Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα, Φώτη;

Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα, Φώτη; Facebook Twitter
18

Ένα από τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά χιούμορ στην πολιτική ζωή της χώρας σημειώθηκε το 1996, μόλις η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τον Κ. Σημίτη για αντικαταστάτη του Ανδρ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Ο Γεράσιμος Αρσένης, ένας από τους δύο χαμένους της ψηφοφορίας(ο άλλος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος), διηγήθηκε στην ομιλία του αμέσως μετά το ανέκδοτο με τον αγρότη που ακούει μια φωνή από τον ουρανό, η οποία τον συμβουλεύει να έρθει στην Αθήνα και να στοιχηματίσει στον Ιππόδρομο. Στην κρίσιμη ιπποδρομία, ο επαρχιώτης χάνει όλη την περιουσία του και η φωνή τού λέει: «Γιώργο, χάσαμε».

Δεν είναι ακόμα σαφές πού οφείλεται η ξαφνική μεταστροφή του Φώτη Κουβέλη το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουνίου, την επαύριο των πρόσφατων εκλογών. Μέχρι νωρίς το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε εμμέσως ταχθεί υπέρ μιας ψήφου ανοχής σε μια πιθανή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζόταν, άλλωστε, η κοινοβουλευτική δύναμη της Δημοκρατικής Αριστεράς για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Γιατί την επομένη το πρωί να ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Άλλοι υποστηρίζουν ότι, στη διάρκεια της νύχτας, του δόθηκε η υπόσχεση ότι θα προταθεί για επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά το σενάριο αυτό μπάζει νερά, αφού ήταν από εκείνες τις μέρες φανερό ότι σε δύο χρόνια «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» στην καταρρέουσα πολιτική ζωή της χώρας. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι του δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη διάρκεια της τετραετίας, αφού με τα επαχθή μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση ο Α. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ. Αλλά, πάλι, δεν εξηγείται η μεταμεσονύχτιαμεταστροφή από την ευέλικτη και πολύ λιγότερο δαπανηρή ψήφο ανοχής στη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που είναι δεδομένο ότι θα χάσει την κούρσα όπως την είχε χάσει και ο Γιώργος, στο ανέκδοτο του Αρσένη.

Τα όσα γίνονται αυτές τις ημέρες με τη διελκυστίνδα Κουβέλη-Τρόικας για τα εργασιακά δεν είναι παρά αναπόφευκτη συνέπεια εκείνης της μοιραίας απόφασης. Ο Φ. Κουβέλης επέλεξε να διαφοροποιήσει τη θέση του οργανώνοντας μια επικοινωνιακή ρήξη, όχι στο θέμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή στα νέα μέτρα λιτότητας, στα οποία η Τρόικα είναι αμετακίνητη, αλλά στις εργασιακές σχέσεις. Πράγματι, με απλούς κανόνες λογικής η Τρόικα δεν θα είχε πρόβλημα να υποχωρήσει σε αυτό το σημείο: με την καταστροφή που φέρνουν τα νέα μέτρα, η επιμονή στην κατάργηση του επιδόματος γάμου είναι σαν να έχεις φάει όλο τον γάιδαρο, αλλά να επιμένεις να σου ψήσουν και την ουρά.

Το λάθος του αρχηγού της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ότι δεν υπολόγισε πως πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο, χωρίς προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τη δεκαετία του ’50 καθεστώς οικονομικής κατοχής και η Τρόικα κάνει επίδειξη δύναμης. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά για την προσαρμογή μιας κοινωνίας στον νεοφιλελεύθερο Μεσαίωνα. Στο ερώτημα ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα, η Τρόικα ήταν αδύνατο να απαντήσει: «ο Φώτης».

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε εδώ κι εβδομάδες την αίσθηση ενός αδιεξόδου, και όχι μόνο για τα μέτρα λιτότητας. Η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά αποδεικνύεται καταστροφική σε όλους τους τομείς: εδώ έφτασαν να συλλαμβάνουν τον Βαξεβάνη που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, όπως την έκαναν οι Κατσίμη-Αρβανίτης στην ΕΡΤ πριν τους διώξουν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Ο Δένδιας συγκαλύπτει τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα για να τον ξεφωνίσουν η «Guardian» και οι ιατροδικαστές.

Στην Κέρκυρα έκαναν έρευνα στο σπίτι, κατέσχεσαν τον υπολογιστή και συνέλαβαν έναν πολίτη επειδή ανάρτησε στο facebook φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην τοπική παρέλαση. Τώρα τον κατηγορούν για διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος!

Στο Δημόσιο διορίζουν ακάθεκτοι από συγγενείς μέχρι γκόμενες, τα ΕΣΠΑ τα σταμάτησαν για να τα δώσουν σε κολλητούς, την ώρα που η οικονομία ασφυκτιά. Πρόκειται για μεταμφιεσμένους πασοκτζήδες, με μια μεγάλη δόση συντηρητισμού και βλακείας. Ένα κόμμα που πήρε 18% στις εκλογές (άντε 29,6% στις δεύτερες, όταν ψήφισαν η Μέρκελ, η «Bild» με τα ανοιχτά γράμματα και το κακό συναπάντημα) συμπεριφέρεται λες και είναι ο στρατάρχης Παπάγος με το 50%, τρία χρόνια μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε ένα λάθος καταστροφικό στην πολιτική, όπου ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει με τίποτα τα μέτρα και αυτοεγκλωβίστηκε. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει κωλοτούμπα ή θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Ό,τι και να κάνει, και όταν τελείωνε το άρθρο δεν ήταν σαφές τι, θα βγει χαμένος.

Στήλες
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Οι επισημάνσεις της στήλης είναι σωστές και δείχνουν το πόσο σοβαροί είναι οι Ελληνες πολιτικοί (δεν σκέπτεται μόνον ο Κουβέλης έτσι ).Ασ προχωρήσουμε δηλαδή αρπαζοντας την ευκαιρία,και βλέπουμε στην συνέχεια .Στο τέλος ,καταλήγουν σαν τον χειρουργό που επικαλείται το Θεό.Σκέτος καιροσκοπισμος.Στην προκείμενη περίπτωση ο Κουβέλης,λειτούργησε ως απομηχανης Θεός ,το σωσίβιο του πολιτικού συστήματος την κατάλληλη ώρα.Όσο για το τι του έταξαν κύριε Κούλογλου,μας έδωσε το δικαίωμα να φανταζόμαστε ότι θέλουμε .Εξάλλου ο Κουβέλης ήταν πάντοτε το αγαπημένο παιδί των καναλαρχων ,και εν κατακλείδι του Ελλ.κατεστημένου.Έγραψα προηγούμενη φορά ,ότι το Ελλ.κατεστημένο θα τη βρει τη λύση και θα την επιβάλλει.Και ο Κουβέλης είναι ένα μέρος της λύσης.θα βγάλει από το αδιέξοδο το όλο σύστημα,και εν συνεχεία θα δούμε πως θα τον ανταμείψει αυτό .Η ιστορία έχει δείξει πως τέτοιου είδους άτομα είναι αναλώσιμα όταν οι επικυριαρχοι κάνουν την δουλειά τους .Αυτόν τον ρόλο πήγε να παίξει και ο Καρατζαφέρης κάποια στιγμή ,βλέποντας όμως το κόμα του να πατωνει (πάντα γάτα σε τέτοια )τραβήχτηκε και έμεινε το περίφημο "κωλοτουμπας ".Πολύ σωστή η επισήμανση στο άρθρο για το γάιδαρο και την ουρά .Αφού είδε την γκάφα,προσπάθησε να απεγκλωβιστεί από την φάκα που μόνος έστησε .Ο τρόπος βέβαια ήταν τόσο αδεξιος και μεγάλη η χοντροκοπια.
To άρθρο λέει: "Δεν πρόκειται, άλλωστε, για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά για την προσαρμογή μιας κοινωνίας στον νεοφιλελεύθερο Μεσαίωνα."Αυτά τα οποία ισχύουν περίπου σε όλες τις δυτικές, καπιταλιστικές, φιλελεύθερες (όλες οι κακές λέξεις μαζεμένες) τα ονομάζουν πολλοί "νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα". Από την άλλη, μας αρέσει πολύ το βιοτικό επίπεδό τους, και το έχουμε συνηθίσει τόσο που μας φαίνεται απαράδεκτο τώρα να μας το στερούν οι κακοί ξένοι.Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Ή μάλλον, μπορείς να το έχεις για λίγο καιρό (30 χρόνια στην περίπτωσή μας) αλλά μόνο με δανεικά τα οποία έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί.Αυτό είναι και το δράμα του Κουβέλη, θεωρεί ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις νεοφιλεύθερες πρακτικές και ταυτόχρονα να μην μειωθεί το βιοτικό επίπεδο (βλέπε μισθοί, συντάξεις, επιδόματα γάμου) γιατί αυτό ίσχυε τα τελευταία 30 χρόνια.
Μια διευκρίνηση παρακαλώ· Ο περί ου ο λόγος είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο βουλευτής του Συνασπισμού που βλέπαμε στην τηλεόραση πριν από 3-4 χρόνια; Υ.Γ. Τελικά δίκιο είναι που οι κυβερνώντες αμείβονται καλύτερα από τους τσιρκολάνους σαλτιμπάγκους.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ!Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ!ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ -ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ Κ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ- αν δεν κάνω λάθος!!ΘΑΡΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ?
Αυτά που λέει ο Σύριζα είναι από μόνα τους αντιφατικά. Δε γίνεται να ζητάς πιο φιλολαϊκή πολιτική όντας εντός της Ε.Ε., που επέβαλε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς να έχεις κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, καμία εθνική κυριαρχία και δεδομένου ότι υπάρχει μονίμως ο εκβιασμός "είτε ακολουθείτε τα μέτρα που σας λέμε είτε χρεοκοπείτε". Μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες που δε χάβουνε αυτόν τον εκβιασμό και υποστηρίζουν τη στάση πληρωμών ως προς τον εξωτερικό δανεισμό δεν ψηφίζουν Σύριζα.
'Οποια ευθύνη κι αν αναλάβει τώρα ο Σύριζα (που ας μη γελιόμαστε, η πολιτική του αν γίνει κυβέρνηση δε θα είναι και πολύ προοδευτικότερη απ'των προκατόχων του), υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούν τα πράγματα απ'τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε τέτοια χάλια; Δλδ δε φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που κατάντησαν τη χώρα σε αυτό το χάλι αλλά τις ευθύνες αυτές θα τις χρεώσουμε στο Σύριζα που τόσα χρόνια έπαιρνε 4%; Σοβαρά μιλάμε τώρα;
δλδ συγνωμη ,αν πχ ο κουβελης δεν συμμετειχε και ηταν μονο πασοκ και νδ που θα περναγαν τα μετρα απο τον Ιουλιο αντε και Σεπτεμβριο(μετα τα μπανια του λαου βεβαιως βεβαιως ) τοτε ολοι θα ειμασταν ευτιχισμενοι ε?Διοτι κατι τετοιο νομιζω πως υπαινισονται ολοι...οτι ειναι κατι σαν τραχοπεδι απεναντι στον δρομο που ειναι τοοοοσο μα τοοοοσο καλος για ολους τους Ελληνες.Ο Κουβελης προτεινε πως οκ να παμε σε μεταρρυθμίσεις αλλα βγαλτε τα εργασιακα του ιδιωτικου τομεα απεξω γιατι ετσι και αλλιως λιγοι ιδιωτικοι υπαλληλοι εμειναν ,μην τους τσακισουμε και αλλο...και οκ θα ψηφισουμε ολα τα υπολοιπα...αλλα ουτε και αυτο τους αρεσε...αρα ολοι λενε πως ο κουβελης ειναι λαθος...Δηλαδη παει να σωσει εστω και τα ελαχιστα που μπορει,ειναι ο μονος που εστω ειναι στην κυβερνηση και εστω λεει ενα οχι ,και παλι δεν μας κανει.Ο συριζα δεν μας κανει γιατι ακουσον ακουσον κανει αντιπολιτευση ,λες και ειναι κακο να εχεις αποψη πλεον απεναντι σε αυτα που γινονται και αν μπορεις να θετεις πιεση μην τυχον και βελτιωθει κατι για τους πολιτες.Καλα το ΚΚΕ ειναι στην κοσμαρα του (αλλα πλεον εχει παραγινει το κακο)Και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απλα τσακιζουν οτι εχει απομεινει,και απο ολα αυτα λεμε πως φταιει ο Κουβελης ,ε τι να πω πλεον...κατι δεν μας παει καλα.Ας το ψαξουμε ολοι μας....
Χαλάρωσε, το άρθρο μιλά για τον εγκλωβισμό του Κουβέλη στην αδιέξοδη πολιτική που αποφάσισε να στηρίξει, δεν εξαπολύει μύδρους εναντίον του! Πάντως, το ότι η απόφασή του να συμμετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση δείχνει ευπιστία και παντελή έλλειψη διορατικότητας (και αυτή είναι η καλόπιστη εκδοχή), είναι ηλίου φαεινότερο!
Ο Κουβέλης δεν ήξερε ότι η συγκυβέρνηση Πασόκ-ΝΔ ακόμα και χωρίς αυτόν θα πέρναγε τα μέτρα αφού κι από μόνοι τους είχαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Δεν ήξερε τι είδους μέτρα σκοπεύουν να περάσουν; Είναι μήπως αφελής και νόμιζε ότι με την "αντίσταση" που θα ασκούσε θα αποσοβούσε τη χώρα απ'τα χειρότερα; 'Η μήπως είναι ένας κοινός συμφεροντολόγος που άλλαξε στρατόπεδο έναντι πινακίου φακής;
ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΤΕ κε ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ! ΔΥΣΣΤΥΧΩΣ Ο κος ΚΟΥΒΕΛΗΣ , ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ "ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ".ΝΑ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΡΩΝ; ΜΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΤΟ ΚΚΕ , ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΕ ΣΥΖΗΤΑΩ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ";ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Αν δεν ήθελε να λειτουργεί το κόμμα που πήρε 29% λες και πήρε 50%, θα έπρεπε να φροντίσει από την αρχή να διοριστούν υπουργοί σε αριθμό αντίστοιχο με την εκλογική δύναμη του κόμματός του. Θα μπορούσε σε αντάλλαγμα με τη στήριξη στην κυβέρνηση, να αναλάβει τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός και η αστυνόμευση.Αντί γι' αυτό προτίμησε μια στάση μη συμμετοχής που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανοχή. Με αυτό τον τρόπο και το πολιτικό κόστος για τα μέτρα το λούζεται και δεν μπορεί σαν αντάλλαγμα να ισχυριστεί στην εκλογική του βάση ότι με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση έβαλε κάποιο φρένο στη δεξιά αυθαιρεσία...
" Μπορεί μέσα στον γενικό χαμό του ΠΑΣΟΚ να πέρασε στα ψιλά, αλλά η ΔΗΜΑΡ την προηγούμενη Τετάρτη ένιψε τας χείρας της (με «παρών») στην τροπολογία που ενέτασσε τα «ευγενή» Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και καταψήφισε: το άρθρο 2 που αφορούσε την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ (δηλαδή όλες τις αποκρατικοποιήσεις) και το άρθρο 3 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ...Είχε προηγηθεί άλλο ένα «παρών» της ΔΗΜΑΡ στον νόμο «για την Ανάπτυξη των Λιμανιών», ενώ το μόνον σημαντικό νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει είναι η τροποποίηση της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου που από την ίδια χαρακτηρίστηκε «οπισθοδρόμηση»!Η απαρίθμηση αυτή δεν γίνεται τυχαία ενόψει του ενδεχομένου η ΔΗΜΑΡ να τηρήσει στάση Ποντίου Πιλάτου -να δηλώσει δηλαδή «παρούσα»- και για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα (στα οποία είχε ήδη συμφωνήσει), αν σε αυτά ενταχθούν και τα εργασιακά. Διότι κάπου εδώ αναδεικνύονται και οι προσωπικές ευθύνες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.Ο κ. Κουβέλης πήρε την τολμηρή απόφαση να μπει στην κυβέρνηση αλλά -άγνωστο γιατί- επέλεξε να μη συναντήσει ποτέ ο ίδιος την τρόικα για να διεκδικήσει τις αξιώσεις του. Αφησε δηλαδή τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να διαπραγματεύονται αντ’ αυτού και να τους κρίνει εκ του ασφαλούς και εκ του αποτελέσματος. Μην τοποθετώντας επίσης βουλευτές του στο υπουργικό σχήμα απέχει κατ’ ουσίαν από τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής την οποία μέχρι στιγμής εγκρίνει ή απορρίπτει κατόπιν εορτής στη Βουλή."http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_03/11/2012_468486
όλα αυτα καλά. Υπάρχει και μια πιθανότητα να συμμετείχε στην κυβέρνηση για να δώσει μια αυξημένη και ουσιαστική "πολιτική" νομιμοποίηση που δεν θα έιχε μόνο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.Και δεν πρέπει επιτέλους η αριστερά να πάρει και το ρισκο της εκτέλεσης εξουσίας. Πρεπει να παραμένει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (όχι πάντα σε όλα και λύση δεν έχω , αλλά επιμένω στο όχι).Το λάθος του είναι και αυτό θα πληρώσει ότι δεν γίνεται και κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Ειναι γεγονος οτι ο Κουβελης βρισκεται δε μια εξαιρετικα δυσκολη θεση. Οι λεγομενοι μνημονιακοι του την πεφτουν γιατι δεν ψηφιζει τα μετρα. Οι δε αντιμνημονιακοι(οπως "φωναζει" πως ειναι και ο αρθρογραφος) τον κατηγορουν γιατι "προδωσε" την πατριδα του. Η ιστορια θα δειξει ποιος εχει το δικιο, αλλα τοτε θα ειναι αργα-και τον Κουβελη και για ολους τους ελληνες που σημερα ζουν αυτη την κατασταση