12 trivia για την Ακρόπολη που ίσως δεν ξέρεις!

12 trivia για την Ακρόπολη που ίσως δεν ξέρεις! Facebook Twitter
8

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ

12 trivia για την Ακρόπολη που ίσως δεν ξέρεις! Facebook Twitter
Martin Parr, Athens Acropolis (1991)

 

6ος μ.Χ. αιώνας: Τα μνημεία της Ακρόπολης μετατρέπτονται σε χριστιανικούς ναούς. Ο Παρθενώνας αφιερώνεται πρώτα στην Αγία Σοφία και μετά στην Παναγία (Παναγιά η Αθηνιώτισσα).

1458: H Ακρόπολη πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Η Ακρόπολη γίνεται κι επίσημα φρούριο των Αθηνών (Ατίνα Καλεσί). Τα Προπύλαια γίνονται η κατοικία του Τούρκου φρούραρχου, ενώ το Ερέχθειο στεγάζει πλέον το χαρέμι του.

17ος αιώνας: Ο Παρθενώνας είναι πια τζαμί.

16 Σεπτεμβριου 1687: Η εκστρατεία του Ενετού Φραγκίσκου Μοροζίνη πλήττει και τον Παρθενώνα. Μια οβίδα τινάζει την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου στον αέρα. Καταρρέει μεγάλο τμήμα του ναού από την ανατολική πλευρά.

Αρχές 19ου αιώνα: Ο λόρδος Έλγιν αποκαθηλώνει πάνω από τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα .Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ταξιδεύουν στη Βρετανία με πλοίο. Η αγγλική Βουλή πρέπει να αποφασίσει εάν οι πράξεις του λόρδου Έλγιν αποτελούν βανδαλισμό ή όχι. Ο Έλγιν δικαιώνεται και τα Μάρμαρα αγοράζονται από το αγγλικό κράτος το 1916.

1822: Η Ακρόπολη περνά οριστικά πια στα χέρια των Ελλήνων. Πρώτος φρούραρχός της ορίζεται ο οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίζεται στην Ακρόπολης για προδοσία (τον έχει κατηγορήσει το πρώην πρωτοπαλίκαρό του, ο Γιάννης Γκούρας) και δολοφονείται. Το πτώμα του πετιέται στα βράχια της Ακρόπολης για να πιστέψει ο κόσμος ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.

12 Ιανουαρίου 1827: Καταστρέφεται η στέγη του Ερεχθείου στη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολεως από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Μπέη . Κλεισμένοι μέσα στην Ακρόπολη βρίσκονται ο Γκούρας, ο Μακρυγιάννης και 1.400 άντρες.

24 Φεβρουαρίου 1893: Στην Ακρόπολη συναντιέται καθημερινά το ζευγάρι του Μιχαήλ Μιμίκου και της Γερμανίδας Μαίρης Βέμπερ. Εκείνη είναι παιδαγωγός στο παλάτι, εκείνος στρατιωτικός γιατρός. Όταν ο Μιμίκος δεν πηγαίνει για τρίτη συνεχή μέρα στο ραντεβού τους, εκείνη αυτοκτονεί, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο. Εκείνος, που είχε λείψει από τα ραντεβού τους για λόγους υγείας, όταν την αντίκριζει νεκρή αυτοκτονεί με το υπηρεσιακό του πιστόλι. Θάβονται και οι δυο στο Α' Νεκροταφείο - οι φίλοι του Μιμίκου μάλιστα ξέθαψαν το σώμα του και το έθαψαν διπλα στης Μαίρης.

27 Απριλίου 1941: Γερμανός αξιωματικός δίνει εντολή στον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκίδη να αφαιρέσει την ελληνική σημαία. Εκείνος τυλίγεται με αυτήν και αυτοκτονεί, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο. Η ιστορία καθώς και η ύπαρξη του Κουκίδη δεν έχουν αποδειχθεί. Πρόκειται για σύγχρονο αστικό θρύλο; Kανείς δεν ξέρει.

31 Μαΐου 1941: Δυο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, κατέβαζουν τη ναζιστική σημαία από τον Ιερό Βράχο. «Κατά τη νύχτα της 30ής μέχρι της 31ης Μαΐου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία, παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» λέει η ανακοίνωση των γερμανικών Αρχών.

1975: Συστήνεται η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, που μέχρι και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την Ακρόπολη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα της LIFO στην Ακρόπολη το 2009

Διάφορα
8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Από τον 6μχ μέχρι το 1458 δεν ξέρουμε τίποτα. Ποιος θα τολμούσε να γράψει για την χρήση ενός Ελληνικού ναού άλλωστε. Βυζάντιο σου λέει μετά και πολιτισμός. Ο Μεσαίωνας της Ελλάδας.
βασικά θα συμφωνήσω μαζί σου.... όμως, αν κοιτάξεις την υπόλοιπη Ευρώπη θα δεις έναν πολύ περισσότερο σκοτεινό Μεσαίωνα τουλάχιστον εκεί στο Βυζάντιο διέσωσαν και διάφορα από την αρχαία Ελλάδα ώστε να τα ξανανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι στην Αναγέννηση
Οσοι έχουν πάει στρατό γνωρίζουν ότι η σημαία υποστελλεται μονο στα στρατόπεδα. Σε μνημεία, δημοσια κτήρια και ειδικότερα σε περιοχές που βρίσκονται υπο στρατιωτική κατοχή, η σημαία δεν κατεβαίνει ποτέ απο τον ιστό. Τα υπόλοιπα είναι απέλπιδες προσπάθειες δημιουργίας αστικών μύθων.
Υπάρχουν κι οι Δελφοί κι η Ολυμπία και η Δήλος και η Βεργίνα και η Κνωσός και το Ακρωτήρι αν θέλεις αρχαιολογικούς χώρους που δεν περιβάλλονται από γκρι πράγματα.