Κλείστε τους λογαριασμούς Twitter και f/b και διαβάστε αρχαία...;

Κλείστε τους λογαριασμούς Twitter και f/b και διαβάστε αρχαία...; Facebook Twitter
0

☛ Ο Πάνος Χ. Κούτρας, με αφορμή τη νέα του ταινία, εξήγησε στη LiFO γιατί είναι τόσο θυμωμένος με τους πυλώνες των «ελληνικών αξιών» και η συνέντευξή του ήταν το πιο πολυσυζητημένο θέμα της περασμένης εβδομάδας.

Ο Johnny_S είχε τις ενστάσεις του σχετικά με τη φράση του Κούτρα «Το δόγμα "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια" πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με όλα αυτά!» και έγραψε:


«Είναι πολύ λάθος ο συσχετισμός της Εκκλησίας με τον αρχαίο πολιτισμό που είναι η βάση των αξιών του Διαφωτισμού που η Εκκλησία καταπολέμησε – και ας κράτησε μια τυπολατρική, στείρα σχέση με τη αρχαία γλώσσα και γραμματεία. Με αυτόν το λάθος συνειρμό πρέπει να τελειώνουμε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πρόμαχος του ελληνισμού, και όχι με τις προοδευτικές αξίες της αρχαιότητας, που ιδωμένες μέσα από ένα σημερινό πρίσμα μπορούν να μας βγάλουν από την παρακμή. Επίσης, πρέπει να τελειώνουμε με την υποκουλτούρα που αποβλακώνει τον κόσμο και τον σπρώχνει στην "κατάθλιψη" και στον φανατισμό φασισμών κι Εκκλησιών. Οι προηγούμενες γενιές των '60s και των '70s, παρ' όλες τις καλές, δημοκρατικές τους προθέσεις, συνέβαλαν αρκετά στην καταστροφή του πολιτισμού των δυτικών χωρών. Σε όσους νέους διαβάζουν το σχόλιο, προτείνω κλείσιμο των λογαριασμών Twitter και f/b και διάβασμα αρχαίων, που είναι το ζενίθ και η ψυχή της γλώσσας μας, όχι από εθνικισμό αλλά για να μη βουλιάξουμε κι άλλο στη σημερινή αμορφωσιά κι επειδή έχουμε την τύχη της γλωσσικής εγγύτητας με αυτό το τόσο δυνατό εργαλείο πολιτισμού (σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για έναν Αμερικανό ή έναν Ιάπωνα να διαβάσει Όμηρο.) Οι αξίες των Αρχαίων είναι προοδευτικές και οικουμενικές, αν τις δούμε έξω από τη σκοπιά του Βαλκάνιου παπά ή του χρυσαυγίτη».

Ο DimitrisT διαφώνησε κάθετα. «Ο σύγχρονος ελληνισμός δεν μπορεί να ανασάνει πολιτισμικά όσο είναι κάτω από τη βαριά, σιδερένια μπότα και της αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Σεβόμαστε το παρελθόν, τους ανθρώπους που έζησαν όπως έκριναν και όπως τα έφερε η Ιστορία. Αλλά διατηρούμε εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, το δικαίωμα να διαμορφώσουμε το σήμερα όπως νομίζουμε και όχι όπως έκριναν άνθρωποι που δεν ζουν πια. Η Ορθοδοξία αλλού πολέμησε την αρχαιότητα και αλλού την ενσωμάτωσε. Χωρίς πάθος, αν είμαστε νερόβραστοι καντηλανάφτες του παρελθόντος, θα είμαστε πάντοτε θλιβερά φολκλόρ απομεινάρια. Δεν πρέπει να υπερτιμούμε την παράδοση. Μέσα της είναι το ρουσφέτι, μέσα της και το πελατειακό κράτος, που είναι ξεκάθαρα δομημένο πάνω στην παραδοσιακή οικογένεια. Υπάρχει κανείς που δεν ξέρει ότι οι πολιτευτές, ειδικά στην περιφέρεια, ψηφίζονται από σόγια ολόκληρα και μετράει το κάθε σόι, ανάλογα με πόσο πολυπληθές είναι; Δεν υπάρχει χώρος στο άτομο να αυτονομηθεί και να καινοτομήσει. Μεταρρύθμιση της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς μεταρρύθμιση της οικογένειας. Ο Πάνος Κούτρας φαντάζομαι πως δεν θα έχει αντίρρηση για την οικογένεια, όπως την οραματιζόταν ο ψυχίατρος Χειμωνάς: "οι οικογένειες είναι ρωγμές, απ' όπου μπαίνουν οι άνθρωποι στον κόσμο". Το άτομο υπάρχει και ως μονάδα και μέσα στο σύνολο. Η οικογένεια δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά φατρίας».

☛ Για το καλύτερο εστιατόριο της Αμερικής έγραψε ο Μιχάλης Μιχαήλ και η Χιόνα σχολίασε:


«Αγαπητέ Μιχάλη, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο γιατί έχω και η ίδια ένα μικρό εστιατόριο με απλές ελληνικές γεύσεις, αλλά με πολλή αγάπη φτιαγμένες. Παρ' όλα αυτά, ανέκαθεν θεωρούσα ότι το σέρβις είναι το 50% της επιτυχίας και γι' αυτόν το λόγο επέλεξα να είμαι ένα από τα άτομα που σερβίρουν και υποδέχονται τους πελάτες. Εάν δεν καταφέρω να σε κάνω να νιώσεις οικεία, στον τελικό απολογισμό της ημέρας νιώθω ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Άλλωστε, είναι γνωστό ό,τι κανείς δεν θα πονέσει το μαγαζί σου όσο εσύ ο ίδιος!».


«Χιόνα, θα συμφωνήσω πάρα πολύ μαζί σου για το σέρβις» σχολίασε ο/η WhateverGetsYouGoing. «Ως πελάτης (και όχι μόνο σε εστιατόρια) έχει τύχει να αγοράσω πράματα γιατί μόνο και μόνο η πωλήτρια ήταν ευγενικότατη. Επίσης, μου έχει τύχει να μην ξαναπατήσω σε εστιατόριο με εξαιρετικό φαγητό λόγω σέρβις! Είχα διαβάσει κάποτε (δεν ξέρω αν ισχύει) ότι ένας ευχαριστημένος πελάτης θα φέρει άλλους 8 στο μαγαζί, ενώ ένας δυσαρεστημένος πελάτης θα διώξει 23!».

☛ Για το πώς η παρέμβαση στον Φαληρικό Όρμο αλλάζει οριστικά την αθηναϊκή ακτογραμμή έγραψε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στη στήλη του.
«Δηλαδή, τι πρόβλημα έχουν το Μικρολίμανο και το Πασαλιμάνι και δεν είναι για βόλτα;» αναρωτήθηκε ο NULUSIOS στα σχόλια και η Έφη Αντωνιάδη έδωσε τη δική της απάντηση: «Δεν είναι παραλία. Είναι απλώς παραλιακή περιοχή. Δεν βλέπεις άμμο ή βότσαλο (με εξαίρεση τα "Bοτσαλάκια"). Άσε που πας μόνο με τρόλεϊ, και άντε εξήγησε στον τουρίστα πώς θα πάει...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ