ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος απαντούν στο άρθρο της LifO

Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος απαντούν στο άρθρο της LifO Facebook Twitter
0

«Μall στην Ακαδημία Πλάτωνος;» αναρωτιόταν στο άρθρο του πριν από δύο εβδομάδες ο Δημήτρης Ρηγόπουλος. Από την Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος λάβαμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα επιστολή. 

«Στο τεύχος της 26/2 της LifΟ δημοσιεύτηκε άρθρο του κ. Δ. Ρηγόπουλου με τίτλο “Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος; (παλιά βάσανα επιστρέφουν)”. Το άρθρο αναφέρεται στην επιχείρηση της Artume να ανεγείρει στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, σε εκτάσεις του πρώην εργοστασίου Μουζάκη που απέκτησε το 2007, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ. με την επωνυμία “Academy Gardens”».

Αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε υπογραμμίσει είναι πως η εταιρεία αγόρασε μια έκταση για χρήση που το θεσμικό πλαίσιο της περιοχής δεν επιτρέπει. Προκειμένου να προχωρήσει στην επένδυση, θα έπρεπε να το αλλάξει. Αυτό προσπαθεί από το 2007 η Artume και, τελικά, το απέσπασε δι’ υπογραφών των κυρίων Μανιάτη - Καλαφάτη. Προηγήθηκαν, όμως, και άλλοι που τροποποιούσαν κάθε παράγραφο σε νόμους που εμπόδιζαν. Ο κ. Ρηγόπουλος θα γνωρίζει ότι η “τοπική τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου” είχε κάποιες προϋποθέσεις σύμφωνα με νόμο του 1997, που προστάτευαν τις πόλεις και την ανάπτυξή τους από αποσπασματικές ενέργειες, τυχοδιωκτικού ή πρόχειρου χαρακτήρα, και απαιτούσαν διαδικασίες των οργάνων της πολιτείας και επιστημονικές μελέτες. Τον άλλαξαν τον νόμο μια φορά το 2011.

 

Παρά την αλλαγή, η «τοπική τροποποίηση» στις ιδιοκτησίες της Artume δεν χωρούσε. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2012 ο τότε υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, πρόσθεσε μια λέξη και έδωσε το “πράσινο φως” στον Οργανισμό Αθήνας να προωθήσει την αλλαγή των χρήσεων γης, το διάστημα ανάμεσα στις πρώτες και δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2012! Η κατεδάφιση του αξιόλογου τμήματος των βιομηχανικών κτιρίων έγινε εν μια νυκτί και χωρίς την άδεια από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Ποια “ανάπτυξη” μπορεί να πείσει για το καλό των προθέσεών της όταν μετέρχεται παρόμοιων μεθόδων;

Στο άρθρο γίνεται επίκληση της μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η οποία διενεργήθηκε το 2008. Εύλογη η απορία ποια σχέση έχει η σημερινή κοινωνική-οικονομική κατάσταση με το 2008; Ας ερωτηθεί το ίδιο το πανεπιστήμιο αν υιοθετεί τα ευρήματά του σήμερα.

Το Mall στο συγκεκριμένο σημείο είναι μια παρέμβαση με επιρροή σε τεράστια ακτίνα και μια μελέτη θα έπρεπε να ερευνήσει τις επιπτώσεις για περιοχές όπως το Περιστέρι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το επίμαχο σημείο Αντίθετα, απ’ όσο γνωρίζουμε, η μελέτη περιορίστηκε στη συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Τέλος, θα πρέπει να αποφασιστεί αν ο αρχαιολογικός χώρος είναι κοντά ή μακριά. Η τελευταία απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη μάλλον θεωρεί ότι είναι κοντά και γι’ αυτό δίνει την οδηγία να συνδεθεί με το “Academy Gardens” μέσα από πεζόδρομους. 

Η συζήτηση για τα εμπορικά κέντρα είναι μεγάλη και υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο ειδικοί να την αναπτύξουν. Είναι παράλογο, όμως, να θεωρείται «αναπτυξιακό έργο» η κατασκευή εμπορικού κέντρου στην περιοχή όπου ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του. Αν υπερισχύσει αυτή η λογική, μετά ποια θα είναι η τύχη της Ακρόπολης;  

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος

 

«Κάτι να γίνει με το κρέας» έγραψε ο Μιχάλης Μιχαήλ στα «Ημερολόγια Κουζίνας» και, εκτός των άλλων, η caterinax σχολίασε:

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έζησα πέρσι μερικούς μήνες χωρίς καθόλου κρέας, αν και δυστυχώς δεν κατάφερα να κάνω την αλλαγή αυτή μόνιμη. Και τώρα, ως κρεατοφάγος ξανά, διαπιστώνω δυστυχώς ότι είναι εύκολο να παρασυρθείς με ένα σουβλάκι τη μια μέρα, την πίτσα με μπέικον την άλλη, τοστ γαλοπούλα-κασέρι κ.λπ. και να καταλήξεις να τρως κρέας καθημερινά. Καλό timing με το άρθρο σου, πάνω που σκεφτόμουν πως πρέπει να βάλω σε μια τάξη τη διατροφή μου, ειδικά μετά τις ατασθαλίες του χειμώνα».

Και ο Pigkoui πρόσθεσε: «Νομίζω ότι στη διατροφική αλυσίδα λένε κρέας δύο φορές τον μήνα. Πέρσι, τη Σαρακοστή, νήστεψα πρώτη φορά το κρέας, εκτός απ' το ψάρι! Ε, δεν μου έλειψε καθόλου! Είναι απλώς μια συνήθεια, ούτε αδυναμία ένιωσα με τη νηστεία, ούτε τίποτα».

 

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ