Νέα από το νησί

Νέα από το νησί Facebook Twitter
0

ΠΑΞΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ
Καθηγητής αγγλικών

Ποια είναι τα μυστικά των Παξών;

Πως είναι το απόλυτο μέρος για ησυχία και χαλάρωση. Είναι καταπράσινοι, με εκπληκτικές παραλίες. Πράσινοι λόφοι ακριβώς πάνω από τα βράχια και τρομερές σπηλιές για εξερεύνηση. Υπάρχουν ακόμα στο Γάιο δύο καταπληκτικά νησάκια: ο Αϊ-Νικόλας και η Παναγιά, που δημιουργούν φυσική προστασία για το λιμάνι.

Χωριά να επισκεφθείς;

Ο Γάιος, η Λάκκα και ο Λογγός. Ψαροχώρια γραφικά, που αξίζει να τα δεις. Επίσης, για να ανακαλύψετε καλύτερα το νησί, πρέπει να περπατήσετε στα μονοπάτια του. Κάθε χρόνο τα επισκέπτονται πάρα πολλοί περιπατητές.

Παραλίες;

Η καλύτερη παραλία είναι στο Κάτω Χωριό στους Αντίπαξους, δεν είναι στους Παξούς. Ίσως είναι μέσα στις δέκα καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Στους Παξούς καλά είναι στις Πλάκες, στο Κλωνί-Γουλί, στο Λεβρεχιό και στη Λάκκα.

Τον καλό το μεζέ πού τον βρίσκεις;

Υπάρχουν πάρα πολύ καλές ταβέρνες στα χωριά των Παξών. Η πιο ονομαστή είναι του Πουνέντε στη Λάκκα. Σπεσιαλιτέ δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη των Παξών. Ό,τι βρίσκεις στην Κέρκυρα και στα άλλα Επτάνησα βρίσκεις και στους Παξούς.

Σ.Δ.

ΠΟΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΔΑΧΑΣ
Επιχειρηματίας

Πες μου ένα λόγο για να έρθει κάποιος στον Πόρο.

Επειδή είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και έρχεσαι εύκολα και οικονομικά -με βενζίνη 20 ευρώ έχεις πάει κι έχεις γυρίσει-, επειδή έχει ωραίες παραλίες και ένα πολύ οργανωμένο Κέντρο Καταδύσεων και θαλάσσιων σπορ όπου προπονούνται αθλητές για αγώνες. Επειδή έχει πολλές διαδρομές για περίπατο με τα πόδια ή με ποδήλατο μέσα στο πευκοδάσος.

Πες μου κάτι που πρέπει να δει οπωσδήποτε κανείς.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου, όπου πας μόνο με mountain bike και με τα πόδια από χωμα- τόδρομο, τη χαράδρα με τα πλατάνια και τα νερά που συναντάς πριν φτάσεις, τις παραλίες στο πίσω μέρος του νησιού όπου πας μόνο με βάρκα, το Ναό του Ποσειδώνα στα Παλάτια όπου γίνονται ακόμα ανασκαφές από Σουηδούς αρχαιολόγους. Επίσης, το νησάκι Δασκαλιό στο Ρώσικο Ναύσταθμο στο Νεώριο, που έχει σχήμα καρδιάς, και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που έχει τέλεια θέα και το παραδοσιακό καφενεδάκι κάτω απ’ τα πλατάνια.

Τι να δοκιμάσει στο νησί;

Αμυγδαλωτά από τον Δάγκλη, φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά.

M.H.

ΣΙΦΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ζαχαροπλάστης

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας παραλίες;

Ο Πλατύς Γυαλός, που είναι η μεγαλύτερη πλαζ του νησιού και ο βράχος της Χρυσοπηγής, που είναι η πιο γραφική παραλία και ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη έρχονται και παντρεύονται από όλα τα σημεία του κόσμου.

Υπάρχει κάποια τοπική σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσουμε;

Η ρεβυθάδα που φουρνίζουμε κάθε σαββατόβραδο και τη τρώμε την Κυριακή μετά την εκκλησία. Η καππαροσαλάτα και το μαστέλο, που είναι αρνάκι μαγειρεμένο με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Σίφνου;

Η Μπουλάτη. Είναι ένας βράχος καταπληκτικός για μπάνιο. Ρωτήστε για να τον βρείτε.

Σε ποιο μαγαζί να πάμε στο νησί;

Μα φυσικά στου Γεροντόπουλου στην Απολλωνία. Είμαστε συνώνυμο με το νησί. Διατηρούμε την ποιότητα και την παράδοση. Ελάτε να δοκιμάσετε γλυκό μανταρίνι και θα με θυμηθείτε.

Μ.Κ.

ΣΙΚΙΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
Πρόεδρος της κοινότητας στη Σίκινο

Πού πάτε για μπάνιο στη Σίκινο;

Στην παραλία του Αγ. Γεωργίου. Είναι αμμώδης, χωρίς πολύ κόσμο και έχει ένα ωραίο ταβερνάκι. Η πρόσβαση γίνεται και οδικώς και διά θαλάσσης. Για ευκολία πάμε στην Αλοπρόνοια. Είναι η κεντρική παραλία, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και είναι πεντακάθαρα.

Για φαγητό τι μας προτείνετε;

Κατσικάκι στο φούρνο γεμιστό με πατάτες. Να το δοκιμάστε εδώ γιατί τα κατσικάκια είναι ντόπια και η γέμιση είναι από τρίμμα ψωμιού, συκώτι, άνηθο, δυόσμο και πολύ κρεμμύδι.

Το νησί κρύβει κάποιο μυστικό;

Στην ενδοχώρα, στο νοτιοδυτικό μέρος, υπάρχει η αρχαία Σίκινος. Εκεί βρίσκεται ο Ναός της Επισκοπής και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού. Αρχικά είχε θεωρηθεί Ναός του Πύθιου Απόλλωνα. Όμως το οικοδόμημα αυτό με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες έχει τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων, είναι ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αι. δηλαδή. Γύρω στο 17ο αι. μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο. Το μνημείο στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας, με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του.

Κάτι που κάνει τη Σίκινο ξεχωριστή;

Είναι από τα λίγα κυκλαδίτικα νησιά που διατηρούν τόσο πολύ το παραδοσιακό χρώμα. Είναι όμως το μοναδικό που παρέχει δωρεάν WiFi!

Μ.Κ.

ΣΠΕΤΣΕΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΟΝΑΚΗΣ
Ιδιοκτήτης Niriides Apartments-Spetses

Πες μου ένα μυστικό για το νησί.

Κάτι που έλεγαν για τη σπηλιά του Μπεκύρη στη γνωστή ταινία Τζένη, Τζένη με την Τζένη Καρέζη, ότι «όποια κολυμπήσει μέσα στη σπηλιά θα κάνει αγόρι» τελικά δεν ισχύει. Μπορεί να κάνει και κορίτσι!

Πού θα έστελνες ένα φίλο για φαγητό;

Στο Τρεχαντήρι για το ωραίο φαγητό και το καταπληκτικό περιβάλλον, στο Mosquito για τη μεγάλη ποικιλία από μπίρες δίπλα στη θάλασσα, στο Ορλώφ για ούζο με καταπληκτικά θαλασσινά και θέα στο Παλιό Λιμάνι.

Τι να δοκιμάσει οπωσδήποτε;

Τα ποτά και τα σφηνάκια στο Rendez-Vous στον Άγιο Μάμα και τα κοκτέιλ στο Θρούμπι και στο Μουράγιο στο Παλιό Λιμάνι.

Πού να κολυμπήσει;

Στην παραλία του Βρέλλου και στο Καΐκι να πάει για κουλούρες και θαλάσσια σπορ και στη Ζωγεριά για ψαροντούφεκο.

M.H.

ΣΥΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΤΣΙΝΗΣ
Ιδιοκτήτης κάβας

Πείτε μου ένα μυστικό του νησιού που δεν αναφέρουν συνήθως οι οδηγοί.

H σπηλιά του Φερεκύδη, του αρχαίου φιλοσόφου και δάσκαλου του Πυθαγόρα στην Απάνω Μεριά (το βόρειο τμήμα της Σύρου με τα υπολείμματα της αρχαίας Χαλανδριανής, των προμυκηναϊκών χρόνων). Επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα υπέροχα νεοκλασικά και τους πύργους στην Ντε Λα Γράτσια-Ποσειδωνία, που ήταν η εξοχή για τους Συριανούς και την Παραλία Αγκαθωπές στην περιοχή, τον Γαλησσά, 7 χιλιόμετρα στο δυτικό μέρος του νησιού και το Δελφίνι, λίγο πιο πάνω από το Κίνι. Μοναδικές παραλίες για κολύμπι. Από τα πιο γνωστά (και καθόλου μυστικά) αξιοθέατα είναι η «Μικρή Σκάλα του Μιλάνου», το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, το Δημαρχείο του Τσίλερ, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι από τις πιο πλούσιες των Βαλκανίων. Ένα μυστικό του νησιού είναι επίσης το Boheme Del Mar, το ανατρεπτικό μπαρ με πολύ καλή και απρόβλεπτη μουσική και κέφι.

Τι να πάρει μαζί του φεύγοντας απ’ το νησί;

Οπωσδήποτε λουκούμια και χαλβαδόπιτες, αλλά και το ντόπιο τυρί Σαν Μιχάλης! Το κρασί «Συρίη», επίσης, της ποικιλίας Μονεμβασιά από το οινοποιείο της Ειρήνης Βακονδίου.

M.H.

ΑΝΑΦΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
Ιδιοκτήτης της ταβέρνας Αρμενάκι στη Χώρα

Γιατί να έρθει κάποιος στην Ανάφη;

Για να κάτσει τρεις μέρες και να νομίζει ότι λείπει ένα μήνα.

Πες μου κάτι που πρέπει να δει κάποιος οπωσδήποτε.

Το Πάνω Μοναστήρι. Δεν το διαπραγματεύομαι.

Ποια είναι η αγαπημένη σου παραλία;

Οι Άγιοι Ανάργυροι. Είναι η παραλία μετά τον Μέγα Ποταμό και η τελευταία πριν το Μοναστήρι. Είναι μικρή και κάπως πιο απάνεμη.

Τι μας προτείνεις να φάμε;

Φρέσκο ψάρι. Υπάρχει στο νησί, φτάνει να ξέρεις να το διαλέξεις. Να μην είναι από την κατάψυξη.

Κάποια τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;

Κουφέτα, αν τύχετε σε γάμο.

Μ.Κ.

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΛΙΤΣΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ραδιοφωνική παραγωγός

Ποιες είναι οι ωραιότερες άγνωστες παραλίες στην Κέρκυρα;

Η παραλία που μου αρέσει λέγεται Μέγας Χορός και είναι στη νότια Κέρκυρα. Προσοχή, θέλει τζιπ ή 15λεπτο περπάτημα. Παίρνεις το δρόμο για το λιμάνι της Λευκίμμης και στρίβεις απέναντι από τη διασταύρωση για το Περιβόλι. Έχει απάτητη άμμο, βλέπεις δελφίνια - είναι πανέμορφα.

Ποια είναι τα πιο ωραία εστιατόρια του νησιού;

Στον Αϊ-Γιώργη των Πάγων υπάρχει το Fisherman: κάνει την ωραιότερη αστακομακαρονάδα στο νησί, που τη σερβίρει μέσα σε όστρακο από πίνα. Για μια πιο απλή και οικονομική λύση συστήνω ανεπιφύλακτα το Αλωνάκι, στην παραλία του Χαλικούνα. Επίσης, στο χωριό Δουκάδες, κοντά στο αρχοντικό Θεοτόκη, υπάρχει και η ταβέρνα Ελιζαμπέτα. Η ιδιοκτήτρια είναι μια γιαγιά που μαγειρεύει παστιτσάδα (κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι) με χειροποίητο μακαρόνι και πατάτα κομμένη στο χέρι.

Ποια τοπική σπεσιαλιτέ συστήνεις;

Μου αρέσει το μπουρδέττο (σκορπιός πολύ πιπεράτος με σάλτσα ντομάτα και έντονα καρυκεύματα).

Πες μας ένα μυστικό του νησιού.

Το Ασκηταριό στις Νυμφές, στη βόρεια Κέρκυρα. Είναι απίστευτη η φυσική του ομορφιά: Οκτώβρη με Μάρτη έχει και καταρράκτες. Έχει ερείπια από ένα βυζαντινό μοναστήρι, ένα ελαιοτριβείο (βυζαντινά όλα) και μια σπηλιά που ζούσε ένας ασκητής.

Δ.Τ.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

ΒΛΑΣΣΗΣ ΛΑΠΑΤΑΣ
Ξενοδόχος

Τι κρύβει η Αστυπάλαια;

Είναι ένα απλό νησί. Το μυστικό της είναι οι όμορφες παραλίες της, που είναι πολλές και διαφορετικές. Για κάθε γούστο. Σίγουρα, όμως, πρέπει να πάρει κανείς τα καΐκια και να επισκεφθεί τις παραλίες που βρίσκονται στα πολύ κοντινά νησάκια μας, τον Κουτσομύτη και την Κουνούπα. Είναι μαγευτικές και ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες που πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο.

Εκτός από τις παραλίες;

Υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μοναστήρια. Ενδεικτικά αξιοθέατα είναι αυτά του Κάστρου, η Παναγιά η Πορταΐτισσα , ο Ζωδιακός Κύκλος στα ψηφιδωτά της Μαλτεζάνας και το αρχαίο νεκροταφείο των Βρεφών.

Πού θα βρει κανείς καλό φαγητό στην Αστυπάλαια;

Στην Αστυπάλαια υπάρχει τοπική κουζίνα με πολύ ισχυρή ταυτότητα. Μπορείς να βρεις φρέσκο ψάρι, κατσικάκι και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Αντιπροσωπευτική κουζίνα έχει το εστιατόριο Barbarossa, η ψαροταβέρνα Αστακός, το εστιατόριο στο Maltezana Beach Hotel και παραδοσιακά γλυκίσματα το καφέ Μελτέμι.

Μιλήσατε για παραδοσιακά προϊόντα. Ποια είναι αυτά;

Τα κιτρινοκούλουρα, που είναι τα κίτρινα παραδοσιακά κουλουράκια μας. Τα πουγκιά, που είναι τυροπιτάκια γεμισμένα με κοπανιστή χλωρή, που είναι το τυρί μας, και το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι μας. Από φαγητά πρέπει να πούμε το λαμπριανό, που είναι αρνί γεμιστό με συκωταριές, που το κάνουμε το Πάσχα και το τριήμερο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.

Σ.Δ.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

ΡΙΤΑ ΛΟΥΤΟΥ
Ηθοποιός

Ποιο είναι το «καλό» κομμάτι του νησιού;

Η νότια πλευρά. Ο Αφιάρτης. Έχει πάρα πολλές και συνεχόμενες παραλίες που ακόμα και τον Αύγουστο είναι άδειες. Το πιάνει κιόλας ο νοτιάς και αναπτύσσεται μια παράξενη, καλοκαιρινή ενέργεια.

Υπάρχει κάποιο χωριό που πρέπει να δει οπωσδήποτε ο επισκέπτης;

Το χωριό των γονιών μου, το Μενετέ. Είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της Καρπάθου. Μοιάζει με αραβική πόλη, αφού μέσα όλα τα σπίτια έχουν το λεγόμενο καρπάθικο, δηλαδή το σαλόνι όπου γίνονται τα γλέντια. Αυτό, όμως, που αξίζει είναι τα τρομερά κεντήματα που καλύπτουν τα πάντα. «Φορεσιές» κεντημένες στο χέρι που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και μοιάζουν σα να έχουν ντύσει κυριολεκτικά όλο το χωριό.

Πού μπορείς να φας ωραία στην Κάρπαθο;

Στα Πηγάδια, στην Ωραία Κάρπαθο και στο Μαγειρείο της Κυρίας Ρήνης στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Κάποια τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;

Μακαρούνες, που είναι ένα χειροποίητο ζυμαρικό, φτιαγμένο από αλεύρι και νερό, που από πάνω του ρίχνουνε καμένο κρεμμύδι και φρέσκο βούτυρο. Επίσης ομελέτα με τσιμέτες (χορταρικό). Επίσης η Κάρπαθος φημίζεται για τον τραχανά, το χόντρο και το κόκκινο κρασί.

Σ.Δ.

ΔΟΝΟΥΣΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ
Ιδιοκτήτης καφέ μπαρ στον Κέδρο

Πες μου ένα λόγο για να έρθει κάποιος στη Δονούσα.

Όπως λέει και το τραγούδι: «Δονούσα πού μας πας, στο ασήμι κολυμπάς, με πέπλα στο μαλλί, νυφούλα μαγική...».

Πες μου κάτι που πρέπει να δει ή να κάνει κάποιος οπωσδήποτε στο νησί.

Αξίζει να δει κανείς τη Φωκοσπηλιά και την πηγή στο Μερσίνι, να περπατήσει στα μονοπάτια του νησιού

Τι να φάμε στο νησί;

Πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στην κατσαρόλα), αστακομακαρονάδα.

Πού μπορούμε να φάμε ωραία στη Δονούσα;

Παραδοσιακά πιάτα στις ταβέρνες του νησιού, γκουρμέ κυκλαδίτικη κουζίνα στο Μερσίνι, φοβερά ψητά στην Καλοταρίτισσα και δροσερές σαλάτες στον Κέδρο!

Κάποια τοπικά προϊόντα που προτείνεις να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;

Μέλι, κατσικίσιο τυρί.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για μπάνιο;

Το Βλυχό στην Καλοταρίτισσα.

M.K.

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΙΤΗ
Υπάλληλος του δήμου

Γιατί να διαλέξουμε το Καστελόριζο για τις διακοπές μας;

Διότι είναι ένα νησί που δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι όλα όπως ήταν παλιά.

Τι να επισκεφτούμε στο νησί σας;

Σίγουρα το λαογραφικό μας μουσείο, είναι πολύ αξιόλογο.

Τι καλά θα φάμε;

Ψάρια και θαλασσινά υπάρχουν άφθονα, γιατί οι περισσότεροι εδώ ασχολούνται με την αλιεία. Να δοκιμάστε επίσης σαλατούρμασι. Είναι γεμιστά κρεμμύδια.

Εσείς πού πάτε για μπάνιο;

Παντού. Μπροστά στο λιμάνι και στο φάρο. Καμιά φορά πάμε στο νησάκι του Αϊ-Γιώργη, που είναι πέντε λεπτά με τη βάρκα και στο νησί της Ρω, που έχει το μοναδικό σημείο με αμμουδιά.

Θα μας πείτε ένα κρυφό σημείο του νησιού;

Δεν είναι ακριβώς κρυφό, αλλά θέλει να είναι χαμηλά τα νερά για να πας. Είναι το σπήλαιο του Παραστά και πας μόνο με βάρκα. Βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες εκεί και είναι απλώς μαγικά.

Τι άλλο;

Να έρθετε να σας γνωρίσουμε από κοντά. Είμαστε μακριά αλλά όχι τόσο.

Μ.Κ.

ΛΕΥΚΑΔΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ
Δημοσιογράφος

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας παραλίες;

Όλη η δυτική πλευρά της Λευκάδας νομίζω ότι έχει καταπληκτικές παραλίες, με κορυφαία τους Εγκρεμνούς. Δεύτερη για μένα είναι το Πόρτο Κατσίκι, που είναι και η πιο φημισμένη. Μετά έρχεται ο Γιαλός και όλες οι παραλίες γύρω από τον Άγιο Νικήτα.

Πού επιλέγετε να φάτε;

Μου αρέσουν οι ταβέρνες στο χωριό Αφάνι που βρίσκεται πάνω από τους Εγκρεμνούς. Δεν είναι κάτι πολύ τουριστικό το Αφάνι: είναι ένα απλό γραφικό χωριουδάκι, εξάλλου η Λευκάδα είναι κάτι διαφορετικό. Το χωριό έχει ηλιοβασίλεμα και θέα που συγκρίνεται με της Σαντορίνης.

Υπάρχει κάποια τοπική σπεσιαλιτέ;

Τα τυροκούλουρα Λευκάδας είναι πολύ ωραία.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Λευκάδας;

Στο νότιο άκρο της Λευκάδας στο Φάρο, σε ένα τραγικό και ειδυλλιακό τοπίο, αυτοκτόνησε η ποιήτρια Σαπφώ. Δεν είναι άγνωστο, αλλά δεν είναι και ευρύτερα γνωστό.

Δ.Τ.

ΚΥΘΝΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Φοιτητής

Τι είναι αυτό που πρέπει να ξέρουμε πριν έρθουμε στην Κύθνο;

Το σημαντικότερο προτέρημα της Κύθνου είναι οι πάρα πολλές παραλίες της. Απλά, δεν είναι όλες προσβάσιμες με το αυτοκίνητο και οι περισσότερες είναι παρθένες, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο νησί στις Κυκλάδες με τόσο πολλές. Μιλάμε για 70-80 παραλίες. Και, φυσικά, στις καλύτερες δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Η καλύτερη δηλαδή ποια είναι;

Η πιο εντυπωσιακή είναι η Κολώνα. Είναι μια παραλία-γέφυρα που ενώνει την Κύθνο με ένα άλλο νησάκι και μπορείς να κολυμπήσεις και από τις δύο μεριές. Πηγαίνεις με αμάξι, απλά είναι λίγο δύσβατο. Από κει και πέρα υπάρχουν οι παραλίες του Σκύλου, η Γαϊδουρόμαντρα, ο Άγιος Σώστης, παραλίες με πολύ καθαρά και ωραία νερά.

Κάποιο άλλο, ιδιαίτερο αξιοθέατο;

Υπάρχει το χωριό Δρυοπίδα. Πολύ παραδοσιακό, με κεραμίδι στις σκεπές και χτισμένο όλο σε ένα τεράστιο λάκκο ώστε να μην το βλέπουν οι πειρατές. Στο χωριό υπάρχει ένα σπήλαιο, το Καταφύγι,το οποίο βέβαια μπορείς να επισκεφθείς.

Καλό φαγητό πού βρίσκεις;

Στον Μέριχα (λιμάνι), στη ψησταριά Καντούνι. Στη Χώρα στην ψησταριά Ντέτζης και στα Λουτρά στον Σούμας. Ο τελευταίος είναι ο καλύτερος, αλλά και ο ακριβότερος, με αστακομακαρονάδες και άλλα παρόμοια.

Συνταγές και προϊόντα της Κύθνου;

Μέλι, γλυκά του κουταλιού και τυρί. Από παραδοσιακές συνταγές είναι οι πίτες και τα σφουγγάτα μας. Σφουγγάτα λέμε τις τοπικές τυροκροκέτες.

Σ.Δ.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ