Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ

Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ Facebook Twitter
Stephan Micus
0

1. Μοντάζ Ονείρων. Δεν είναι μόνο η Τέχνη αυτό, είναι και η ίδια η Ζωή: μοντάζ ονείρων. Όπου το όνειρο γίνεται ένυλο, παίρνει υπόσταση, γίνεται ο υποβολέας της πραγματικότητας. Και η Πράξη, όπως διατεινόταν υπέροχα ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, γίνεται η Αδελφή του Ονείρου. Δεν υπάρχει μουσική που να διακόνησε με απόλυτο πάθος αυτήν τη διαλεκτική Ονείρου/Πράξης όσο η αυτοσχεδιαστική τζαζ, η κλασική μουσική του 21ου αιώνα., το αενάως ανανεωνόμενο άνοιγμα στο αίνιγμα της υπάρξεως και της καθημερινής ζωής. Δεν υπάρχει πρωτοποριακός ποιητής ή συγγραφέας ή ζωγράφος που να μην έπεσε στη δημιουργική αντίληψη κάποιου μετρ της τζαζ και θα είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρούμε μουσικό που να έντυσε με ατίθασες νότες τα λόγια ενός τόσο εξαφανισμένου από τις βδελυρές εξουσίες ποιητή και συγγραφέα όπως ο Δανιήλ Χαρμς (τα βιβλία του, στις εκδόσεις Νεφέλη, αναζητήστε τα) ή ενός ακραιφνούς αναρχικού όπως ο Έριχ Φριντ ή ενός μεταντανταϊστή αβανγκαρντίστα όπως ο Robert Filliou, ψυχή του τελευταίου κινήματος που ένωσε όλες τις τέχνες, του Fluxus.


2. Σελίδες και βινύλια.
Εδώ και δεκαετίες ο Σάκης Παπαδημητρίου, σημαντικότατος διεθνώς πιανίστας και δημιουργός, ερωτοτροπεί με τις λέξεις, σκαλίζει αρχεία, ανακαλύπτει ποιητές, ψάχνει τζαζ αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα, παίζει ζωντανά, γράφει σε περιοδικά, κάνει εκπομπές, δίνει διαλέξεις, οργανώνει και συμμετέχει σε συναυλίες. Και τώρα, συγκεντρώνει σε έναν ζηλευτά κομψό, λιτό τόμο των λίαν προσεκτικών κι εκλεκτικών εκδόσεων ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ σκέψεις και παρατηρήσεις με αφορμή δίσκους που εμπλέκουν την τζαζ με την ποίηση. Εδώ συναντιούνται αρμονικά ποιητές όπως η Ίνγκεμπορ Μπάχμαν και ο Λάνγσκτον Χιουζ με συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ και ο Σάμιουελ Μπέκετ, αλλά και με ζωγράφους όπως ο Ζορζ Μπρακ ή με φιλοσόφους όπως ο Ηράκλειτος και με επαναστάτες στρατηλάτες όπως ο Χο Τσι Μινχ, όλοι ντυμένοι μουσικά από μεγάλους της τζαζ όπως ο υπεράνω όλων Steve Lacy, ο υπέροχα λυρικός François Couturier, ο υπέρτατα ερευνητικός Stephan Micus. Θα συναντήσουμε εδώ και μια αδιανόητα μεγάλη μορφή της μουσικής του 20ού αιώνα, τον Harry Partch, που, όπως και ο Louis Thomas Hardin, ο μεγαλειώδης Moondog, άλλαξε καμιά δεκαριά φορές τον τρόπο μας να δεξιωνόμαστε τη μουσική και να φτιάχνουμε μουσική.

Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ Facebook Twitter
Stephan Micus

3. Μικρό ανθολόγιο και εξώφυλλο-υπόδειγμα. Η περιπλάνηση στις σελίδες του Σάκη Παπαδημητρίου είναι λίαν γόνιμη, γίνεται με χαρακάκι και μολύβι και δίπλα το σημειωματάριο για να καταγράψεις δίσκους, ονόματα, τίτλους, σκέψεις. «Τα λόγια άγονη συναλλαγή./ Γραφή στην επιφάνεια του ανέμου [...] Η σκόνη είναι σάρκα του χρόνου./ Απολύτως, η σάρκα και το αίμα του χρόνου» γράφει ο νομπελίστας ποιητής Joseph Brodsky που τον μελοποιεί ο Simon Nabatov. Μέσω του απαράμιλλου Steve Lacy, ο Παπαδημητρίου μας συστήνει τη στοχαστική και συνάμα κατανυκτική Βουλγάρα ποιήτρια Blaga Dimitrova: «Δεν πιστεύω / στη δυσπιστία μου// ότι η ζωή μου παρέμεινε άγρυπνη / μεταξύ δύο ονείρων / ότι θα επανέλθω στο κενό / στον αέρα που αναπνέω// ότι θα αδράξω / τη στιγμή του θανάτου / όταν όλη μου η ζωή / ήταν μια στιγμή». Παραθέτω τον Robert Filliou, που τον απογείωσαν οι ήχοι του σαξοφωνίστα Christoph Gallio και η φωνή της Sara Mauer: «Η τέχνη είναι αυτή που καθιστά τη ζωή / πιο ενδιαφέρουσα από την τέχνη». Στη σελίδα 76, ακούμε/διαβάζουμε το μανιφέστο ποιητικής του Robert Creeley: «Γράφω για να νιώσω τον κόσμο, όπως κανείς έρχεται να ζήσει μέσα σ' αυτόν, ώστε να δώσω έτσι μαρτυρία. Γράφω για να κινηθώ με τις λέξεις, μια ανθρώπινη τέρψη. Γράφω όταν καμία άλλη πράξη δεν είναι δυνατή», ενώ αμέσως μετά μας συνεπαίρνει με το στοχαστικό ολιγόλεκτο: «Όπου κι αν / πάει κανείς / ποτέ δεν / θα βρίσκεται / αρκετά μακριά / απ' όπου κι αν / βρισκόταν». Πολύτιμο το πόνημα του Σάκη Παπαδημητρίου και εύγε στον εκδότη και ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου για το επιμελώς minimal στυλ του βιβλίου! Και μια λέξη για το εξώφυλλο-υπόδειγμα: κλείνει το μάτι στο θρυλικό Κονσέρτο στην Κολωνία του Keith Jarrett και στο διαβόητο αντιφίλμ Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ του Γκι Ντεμπόρ.

radiobookspotting.blogspot.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ