Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν

Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
9
Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας»... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO

29.5 Παρασκευή. Βάζω να δω ελληνική τηλεόραση μετά από καιρό. Πέφτω σε εκπομπή μαγειρικής. Η μαγείρισσα προτείνει εύκολες λύσεις στις τηλεθεάτριες. Στην ουσία τις προτρέπει να πάρουν ένα υλικό χαμηλής και αμφίβολης ποιότητας από τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ και να το καμουφλάρουν με διάφορα άλλα υλικά ώστε να μετατραπεί σε κάτι νόστιμο, που μαγειρεύεται γρήγορα και δεν κοστίζει πολύ. Γνωστή πρακτική, ανήκει στο κεφάλαιο «όλα γρήγορα». Αν σας πω ότι δεν κατανοώ όλες τις γυναίκες που ανάμεσα σε χίλια άλλα πρέπει και να ταΐσουν τις οικογένειές τους ή τους τηλεοπτικούς σεφ που τρώνε πίεση από τα κανάλια για φαγάκια «εύκολα και γρήγορα και fun», θα είμαι ψεύτης. Αυτό είναι το κοινό, αυτή είναι η δουλειά και στο κάτω-κάτω ας μη βλέπω τηλεόραση, αφού αυτές οι εκπομπές απευθύνονται σε άλλους. Όμως ας το σκεφτούμε λίγο όλο αυτό που περνάει όλη μέρα μπροστά από τα μάτια μας. Τι συγκρατεί ο τηλεθεατής από μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής; Τι του μένει; Τρέχει να φτιάξει τη συνταγή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αν του αρέσει το φαγητό. Σίγουρα ευγνωμονεί τον μάγειρα που του «έλυσε τα χέρια» με το ευκολάκι. Ως εκεί. Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται έντονα ένα τεράστιο κίνημα που μας θέλει πιο συνειδητοποιημένους ως προς την τροφή που καταναλώνουμε. Όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το μέλλον του πλανήτη αυτού. Ακούσαμε όλοι τι είπε ο Χόκινγκ – είναι μετρημένα τα ψωμιά της Γης. Η αλόγιστη χρήση υλικών, όμως, τι νόημα έχει; Τι νόημα έχει να λες σε κάποιον πως μπορεί να συνεχίσει να συνηγορεί υπέρ των μεγαλοπαραγωγών που δεν παράγουν πλέον τρόφιμα αλλά δηλητήρια; Γιατί να στερείς από τον μέσο τηλεθεατή που σε κοιτάει με το στόμα ανοιχτό την πληροφορία πως η εκτροφή του μεγαλύτερου ποσοστού των ζώων που καταναλώνει γίνεται με σχεδόν απαγορευμένους τρόπους και πως η χρήση φυτοφαρμάκων έχει φτάσει σε έναν πολύ επικίνδυνο βαθμό; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε το ζαμπόν ή το σουβλάκι κάτι που φυτρώνει στο χώμα. Αναρωτιέμαι αν τα μικρά παιδιά της πόλης γνωρίζουν περισσότερα από πέντε λαχανικά ή έχουν δει πώς μοιάζει μια ζωντανή γαλοπούλα. Πόσο ακόμα θα μιλάμε για το junk food σαν να είναι κάτι οk; Δεν είναι οk. Το τρώμε. Είναι μια ένοχη απόλαυση ή μια οικονομική λύση, αλλά οk δεν είναι, όπως και να το δούμε. Aν έχεις δημόσιο βήμα και δεν τολμάς να μιλήσεις σωστά για τη διατροφή, είσαι λάθος.


Παρακολουθώντας αυτή την εκπομπή, σκεφτόμουν: oι μάγειροι μας προτείνουν «νόστιμες συνταγές που γίνονται πολύ γρήγορα». Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας». Τα βιβλία τα θέλουμε να είναι ευκολοδιάβαστα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας την αρχή, τη μέση και το τέλος, γιατί «με τόσα που περνάμε, ε, δεν αντέχουμε να διαβάζουμε και Κάφκα». Η μουσική πρέπει να είναι εύκολη, «ένα χαλί» στα ντίνερ μας, στα μπαράκια όπου πίνουμε το τζιντόνικ μας. Μακριά από εμάς οι δύσκολες μελωδίες. Στο θέατρο πρέπει να «υπάρχει πλοκή», να «γίνονται πράγματα», απαγορεύεται ο στοχασμός, απεχθανόμαστε τον πειραματισμό. Θέλουμε έργα «στρωτά», ό,τι έχουμε ως ανάμνηση για το τι αποτελεί καλό θέατρο να ξερνάει πάνω μας ξανά και ξανά. Και στον κινηματογράφο «όχι άλλο Μπέλα Ταρ», φέρτε μας και πάλι Χόλιγουντ και το νέο Μαντ Μαξ. Ήθελα να 'ξερα τι κάνουμε με όλον αυτό τον χρόνο που εξοικονομούμε αποφεύγοντας τα πάντα. Δουλεύουμε περισσότερο; Ζούμε καλύτερα; Ή απλώς μας έχει κατακτήσει η ασχήμια;
Σας φιλώ!

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Νομιζω οτι η αιτια για τα υλικα ,χαμηλης ποοιτητας, που προτεινουν οι μαγειροι/σεφ της τηλεορασης ειναι οτι οι εταιρειες που τα παραγουν ειναι οι φανεροι η οχι σπονσορες της εκπομπης η του καναλιου.
Επειδή δεν παρακολουθώ τηλεόραση, θα βοηθούσε ιδιαίτερα μια διευκρίνιση ως προς το σε ποια "κακής ποιότητας υλικά" αναφέρεστε (αυτά που "καμουφλάρονται").Πέραν αυτού, ως εργαζόμενη μητέρα, δηλώνω ότι αρνούμαι να ασχοληθώ με την κουζίνα πάνω από μία ώρα ημερησίως, έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, γιατί αυτά τα περί Κάφκα και Μπέλα Ταρ δεν βοηθούν. Εγώ τρώω σαλάτες - τα παιδιά μου τις βαριούνται. Ανοίγεις ένα βιβλίο με συνταγές και βρίσκεις διάφορα εξεζητημένα υλικά που για να τα βρεις θέλεις ένα μεροκάματο (τα συνοικιακά μαγαζιά δεν τα έχουν και σε κοιτάνε και στραβά), άσε που δεν σε φτάνει ένα 20ευρω.
Άραγε τί έγιναν τα και εύκολα και υγιεινά;Όκει, καλό το βιολογικό ράσμπερι με σπόρους φαγόπυρου και φινόκιο, όταν έχεις το χρόνο, το χρήμα και τη διάθεση, αλλά και το σπιτικό ποπκόρν, με ένα καλής ποιότητας βούτυρο (αλλά γίνεται ωραιότατα και με ελαιόλαδο, αν και κάπως μυρίζει σε μερικούς),μια χαρά το βρίσκω. Ειδικά σαν σνακ για παιδιά που βαριούνται τις σαλάτες.
Υπέροχο άρθρο! ειδικά το κομμάτι με τις συνέπειες κ το τι συνεπάγεται η "ευκολία" στη ζωή μας... Ειλικρινά ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί κ σχετικά με τη βιωσιμότητα του τρόπου διατροφής του κ με το τι επιφέρουν οι διατροφικές του συνήθειες. Προσωπικά ήμουν από αυτούς που θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να τρώει τα πάντα γιατί ολόκληρες βιομηχανίες στήθηκαν κάνοντάς μας να πιστεύουμε αυτό το πράγμα αλλά όταν άρχισα να ενημερώνομαι κ να βλέπω τις συνέπειες μιας κακής διατροφής πάνω μου κ στον πλανήτη άλλαξα στάση! αν νοιάζεστε για την υγεία σας, των παιδιών σας κ το μέλλον του πλανήτη κάντε ότι μπορείτε να αλλάξετε... Ο δρόμος της αρετής δεν είναι ποτέ εύκολος....
Νομίζω ότι η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σε λίγα υλικά, υψηλής ποιότητας.Και αυτό το λέω εγώ που ζω στο εξωτερικό και έχω ξεχάσει την γεύση της ντομάτας και την γλύκα του πορτοκαλιού.Καλά εδώ που βρίσκομαι συμφέρει πιο πολύ να πάρεις διαμάντια, παρά βερίκοκα.Λίγα υλικά, εύκολη εκτέλεση, γευστικό αποτέλεσμα.Και το junk food κάθε άλλο παρά οικονομικό είναι, αν πάρεις μια πίτσα πχ, από μια τυχαία πιτσαρία, αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι 9-10 ευρώ, με αυτά τα χρήματα κάνεις 2 μέρες φαγητό.Και αν δεν κάνω λάθος, τελευταία λόγω κρίσης, αλλά και τάσης προς το υγιεινό φαγητό, στην Ελλάδα απ'ότι μου λένε τουλάχιστον, πολύς κόσμος αρχίζει και εγκαταλείπει το φαγητό απ'έξω και εκτιμά το σπιτικό.
Λιγο ισοπεδωτικό. Συμφωνό με την έννοια του εύκολου. Δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά παντου. Υπάρχουν πολλά όμορφα φαγητά ζεστα και κρύα που ταυτόχρονα είναι πεντανόστιμα και πολυ υγειινα. Σχετικα με τα υλικα ο καθένας κάνει τις επιλογες του. Σε μια γρηγορη συνταγη μπορεις να επιλεξεις κατωτερης ποιοτητας υλικά ή να κάνεις στον ευατό και στην υγεία σου τη χάρη να επιλέξεις καλής ποιότητας.
Πολύ σωστό άρθρο, και ωραία η αναγωγή της "ευκολίας" και σε άλλα πράγματα πέρα απ' το φαγητό.Για να επιβεβαιώσω τι θεωρούν τα παιδιά σε σχέση με το φαγητό, θα φέρω ένα παράδειγμα που μου συνέβη πριν λίγο καιρό και δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω:Πριν από λίγο καιρό έβαλα στα παιδιά στην τάξη μου ήχους διάφορων ζώων να αναγνωρίσουν. Όταν τους είπα πως το ζώο που γλουγλούκιζε είναι η γαλοπούλα, πετάχτηκε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και μου είπε πως η γαλοπούλα δεν είναι ζώο, είναι μαζί με το τυρί στο ψυγείο...
Εδω κλαις απο τα γελια....Αλλα μετα που το ξανασκεφτεσαι κουνας το κεφαλι σκεπτικα κ λες:"που παμε?!!!" Στο τελος θα λενε οτι και η αγελαδα ειναι μεσα στο ψυγειο....Ολα τα ζωα εκει μεσα... Το ψυγειο και η κιβωτος του Νωε! o.O
Νομίζω αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της "ευκολίας" της ελληνικής τηλεορασης. Όλα πρέπει να είναι γρήγορα για να τραβήξουν την προσοχή. Εξάλλου τέτοιες εκπομπές σπονσοράρονται από τα "εύκολα" υλικά που χρησιμοποιούν που ναι είναι junk αλλά πασάρονται σαν υγιεινά.