Νίκος Μπακουνάκης

Νίκος Μπακουνάκης Facebook Twitter
0

Διαβάζω παράλληλα πολλά βιβλία και ανάλογα με το κέφι μου. Μπορεί να διαβάσω μερικές σελίδες από ένα βιβλίο το απόγευμα και από ένα άλλο το βράδυ. Αυτό τον καιρό διαβάζω τα εξής βιβλία, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ταιριάζουν στις διαθέσεις μου.

1 Ζαν Λυκ Μαριόν, Το ερωτικόφαινόμενο
Eκδόσεις Πόλις

Είναι έναδοκίμιο φιλοσοφικό, αρκετάδύσκολο για να το διαβάσεις τις ώρεςτης χαλάρωσης, αλλά συναρπαστικό γιαό,τι έχει σχέση με τον έρωτα, το σώμα, τοπάθος, τη ζήλια, την ενοχή, το ερωτικόφαινόμενο. Ο Μαριόν είναι ένας φιλόσοφοςπου βρίσκεται κοντά στην καθολικήεκκλησία, αλλά είναι και καθηγητήςΜεταφυσικής στη Σορβόννη. Είναι πολύφιλελεύθερος. Ένας φιλόσοφος που μαςδείχνει πως η δική μας εκκλησία δεν έχει«διανοούμενους», μόνο δευτεροκλασάτους.Ποτέ η ελλαδική ορθόδοξη εκκλησία δενείχε ανθρώπους μεγάλου διαμετρήματος˙έχει μόνο δεύτερους που υποδύονται τους«διανοούμενους».

2 Γιάννης Ξανθούλης, Κωνσταντινούπολη,των ασεβών μου φόβων
Eκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα οδοιπορικόσε μια Κωσταντινούπολη άγνωστη, που δενέχει καμία σχέση με την πόλη τωνταξιδιωτικών γραφείων και την πόλη πουόλοι υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε. Είναιμια άγνωστη γεωγραφία, στην οποία μαςπαρασύρει ο Ξανθούλης με την βοήθειαδυο εκκεντρικών οδηγών. Μας δείχνει μιαπόλη γεμάτη αντιφάσεις, συναρπαστική,γευστική, ερωτική και τυλιγμένη σε μιαμυρωδιά δυόσμου. Εκείνο που μου άρεσεείναι ότι δεν παραδίδεται, όπως θαπερίμενε κανείς, αλλά κρατάει μιααπόσταση απέναντί της και αυτό το«κράτημα» κάνει το βιβλίο πιο γοητευτικό.

3 Τζούλιαν Μπαρνς, Χωρίς να φοβάμαι πια
Eκδόσεις Μεταίχμιο

Είναιένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, όπου οΤζούλιαν Μπαρνς μιλάει για τους ανθρώπουςπου αγαπά και την οικογένειά του. Οτίτλος παραπέμπει στο θάνατο και αυτόεπειδή ουσιαστικά είναι ένας απολογισμόςζωής, ένα βιβλίο για το θάνατο και ειδικάγια το θάνατο των καλλιτεχνών ή δημιουργών(όπως ο ίδιος), οι οποίοι εξακολουθούννα ζουν, καθώς το έργο τους παραδίδεταισε άλλους. Θα λέγαμε ότι είναι ένα βιβλίοπροφητικό, γιατί το έγραψε και κυκλοφόρησελίγο πριν πεθάνει η γυναίκα του, η ΠατΚαβάνα, μια από τις μεγάλες μορφές τηςλογοτεχνικής σκηνής και μια από τις πιοσημαντικές πρακτόρους της βρετανικήςσκηνής. Ήταν ανεξάρτητη λογοτεχνικήπράκτορας, δεν ανήκε σε εταιρείες καιστο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνοντανοι σημαντικότεροι συγγραφείς τηςΒρετανίας.

4Κώστας Σημίτης, Η κρίση
Eκδόσεις Πόλις

Νομίζω ότιείναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει όλοτο φαινόμενο μέσα στο οποίο ζει ο κόσμοςτης Δύσης γενικότερα. Είναι επίσηςεξαιρετικά επίκαιρο, γιατί «έκλεισε»στις 16η Οκτωβρίου και ο συγγραφέας έλαβευπόψη όλα τα γεγονότα μέχρι τότε. Είναιένα βιβλίο από έναν πολιτικό που γράφειμε την ψυχραιμία ενός επιστήμονα καιμε τη διεισδυτική και καταδυτική γραφήενός δημοσιογράφου.

5Δεν μ'αγαπάς.Μ' αγαπάς. Τα παράξενατης μητρικής αγάπης. Τα γράμματα τηςΜαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη τηςΜαργαρίτα Καραπάνου
Επιμέλεια Φωτεινή Τσαλίκογλου
Eκδόσεις Καστανιώτη

Είναι κείμεναπάρα πολύ προσωπικά αυτές οι επιστολέςτης Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρητης και αποκαλύπτουν μια δύσκολη σχέση,πολλές φορές μάλιστα ανταγωνιστική,ακόμη και στο ερωτικό επίπεδο. Πρόκειταιγια επιστολές που αποκαλύπτουν αυτόπου μπορούμε να ονομάσουμε «ανθρώπινησυνθήκη», δηλαδή τον ιδιαίτερο καιαθέατο για τους απέξω κόσμο που βιώνεταιαπό αυτούς τους δύο ανθρώπους -τη μάνακαι την κόρη- σε μια σχέση καθημερινήκαι ταυτόχρονα μη καθημερινή, γιατί ηκόρη ζει στην Αθήνα με τη γιαγιά της καιη μητέρα στο Παρίσι.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ