Θερινή Κολεξιόν, Ι

Θερινή Κολεξιόν, Ι Facebook Twitter
Gregory Markopoulos
0

ΣΥΝΕΛΟΝΤΙ ΕΙΠΕΙΝ: Αν μη τι άλλο, η βιβλιοπαραγωγή πάει καλά και οι βιβλιόφιλοι έχουν να επιλέξουν από ευρεία γκάμα τι θα διαβάσουν. Σχεδόν όλα τα είδη (δοκίμιο, ποίηση, υψηλή λογοτεχνία, λαϊκά αναγνώσματα, κ.λπ.) προσφέρονται σε κομψούς τόμους, σε μονοτονικό ή πολυτονικό, με εξώφυλλα επιμελώς φιλοτεχνημένα και σε ποικιλία πρωτόγνωρη και λίαν ευπρόσδεκτη. Αρχίζω να φορτώνω ράφια και κομοδίνο με βιβλία προς ξεκοκάλισμα και να σας τα προτείνω ασμένως.

1. ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ: Ελάχιστοι από εμάς βγήκαν αλώβητοι όταν καταδικάστηκαν να χαθούν σ’ αυτόν το λαβύρινθο που λέγεται γυναικεία τσάντα. Παμπάλαιο, πεισματικά ανεξιχνίαστο μυστήριο, χάος και έρημος, θέμα για τον Μπόρχες, πονοκέφαλος για κάθε άντρα: η γυναικεία τσάντα! Έγινε πλέον αντικείμενο μελέτης, στον δρόμο που άνοιξε ο Ρολάν Μπαρτ με τις Μυθολογίες. Ο Jean-Claude Kaufmann (Ρεν, 1948), οπλισμένος με κέφια, υπομονή και ευρυμάθεια καταπιάνεται με το απαραίτητο αξεσουάρ στο πόνημά του Η γυναικεία τσάντα – Ένας μικρός ερωτικός κόσμος

(μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη, εκδ. Μεταίχμιο).

Μια τσάντα μπορεί με τον τρόπο που αλλάζει να αφηγηθεί μια ολόκληρη ζωή, λέει ο συγγραφέας και παραθέτει τα λόγια μιας γυναίκας, της Σοφί, που περιγράφει το καθημερινό περιεχόμενο μιας από τις τσάντες της: «Όλα τα χαρτιά μου, τα συνήθη φάρμακά μου κι εκείνα που θα μπορούσα ενδεχομένως να χρειαστώ, τα γυαλιά μου, η ατζέντα μου, με όλες τις διευθύνσεις μου γραμμένες, καθώς και τα ραντεβού μου, ένα μικρό νεσεσέρ για μακιγιάζ, υγρά χαρτομάντιλα, λίγα μικρά χανζαπλάστ, το τηλέφωνό μου, ένα μίνι νεσεσέρ με είδη ραπτικής, ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι, μία πουδριέρα με καθρέφτη, ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια, μία βούρτσα, μία σπαστή

ομπρέλα, ψιλά και λίγα χαρτονομίσματα έξω από το πορτοφόλι (σε περίπτωση που το έχανα), τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου, το μπλοκ επιταγών, η τραπεζική μου κάρτα, καθώς και άλλες διάφορες κάρτες, ένα αντιβακτηριδιακό τζελ και το μπουκαλάκι μου με το νερό» (σ. 148).

 

2. ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ Η ΟΥΛΡΙΚΕ: Ξέρει από Βασίλη Στεριάδη και από pop poetry, από ισορροπίες ανάμεσα στο άκρως χθαμαλό και το υψιπετές που σκίζει, γνωρίζει από φιλοσοφία western και από καλάσνικοφ του στοχασμού, λατρεύει το Check Point Charlie και τα λησμονημένα νουάρ. Καλοδιαλέγει της ποίησής της τα υλικά, με τον τρόπο θαρρείς του Jean Echenoz, διατηρώντας βρόμικες/επισφαλείς/δόλιες/ επικίνδυνες ισορροπίες ανάμεσα στο δεκτό και στο απαράδεκτο, στο πρέπον και στο παραβατικό, στην επιβλητική τοιχογραφία και στο πορνογραφικό κόμικ. Παίζει τα ελληνικά στα δάχτυλα, κι όμως μερικά ποιήματά της μοιάζουν μεταφρασμένα από τα σλοβένικα του ήρωός της (ενός εκ των ηρώων της, μάλλον), του Σλαβόι Ζίζεκ. Τη λένε Γλυκερία Μπασδέκη, γεννήθηκε το 1969, μας προσφέρει τώρα το ποιητικό έργο Σύρε καλέ την άλυσον (εκδ. Ενδυμίων). Ακούστε τη φωνή της: «γελούσες στην κουτσή / φορμάικα // τι Κάκια Μένδρη, / τι Αττίκ, / τι Ντιριντάουα // όλους τους ξέθαψες // τις Πανελλήνιες του ογδονταεφτά, / τον θείο Έκτορα, / μια λέξη απ’ την εκδρομή / στα Τρίκαλα // το τυραννούσες, / το ’ψαχνες / το πήγαινες φιρί φιρί // πάλι μαζί ξεπέσαμε στον καναπέ».

 

3. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗ: Ο Gregory J. Markopoulos (1928-1992) υπήρξε ένας από τους ποιητές και μείζονες ανανεωτές της κινηματογραφικής γλώσσας. Στα κείμενά του επιχείρησε να εξηγήσει ποιητικά το εγχείρημά του, την κριτική και ανανεωτική ματιά του προς την ιστορία του μέσου, την εκ νέου ανακάλυψη των συνταρακτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν η κάμερα και η μονταζιέρα, τις ποιητικές/φιλοσοφικές μαρμαρυγές του μετεικάσματος. Τριάντα χρόνια μετά την εγκατάστασή του στους ουρανούς ο Markopoulos μάς καλεί να γίνουμε δημιουργοί και ποιητές, ρομαντικοί θιασώτες του πάθους. Στον θρυλικό πια τόμο Βουστροφηδόν (μτφρ. Νατάσσα Χασιώτη, εκδ. Άγρα) στεγάζονται τα τρία βιβλία του δημιουργού: Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ, και Βουστροφηδόν. Στο ποίημά του ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΗ, ο Markopoulos συνοψίζει την καλλιτεχνική του στάση και προσφορά: «Μακριά από τις λέξεις που δένουν το παρόν / μακριά από τις πολιτισμικές αρρώστιες που προτείνουν και / πιστά ακολουθούν αλαζόνες παθιασμένοι με την αισθητική».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ