Α(διάφορος)

Από τον Μιχάλη Διαλυνά

Αθηναίος σούπερ ήρωας που αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, ακόμα και όταν στην πόλη του επιτίθενται τεράστια δολοφονικά ρομπότ με ροζ λέιζερ!

Κόμικ και Αθήνα. Είναι πηγή έμπνευσης η πρωτεύουσα για τα στριπάκια σου;
Ήταν όταν μετακόμισα εδώ. Πέρασαν τα χρόνια όμως και έχει φθαρεί η περιέργειά μου για την Αθήνα. Τώρα αντλώ έμπνευση από παιδικά βιβλία και λαογραφικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι το παγωτό μέντα, ξέρεις, με φωσφοριζέ πράσινο που λάμπει σαν το φωτόσπαθο του Yoda.

Πού μπορεί να βρει κανείς τη δουλειά σου;
Η πιο πρόσφατη δουλειά μου είναι το Τhe sneaky stories of Snitch & Snatch, μια αυτοέκδοση που θα παρουσιαστεί στο Comicdom. Πρόκειται για τις περιπέτειες δυο πανούργων κλεφτών που επιχειρούν να κλέψουν το θησαυρό του βασιλιά. Η δημιουργία του ήταν περιπετειώδης, αλλά πολύ ευχάριστη εμπειρία. Μόλις χθες στην Αμερική κυκλοφόρησε από την Image Comics η ανθολογία Popgun vol.3, στην οποία συμμετέχω με δυο κόμικ. Προηγούμενες δουλειές μου υπάρχουν στα FreeYourLine, Blast comics & Lynch.

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;
Τα σχέδια για το μέλλον περιέχουν μυθολογία, χρυσές λίρες, κατάρες, περίεργες τσάντες, μαγεμένο δάσος, κόκκινα τηλέφωνα, χυλό, πίνακες που μιλάνε, κρύες Guinness και κοπέλες με όμορφα δάχτυλα.

Δουλειά του Μιχάλη Διαλυνά μπορείτε να βρείτε στα woodencrown.com και madart84.blogspot.com.

Μορφίνη

Από τον Τάσο Παπαϊωάννου

Πριν μερικά χρόνια «χτύπησε» ένα περίεργο μείγμα ναρκωτικών και, αντί να πεθάνει, το αίμα της μεταμορφώθηκε σε μορφίνη. Καθημερινά επισκέπτεται κέντρα αποτοξίνωσης στην περιοχή της Αττικής και δίνει λίγη από τη μορφίνη της για να βοηθήσει κόσμο να απεξαρτηθεί.

Είναι εφικτό η δουλειά ενός Έλληνα κομίστα να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ;
Φυσικά και είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κόμικ που εξέδωσε η giganto ήταν η Γεννήτρια του Βασίλη Λώλου, ο οποίος πλέον κάνει καριέρα στην Αμερική. Το τελευταίο του κόμικ λέγεται LAST CALL και ήδη ένα μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ έχει αγοράσει τα δικαιώματα για την προσαρμογή του στη μεγάλη οθόνη.

Τι ετοιμάζεις εσύ για το μέλλον;
Κάποια στιγμή θα βγάλω νέο τεύχος για τον προσωπικό μου τίτλο POPULART. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό. Συνεχώς το αναβάλλω. Ωστόσο, από την giganto συνεχίζουν κανονικά οι υπόλοιποι τίτλοι και μέσα σε ένα χρόνο από τώρα πρόκειται να βγουν και δύο νέοι από δύο ομάδες γνωστών δημιουργών και ένας ακόμα τίτλος από ένα νέο δημιουργό.

Ο Τάσος Παπαϊωάννου είναι ο ιθύνων νους των εκδόσεων giganto books. www.gigantobooks.blogspot.com

LadyPaint

Από τον Ταξής

Είναι μια γκραφιτού με υπερδυνάμεις, που βάφει και γράφει το όνομά της σε όλη την πόλη και όχι μόνο, και κανείς δεν μπορεί να την πιάσει! Χα! Προτιμάς να δεις πολλές ιστορίες σου τυπωμένες στο χαρτί ή πολλούς αθηναϊκούς τοίχους γεμάτους με τις δουλειές σου; Βασικά, θα ήθελα να βλέπω και τα δυο να γίνονται ταυτόχρονα και μάλιστα καλοδουλεμένα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Τα δυο τρία τελευταία χρόνια έχω αφήσει αρκετά στην άκρη τους τοίχους.

Σε τι υστερείς σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους σου;
Η Ελλάδα έχει πολύ μικρό κοινό κόμικ και αυτό δεν βοηθάει στην εξέλιξή του. Υπάρχουν λίγοι καλλιτέχνες και λίγες εταιρείες που εκδίδουν κόμικ. Πάντως, τα τελευταία χρόνια κάτι γίνεται. Παρατηρείται μια δραστηριοποίηση στο είδος.

Ο Ταξής ξεκίνησε να δημοσιεύει στη «Βαβέλ». Παράλληλα, έκανε τοιχογραφίες στους τοίχους της Αθήνας. Εδώ και ένα χρόνο κυκλοφορεί το κομικ άλμπουμ του «KuroShiro vol.1» από τις εκδόσεις gigantobooks, καθώς και το άλμπουμ «Lynch» από τις εκδόσεις ΚΨΜ, όπου συνεργαζεται με άλλους 4 δημιουργούς.

Razor

Από τον Παναγιώτη Πανταζή

Δεν έχει κάποιο σπουδαίο όνομα, αλλά είναι άσος στο χειρισμό του ξυραφιού, το οποίο χρησιμοποιεί για να απαλλάσσει την κοινωνία από μουστάκια, τιράντες και άλλα αξεσουάρ που δεν συνάδουν με τη φυσιολογική εικόνα ενός νέου ανθρώπου. Επίσης, έχει την τηλεπαθητική ικανότητα να εμφυσά το αίσθημα της αιδούς.

Πιστεύεις ότι τα έντυπα που κυκλοφορούνε ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του ελληνικού κοινού;
Ένα εβδομαδιαίο περιοδικό 32 σελίδων δεν είναι αρκετό. Δεν γίνεται να χωρέσουν όλες οι τάσεις, δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν όλα τα γούστα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «λίστα αναμονής» μέχρι να ικανοποιηθεί ο αναγνώστης. Η ύπαρξη περισσότερων περιοδικών, όπως το «9», θα ανέβαζε τον πήχη. Στις 11 Απριλίου εκδόθηκε το νέο του βιβλίο με τίτλο Τώρα πια, ξυπνάω με τον ήλιο. Τα τελευταία τρία χρόνια δημοσιεύει μικρές ιστορίες στο «9» της «Ελευθεροτυπίας».

Στο site του postnoise.com θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Ηρακλής

Από τον Ηλία Κυριαζή

Ο δυνατότερος άντρας στην Κυψέλη. Με την Παναγιά στο πλευρό του, βοηθάει όσους συμπολίτες έχουν προβλήματα, με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ.

Ο Βίκτωρας στα Μanifesto 1 και 2 είναι ένας κλασικός αστικός ήρωας. Σε τι διαφέρει από έναν τύπο της ηλικίας του που ζει στην πραγματική Αθήνα;
Δεν μπορώ να πω ότι ξέρω τι είναι ένας κλασικός αστικός ήρωας. Ναι, ο Βίκτωρας έχει στοιχεία ενός everyman, αλλά θέλω να πιστεύω ότι, όπως όλοι μας, έχει και τα πράγματα που τον κάνουν μοναδικό.

Τι σε οδήγησε να «μιλήσεις» μέσα από τον Βίκτωρα;
Δεν δημιούργησα τον Βίκτωρα για να μιλάω μέσω αυτού. Ναι, το Manifesto έχει και στοιχεία από την προσωπική μου ζωή, αλλά στην τελική είναι ένα έργο μυθοπλασίας. Αν έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου, διαβάζοντάς το ακολουθείς τη ζωή του Βίκτωρα και όχι του Ηλία.

Έχεις τα μάτια σου στραμμένα και προς το εξωτερικό;
Μετά το Manifesto 2 και το Galaxy Quest που
βγήκε τώρα από την αμερικανική IDW, συνεχίζω το online κόμικ μου Melody (http://zudacomics.com/melody). Πέρα από αυτό υπάρχουν πράγματα που θα ανακοινώσω όταν μου δοθεί το ok. Πάντως, ναι, επικεντρώνω την προσοχή μου στο εξωτερικό γιατί, βασικά... ποιος δεν θα το έκανε;

Ο Ηλίας Κυριαζής έχει κυκλοφορήσει το «Manifesto 1» και «2» στις εκδόσεις της «Ελευθεροτυπίας» και το «Galaxy Quest» στην αμερικανική IDW.