος Τήλου:
    22460 44075, 44212
    Λιμεναρχείο: 22460 44350

    Στα μονοπάτια της Φολεγάνδρου

    Όταν πριν 20 χρόνια πήγαινα πρώτη φορά στη Φολέγανδρο, αυτό το βραχώδες και μακρόστενο νησάκι έμοιαζε να είχε έρθει απ' το υπερπέραν. Τα μάτια σου έβλεπαν την ομορφότερη ίσως Χώρα των Κυκλάδων, το αυθεντικότερο ίσως χωριό των Κυκλάδων, την Άνω Μεριά, μία μυστηριώδη σπηλιά όπου οι αρχαίοι στέγαζαν αναρίθμητους καταγεγραμμένους έρωτες μεταξύ ανδρών, μία ύπαιθρο εκπληκτικής ομορφιάς, δεκάδες πέτρινα μονοπάτια εξαίσιων διαδρομών, που όλες βγάζουν σε θάλασσα, και το καλύτερο το άφησα για το τέλος: αυτοκίνητα ούτε για δείγμα. Τι να τα έκανες, άλλωστε, χωρίς βενζινάδικο ή ασφάλτινο δρόμο, όταν το νησί απ' τη μια άκρη στην άλλη είναι δεν είναι 17χιλιόμετρα;

    Τα γαϊδούρια, τα μουλάρια, το ποδήλατο και τα πόδια ήταν η σίγουρη λύση για τις μετακινήσεις επισκεπτών και ντόπιων. Κι ήταν όλοι ευτυχισμένοι! Όλοι; Σχεδόν όλοι. Σίγουρα, πάντως, οι ψαγμένοι επισκέπτες του νησιού, και τότε υπήρχαν πολλοί Γάλλοι και Σκανδιναβοί, λίγοι αλλά καλοί Ιταλοί, αρκετοί Γερμανοί και Αυστριακοί και ελάχιστοι Έλληνες.

    Άλλοι προτιμούσαν την αυγή κι άλλοι το χαμήλωμα του ηλίου για να πάρουν τα πεζοπορικά τους μπαστούνια και να ξεχυθούν σε παρέες ή μοναχικοί στα φιδίσια και ζόρικα μονοπάτια της υπαίθρου. Το φυσικό ανάγλυφο είναι ξεχωριστό, οι διαδρομές πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε ξερολιθιές κι ανεμόμυλους, με τη συγκλονιστική θέα να σε περιμένει στη στροφή, με δεκάδες είδη μικροβοτάνων και αρωματικών φυτών και θάμνων να κάνουν το δρόμο σου να μοσχοβολάει.

    Δεν υπήρχε εποχή του χρόνου εκείνα τα χρόνια που να είχα πάει στο νησί και να μη συναντήσω δεκάδες ξένους περιπατητές στους αρχαίους δρόμους που έφτιαξαν με τόσο κόπο και μαστοριά οι προπαππούδες κι οι προγιαγιάδες των σημερινών κατοίκων.

    Το ποτάμι κύλησε ορμητικό, φέρνοντας μαζί δεκάδες άδειες πολυτελών ξενοδοχείων με πισίνα, δύο βενζινάδικα σε λειτουργία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, άσφαλτο, μπουλντόζες που παρανόμως ξεπατώνουν τα χειροποίητα μονοπάτια για να περάσει δρόμος απ' τα κτήματα, να πάρουν αξία, να γίνουν επιτέλους οικόπεδα. Γενικώς και ειδικώς το ποτάμι έφερε πολλά στο νησί, έφερε πλούτο και ευημερία, αφαίρεσε όμως τους πεζοπόρους και την αύρα τους από το νησί.

    Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω και καλά κάνει, αλλά σήμερα οι νέοι της Φολεγάνδρου δείχνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους περισσότερο και να το εκφράζουν αυτό σ' έναν αγώνα για τη σωτηρία των μονοπατιών. Ο Άκης, ο Γιάννης, η Ευθαλία, ο Δημήτρης, ο Χρήστος, η Ελένη, ο Θανάσης, η Γιάννα, ο Γιώργης, η Φλώρα, ο Παντελής, η Δέσπω, ο Νικόλας, ο Διονύσης, η Λίλυ, ο Μήτσος, ο Τάσος, η Δήμητρα και οι σημερινές φουρνιές του δημοτικού σχολείου και του λυκείου μοιάζουν να έχουν έρθει κι αυτοί απ' το υπερπέραν. Λένε φωναχτά «ναι» στα μονοπάτια και δείχνουν αυτοσυγκράτηση μπροστά στο κοντόφθαλμο τουριστικό κέρδος. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος, η Αττική Οδός ή τα χειροποίητα μονοπάτια;

    ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
    Κοινότητα:
    22860 41285
    Λιμεναρχείο:
    22860 41530
    Αγροτικό ιατρείο: 22860-41222

    Οροπέδιο Λασιθίου

    «Είναι μια γης κατάμεσα του μελανού Πελάγου η Κρήτη, η ώρια και παχιά κ' η τριγυρολουσμένη». Οδύσσεια, Ραψωδία Τ' (Μετάφραση: Αργύρη Εφταλιώτη)

    Καλώς ήρθατε στον επί Γης παράδεισο κι ας είστε ακόμη ζωντανοί! Μόλις 49 χιλιόμετρα δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο, το Οροπέδιο Λασιθίου, μία από τις πλέον εύφορες περιοχές της Ευρώπης, απλώνεται σε υψόμετρο 859 μέτρων στο βορειοδυτικό άκρο του Ψηλορείτη.

    Είναι μια παραδεισένια έκταση με κερασιές, μηλιές, καρυδιές, φιστικιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές και κηπευτικά. Οι μοσχομυρωδιές και τα χρώματα, ακόμη και το καλοκαίρι, είναι πανταχού παρούσες.

    Οι 745 ντόπιοι ονομάζουν την περιοχή Τζερμιάδο και περιλαμβάνει τα χωριά Μέσα Λασίθι, Αϊ Γιώργης, Ψυχρό, Καμινάκι, Πλάτη, Κάτω Μετόχι και το Τζερμιάδο, που είναι και η πρωτεύουσα της επαρχίας.

    Η τοποθεσία είναι ιδανική για ποδήλατο βουνού και δρόμου, οι διαδρομές είναι πανέμορφες με τους λίγους πλέον ανεμόμυλους που τραβούσαν το νερό απ' τα πηγάδια και άρδευαν τις εκτεταμένες καλλιέργειες και την ποικιλία των καλλιεργειών.

    ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
    Δήμος:
    28440 22744
    Κέντρο υγείας: 28440 22602

    Εθελοντής σε καταφύγια Άγριας Ζωής

    Δεν είναι ακόμη αργά, χίλιοι καλοί χωράνε και στην περίπτωσή μας οι χίλιοι καλοί είστε εσείς, που δεν έχετε αρκετά χρήματα για διακοπές και το «χωράνε» είναι οι εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία της «άγριας ζωής» της χώρας που ψάχνουν υπεύθυνους εθελοντές για υποστήριξη του επιστημονικού τους έργου για τη διάσωση ειδών που οδηγούνται στην εξαφάνιση.

    ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ποιος θέλει να γνωρίσει κόσμο από κάθε γωνιά της Γης, να βουτήξει στις ωραιότερες αμμουδερές παραλίες της χώρας και να βρει τον εαυτό του προστατεύοντας τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους, αλεπούδες και αρπακτικά σε Ζάκυνθο, Κυπαρισσιακό Κόλπο, ακτές Ηλείας, Κρήτης και Γλυφάδα, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο για τις Caretta Caretta;

    Όποιος είναι ενθουσιώδης και αγαπά τη φύση και τη δράση θα βρει σίγουρα μια θέση στον ΑΡΧΕΛΩΝ, το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας που δραστηριοποιείται σε κάθε ακτή και αμμουδιά, όπου γεννάνε και ζευγαρώνουν οι χελώνες. Ο σύλλογος θα σας εκπαιδεύσει και θα σας φωτίσει επακριβώς για τα καθήκοντα που θα αναλάβετε και επιπλέον καλύπτει τα έξοδα διαμονής σας στον τόπο απασχόλησης, ενώ η μετάβαση και η διατροφή είναι δικό σας ζήτημα.

    ΑΡΧΕΛΩΝ: 210 5231342

    MOM

    Αλόννησος και Σκόπελος, δυο νησιά με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και πολλές ευκαιρίες για δωρεάν διαμονή δύο εβδομάδων σε πλήρως εξοπλισμένα σπίτια και οργανωμένα κάμπινγκ! Ας είν' καλά οι μεσογειακές φώκιες Monachus Μonachus και η γνωστή σε όλους Mom, η εταιρεία μελέτης και προστασίας του απειλούμενου θηλαστικού που θέλουν τη βοήθειά σου στα δύο νησιά, στα κέντρα ενημέρωσης αλλά και τις παραλίες. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν το κρίσιμο έργο της ενημέρωσης του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπανιότερου είδους φώκιας στον κόσμο! Επωμίζονται τα έξοδα μεταφοράς από και προς όποιο νησί επιλέξουν για να εργαστούν εθελοντικά 7 ώρες την ημέρα.

    MOM: 210 5222888

    ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

    Ποιος θέλει να παρατηρήσει φάλαινες μεταξύ Ικαρίας και Πάτμου, να καταγράψει το τραγούδι τους ή να βοηθήσει στη χαρτογράφηση των θαλάσσιων λειβαδιών Ποσειδωνίας και των υφάλων της Σάμου;

    Το «Αρχιπέλαγος» ή Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου έχει και τον εξοπλισμό και την ερευνητική εμπειρία να καταγράψει τρόπους προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου φυσικού πλούτου των νησιών του Αιγαίου, πού και πού όμως χρειάζεται τη βοήθεια των εθελοντών και ιδιαίτερα των φοιτητών.

    Έτσι προσφέρει δυνατότητα πρακτικής κατάρτισης στην Ικαρία, την Πάτμο και τις γύρω νησίδες σε νέους επιστήμονες και φοιτητές από 3 έως 12 μήνες. Η πρακτική άσκηση στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας απευθύνεται σε απόφοιτους και φοιτητές θαλάσσιων, περιβαλλοντικών, βιολογικών επιστημών, γεωλογίας, αγρονομίας και χημείας-βιοχημείας. Επίσης, σε απόφοιτους Πολυμέσων, Γραφιστικής, Καλών τεχνών, Φωτογραφίας και Κινηματογραφίας.

    ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
    Ράχες Ικαρίας: 22757 70638
    Μαραθόκαμπος Σάμου: 22730 37533

    Διάφορα
    0

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

    Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

    Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
    Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

    Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

    Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
    ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
    Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

    Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

    Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
    ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ