ΠΠΠ = Πρόγραμμα Πένθος Ποίηση

ΠΠΠ = Πρόγραμμα Πένθος Ποίηση Facebook Twitter
0

1.Τέλος 2012 & όλο το 2013 ή Ο πιο καλός ο μαθητής:

Δεκέμβριος: ΝτεΛίλλο / Ντοστογιέφσκι / και Ντεμπόρ Ιανουάριος: Ρομπέρτο Μπολάνιο more and more Φεβρουάριος: Διαβάζω Εγγονόπουλο και Κώστα Μαυρουδή Μάρτιος: Μάριος Χάκκας & Κυριακίδης Αχιλλεύς & Μπόρχες με σπουδή Απρίλιος: Τον Βλαβιανό θα απολαύσω και τον Γουδέλη Τάσο Μάιος: Ο Πύντσον έχει γενέθλια, πάλι θα τον διαβάσω Ιούνιος: Πιάνω τα Άπαντα ξανά του Φίλου Αρανίτση Ιούλιος: Αρχίζω με τον Φίλιπ Ροθ το έσχατο πίτσι-πίτσι Αύγουστος: Ω, μόνο Παπαδιαμάντη Σεπτέμβριος: Velvet Underground & Λου Ρηντ & Γουόρχολ Άντυ Οκτώβριος: Της ποιήσεως ο μήνας και του Αρθούρου του Ρεμπώ Νοέμβριος: Στο σύμπαν του Γουίλιαμ Γκάντις ετοιμάζομαι να μπω Δεκέμβριος: Ο Μπράδερ ο Σταθόπουλος και το Αυτόματό του

2.Μια στιγμή Νάσο (μνήμη Νάσου Θεοφίλου):

Μια στιγμή Νάσο (μνήμη Νάσου Θεοφίλου): Μια στιγμή, Νάσο, μη φεύγεις / τώρα που φεύγουν όλα γύρω μου / με ταχύτητα ηλικίας. / Φεύγουν ή έρχονται καταπάνω μου; / Θα σε γελάσω.// Μια στιγμή, Νάσο, μη φεύγεις κι εσύ / τώρα που έφυγαν τα παιδιά μας / Βρυξέλλες Άμστερνταμ Λουξεμβούργο / Αθήνα – η πιο ξένη πρωτεύουσα του κόσμου / Δευτερεύουσα πλέον χωρίς Δίπορτο – Ποιος τολμά να καταδυθεί εκεί κάτω / μικρές μπουκιές μεγάλες γουλιές οίνου και άρτου / νωπά βλέμματα και γέλια μέχρι δακρύων / ώσπου μας έμειναν μόνο τα δάκρυα.// Μια στιγμή, Νάσο, πού πας / τώρα που μεγάλωσα χωρίς να γίνω / αυτό που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω / Ερημόπολις Καταδυομένη Άγγελος Βοϊδάγγελος / Μαριάνθη Ψωλάνθη Ουλαλούμ...// Μια στιγμή, Νάσο, δεν ακούς; / Δεν ακούει αγύριστο κεφάλι./ Κι αν άκουγε κι αν γύριζε να με κοιτάξει / με όλο το μπλε των ματιών του;/ Θα έμενα στήλη άλατος στην οδό Αθηνάς / με μια μάρκα του Φινόπουλου στα δόντια./ Μια στιγμή, Νάσο, περίμενε τον Κοσμά / κι αποχαιρέτα τον Μόλυβο που φεύγει / Μήθυμνα μακρινή και μόνη / Βαρβάκειος βουρκωμένη / φεύγουν και πάνε χωρίς τον πολιούχο τους / πέρα στις θάλασσες των ματιών σου / στις πράσινες λιμνούλες της μνήμης.

Από την ποιητική σύνθεση Άψινθος του Μιχάλη Γκανά (Τσαμαντά Θεσπρωτίας, 1944) που κυκλοφόρησε από τις εκλεκτές εκδόσεις Μελάνι, έναν οίκο που κοσμεί τον χώρο και σέβεται τον αναγνώστη. Στο ποίημα για τον μακαρίτη Νάσο Θεοφίλου, έναν εκπληκτικό πεζογράφο και εκπληκτικότερο θαμώνα στο Καφενείο του Χαμένου Χρόνου, ο Γκανάς, ο επώνυμος δημοτικός μας ποιητής, όπως έχει ειπωθεί, δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, δεν χάσαμε στη χώρα αυτή (που για όσους το ξεχνάνε γέννησε Καβάφη, Καρυωτάκη, Καρούζο, Σεφέρη, Ρίτσο, Κάλβο, Σολωμό, Λάγιο, Ελύτη, Ράντο, Πεντζίκη, Δενέγρη, Γονατά), ξέρουμε ακόμη να πενθούμε, ήγουν ξέρουμε ακόμη να κάνουμε το πτώμα γεγονός αναστάσιμο (Σαββόπουλος) και οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου (Εμπειρίκος).

3.Μικροανθολογία τσέπης:

Ο ποιητής είναι εδώ / Για να μη γενεί στραβό το δέντρο * Δεν πιστεύουμε σε νύμφες ή τρίτωνες. Η ποίηση πρέπει να είν' αυτό: Μια κοπελιά ανάμεσα σε στάχυα ή να μην είναι απολύτως τίποτα * Μες στο κλουβί έχεις τροφή. Λίγη, ωστόσο έχεις. Έξω απ' αυτό έχεις μονάχα απέραντη ελευθερία * Για την ώρα ο σταυρός είν' έν' αεροπλάνο, μια γυναίκα μ' ανοιχτά τα πόδια * Οι πεταλούδες είναι άνθη σε αέναη κίνηση * Οι ρυτίδες δεν είναι ουλές * Το γαμήσι είναι πράξη λογοτεχνική * Οι ποιητές δεν έχουνε βιογραφία * Η πραγματικότητα τείνει να εξαφανιστεί * Κοιτάξτε καλά και θα δείτε ότι γελώ μέχρι δακρύων * Πεθαίνοντας στα γέλια το παιδί γυρνάει στην πόλη, κάνει να εμφανιστούνε τέρατα * Αμνέ του θεού που ξεπλένεις τις αμαρτίες του κόσμου, άσε μας να γαμούμε εν ειρήνη: Μη χώνεις τη μύτη σου σ' αυτή την ιερή υπόθεση.

Ο ποιητής που μόλις διαβάσατε θραύσματα του απαστράπτοντος έργου του ακούει στο όνομα Nicanor Parra, λίαν οικείο για όσους ξέρουν από Μπολάνιο. Τον έχει μεταφράσει ο μακαρίτης φίλος ποιητής Αργύρης Χιόνης, μάστορας, όπως κι ο Parra, των ρυθμών που είναι κουζινομάχαιρα και κόβουν φέτες κρέας, και τρομερός χειριστής της λοκομοτίβας των λέξεων. Το βιβλίο έχει τίτλο Ποιήματα Επείγουσας Ανάγκης και κυκλοφορεί από τις καλαίσθητες εκδόσεις Γαβριηλίδης. Αν δείτε πουθενά γραμμένο το σύνθημα Ο Nicanor Parra ΖΕΙ, μη νομίσετε ότι είναι ποιητική αδεία και μόνον, πρόκειται περί κυριολεξίας. Ο Parra όντως ζει και ευχόμαστε να συμπληρώσει και να υπερβεί ένα αιώνα ζωής. Γεννήθηκε το 1914 σε μια πόλη στη Χιλή. Και είναι ποιηταράς – όπως σας το λέω: ΠΟΙΗΤΑΡΑΣ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ