Για δύο ιδιαίτερα βιβλία Ελλήνων

Για δύο ιδιαίτερα βιβλία Ελλήνων Facebook Twitter
0


Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη, Μια αληθινή ιστορία
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
ΣΕΛ.: 201, ΤΙΜΗ: €12,00, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ


Με ρεαλιστική επιφάνεια και κάποιο ρομαντικό βάθος στη σύλληψη της ιστορίας του, ο Χρήστος Αστερίου κάνει τα πάντα για να στήσει ένα ύφος με μακροπερίοδο λόγο, ήτοι μεγαλεπήβολο και συνάμα μακρόπνοο. Ο κεντρικός του ήρωας, ονόματι Ιάσων Ρέμβης, θεωρείται άτομο ανωτέρας υποστάσεως, με αιφνίδιες αποφάσεις, με πάθος για τη ζωγραφική και βέβαια για την πατρίδα του, την Ελλάδα, που προσωρινά έχει εγκαταλείψει εν ονόματι της Αυστραλίας. Ολόκληρο το βιβλίο αφιερώνεται στη νοσταλγική (αν μη τι άλλο) επιστροφή του στην Αθήνα, στην αναζήτηση στέγης, στο πάθος του για τη ζωγραφική και στην ιδιότητα πλέον του Αθηναίου που (ειδικώς τα παλαιά σπίτια) ανανεώνουν με κάθε τρόπο την αφήγηση.


«Η πράξη της ενδοσκόπησης ενώπιον του καθρέφτη (γράφει ο Αστερίου) ήταν κι αυτή σημάδι προόδου και στοιχείο βελτίωσης. Σε παλαιότερους χρόνους, πριν από το ατύχημα δηλαδή, και συγκεκριμένα σε περιόδους βαριάς ή ακόμα και ελαφρότερης κρίσης, ο ζωγράφος απέφευγε με κάθε τρόπο να κοιταχτεί σε καθρέφτη. Για μεγάλο διάστημα, μάλιστα, είχε παραιτηθεί –ακριβώς όπως για να αποφύγει να κεντρίσει τα είδωλά του– από το ξύρισμα, το χτένισμα και τον γενικότερο προσωπικό του καλλωπισμό. Τώρα, ωστόσο, ένιωθε πως είχε φτάσει η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Κοιτούσε τις διάσπαρτες ρωγμές και τα μικροσπασίματα που είχε προξενήσει ο καιρός σε διάφορα σημεία του καθρέφτη, αλλά κατά προέκταση και στο πρόσωπό του, καθώς αυτό αντικατοπτριζόταν στη στιλπνή επιφάνεια του μακρόστενου κατόπτρου. Υστερα τον καταλάμβανε εκείνος ο ίλιγγος, εντελώς απροσδόκητα άρχιζε να νιώθει εκείνη την επικίνδυνη ελξη και με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε κάθε φορά να αποστρέψει μια ενδεχόμενη πτώση στο γυάλινο κενό του, κενό που δεν ήταν απροσμέτρητο, αλλά οριζόταν κατά το ύψος και κατά το πλάτος... κ.λπ. κ.λπ.».


Παραθέτουμε αυτή την πολυδαίδαλη παράγραφο για να φανεί το ισχυρό ένστικτο του πεζογράφου, ο οποίος τζογάρει την ιστορία του πρώτα με το συντακτικό και κατόπιν με το τρομερό κυνηγητό της λεπτομέρειας. Τα σπίτια των Αθηνών –και δη τα εγκαταλελειμμένα αρχοντόσπιτα–  προσφέρουν διαρκώς τόπους, φευγάτες οικογένειες, εγκαταλελειμμένες χήρες, αρχοντοξεπεσμένους ή ανθεκτικούς πλούσιους, νεκρογεννημένα τέκνα, ό,τι τέλος πάντων ο αφηγητής μπορεί να αξιοποιήσει με τα αφηγηματικά του μέσα. Αυτό που κυρίως μεταδίδει πεζογραφική ανωτερότητα είναι μια ανατατική ροπή από σελίδα σε σελίδα που λησμονά την πεζότητα και διαρκώς ανακαλύπτει δράματα.


Η πιο επιτυχής εμφάνιση στη ροή της αφήγησης είναι ασφαλώς η χαροκαμένη σοπράνο Μαρίκα Ναβάρου που ζει μόνη και διπλοκλειδωμένη στο κέντρο της πόλης, έτοιμη να αφηγηθεί τη ζωή της στον Ρέμβη. Οι τρεις φωτογραφίες του βιβλίου (ο μικρός Φασόης, η Ναβάρου και το σπίτι στη Μιχαήλ Βόδα) που παρατίθενται για του λόγου το αληθές ψευτίζουν μάλλον τη διήγηση αντί να της επιτρέψουν να σταθεί στο αρχικό ύψος της. Eννοείται ότι δεν γράφει βιογραφία, κατά συνέπεια η οικονομία του αφηγήματος δεν ανέχεται έξωθεν δάνεια.


Άλλωστε, ο Αστερίου έχει συνάψει ειδικές συνθήκες με το παρελθόν, που βέβαια δεν είναι μονάχα χρόνος αλλά και χώρος πρωτίστως, είναι κάτι που βλέπεις συνεχώς μπροστά σου και, παρότι θέλεις να το αγνοήσεις, εκείνο δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις. Πάντως, αν λείπει κάτι στον χώρο του Αστερίου είναι –πώς να το πούμε; – ο χωματόδρομος. Με άλλα λόγια, η πίστη στην πολύκλαδη πρόταση (που θυμίζει διαβάσματα καλοχωνεμένα και ίσως λιγάκι αδικημένα λόγω προσωπικού πάθους) δεν επιτρέπει μια πιο θερμή σχέση με τον πλασματικό κόσμο που έχει φανταστεί.

______________________

Το αυτόματο
TOY ΘANOY ΣTAΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΕΛ.: 85, ΤΙΜΗ: €7,46, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


Όταν μας αποκαλούν «εσύ», σκεφτόμαστε με κάποια  ανυπομονησία: «εγώ» είμαι «αυτός»; Ουσιαστικά, είμαστε θύματα των λέξεων που μέχρι να έρθουν σ' εμάς έκαναν χιλιάδες χιλιόμετρα σε ξένα στόματα, αλήτεψαν σε ξένες καρδιές, απέδειξαν για πολλοστή φορά το «δείρε με, μπορεί να γιάνω, αν με βρίσεις, θα πεθάνω». Αν ρωτήσεις σε μια συντροφιά «ποιος ξέρει τι γίνεται, τέλος πάντων», μόνο κομμένα χέρια θα δεις να σηκώνονται. Η αλητεία θέλει αλητεία για να την καταλάβεις. Τα βιβλία θέλουν βιβλία, και μάλιστα βαριά κιτάπια. Εντέλει, η παλιά φρουρά, αυτή και μόνο, ενδέχεται –λέμε, ενδέχεται– να έχει κάτι να πει και κυρίως τον τρόπο να το πει και να το σώσει. Όλοι, βαριά τραυματισμένοι από τον εαυτό τους, όλοι κρυμμένοι όχι στον χώρο αλλά στον χρόνο, σπουδάζουν τον μανιερισμό του αδικημένου, με άλλα λόγια κανείς δεν μαθαίνει την ιστορία κανενός.


Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε ανοίγοντας το «βιβλιάριο εντιμότητος» του φίλου Θάνου Σταθόπουλου που με τα χρόνια αγόρασε μυαλό, ανακάλυψε ότι τα πάντα στην κοινωνία είναι πόζα, φτήνια και παλιανθρωπιά, εκτός από το μαύρο χιούμορ που, απ' όπου κι αν έρχεται, είναι σωτήριο καταπότι: ο Έμερσον έλεγε ότι το καλό του θανάτου είναι πως δεν πας πια στον οδοντογιατρό... Η εντιμότητα φαίνεται από τη συλλογή ξένων φράσεων καθώς και ξένων διαβασμάτων, που εξημερώνουν κατά κάποιον τρόπο το απόξενο εγώ του και για λίγο –όσο κρατάει μια σελίδα ωσότου ξεψυχήσει– νιώθει οικείος με το ανοίκειο τομάρι του.


Στη «Βασιλεία των ουρανών» διηγείται ένα ανέκδοτο: «Προχωρούσα στη Βασιλίσσης Σοφίας, που είναι βεβαίως απ' τις μεγαλύτερες λεωφόρους της Αθήνας» είπε ο Νίκος Καρούζος «και με σταματάει αίφνης κάποιος, μάλλον μεθυσμένος, και μου λέει: "Κύριε, δεν έχω κάνει τίποτα". "Και ποιος σου είπε ότι έχεις κάνει κάτι;" του λέω. "Όχι, δεν έχω τίποτα. Πρέπει να σας το δηλώσω". "Μα, τι να μου δηλώσεις;" ξαναλέω. "Ούτε σε ξέρω, ούτε με ξέρεις, ούτε ξέρω αν έχεις κάνει κάτι, ούτε φαντάζομαι πως έχεις κάνει κάτι". "Όχι" λέει, "δεν έχω κάνει τίποτα, κι ας λένε". Και προχώρησε. Δηλαδή, εκείνη τη στιγμή, είπε ο Νίκος Καρούζος, εγώ, σαν αόρατος, εκπροσωπούσα στην πλαστή του ενοχή τον δικαστή ή τον εξομολόγο. Για δες, σκέφτηκα, τελικώς η εσχάτη κρίση στους ουρανούς επισυμβαίνει στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας».


Η φράση του Σιοράν «Αναπνέω από προκατάληψη» δηλώνει απερίφραστα την απόσταση από το εγώ και ένα είδος φίμωτρου που φοράει ο Σταθόπουλος (στον πλαϊνό του) για να μην κολλήσει κάποια φιλολογική ασθένεια. Οι σπουδές, προφανώς, μεταδίδουν φιλολογικές ασθένειες εν αφθονία. Γενικά το γράψιμο, και δη το ποιητικό, πάσχει βαθύτατα από δανεικούς εαυτούς, από τερτίπια και αναφυλαξίες που ενίοτε δεν επιδέχονται φαρμακευτική φροντίδα.


Στην αντίθετη περίπτωση, όταν κανείς φτάνει μέχρι σημείου να χάσει το ίδιο το δέρμα του, η ποιητική προκατάληψη μπορεί να μεταστραφεί σε αναζήτηση κάποιας βιογραφίας, σε ένα είδος μεταφυσικής αυτογνωσίας, που σπανίως έχει πάρα πολλά να πει.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ