Απεργία την Πρωτομαγιά

Το όπλο της ειλικρίνειας και της «ειλικρίνειας»

Το όπλο της ειλικρίνειας και της «ειλικρίνειας» Facebook Twitter
1
Το όπλο της ειλικρίνειας και της «ειλικρίνειας» Facebook Twitter

«Το μεγαλύτερο ελάττωμά σου δεν είναι η ειλικρίνεια, όπως συνηθίζεις να λες γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Η αγένεια σου σε κάνει αντιπαθητικό και ίσως είναι η ώρα να αντιμετωπίσεις κι εσύ την αλήθεια κατάματα.»

Άνθρωποι σε ομάδες ή μόνοι. Άνθρωποι που φοράνε το χαμόγελό τους καθημερινά και άλλοι που 'συγκρούστηκαν' με τη θλίψη και βγήκαν χαμένοι. Γεμάτοι εμπειρίες και απόψεις που πηγάζουν από τα γεγονότα, στα οποία πήραν μέρος. Αθώοι και αγνοί, έξω από κάθε συμβάν που θα μπορούσε να τους κάνει αφηγητές της ίδιας τους ζωής. Όλοι τους όμως έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό και δεν είναι το προφανές, η εξωτερική ύλη. Είναι η ειλικρίνεια. Υπάρχει στο γενετικό μας υλικό. Στα κόκαλα, στους μύες, στα μάτια, την καρδιά και το μυαλό. Συμβαίνει όμως κάποιοι να την κρύβουν κάτω από σκόρπιες λέξεις αγένειας, είτε κάτω από τη σιωπή, φοβούμενοι τις συνέπειες. ειλικρίνεια < αρχαία ελληνική εἰλικρίνεια < εἰλικρινής ΔΦΑ : /i.li.ˈkɾi.ni.a/ Ο5 το να εκφράζει κανείς αυτό που πραγματικά αισθάνεται και σκέφτεται: θα σου μιλήσω με κάθε ~, έστω κι αν σε πληγώσω ΣΥΝ. ανυποκρισία ΑΝΤ. προσποίηση.

Με μία γρήγορη αναζήτηση στο λεξικό, παρουσιάζεται μπροστά σου μια πληθώρα πληροφοριών για τη συγκεκριμένη λέξη. Φιλολογικές ερμηνείες, προφορά, προέλευση, ορισμός, παραδείγματα ένταξης της συγκεκριμένης λέξης στο λόγο. Ίσως βέβαια -τώρα που το σκέφτομαι- ακόμη και ο Μπαμπινιώτης έχει κάνει ένα τραγικό λάθος. Δεν εξηγεί σε καμία από τις τόσες αράδες την ένταξή της στην καθημερινή συμπεριφορά. «Τι ωραία να έβγαινε ένα τέτοιο λεξικό;», σκέφτομαι. «Τσέπης καλύτερα για να μπορούσαμε να το κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Κι όταν τα βρίσκουμε σκούρα να είναι το εναλλακτικό google της καθημερινότητας. Σου τελείωσαν τα MB και είσαι On The Go; Με το νέο διαφορετικό λεξικό της ηλιθιοστάτ δε θα ξεμείνετε ποτέ από τον ορθό τρόπο συμπεριφοράς! Θα μπορούσε να γίνει και τηλεοπτικό σποτάκι.» Μα τι λέω; Με τον τρόπο αυτό, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Οι σχέσεις, η επικοινωνία, ο διάλογος. Ο πομπός της ειλικρίνειας και ο αποδέκτης της θα είχαν ορίσει τις βάσεις για μια τέλεια κοινωνία. Δίχως δεύτερες σκέψεις και μιζέρια.

Σκέψου πόσες φορές την τελευταία βδομάδα εξέφρασες αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι ή σκέφτεσαι, όταν έχεις ερωτηθεί για κάτι ή όταν αισθάνθηκες πως αδικείσαι. Ξέρεις πολύ καλά την απάντηση. Την έκρυψες κι αυτή μαζί με τις υπόλοιπες αληθινές σκέψεις στον πολυτάραχο μικρόκοσμο του εαυτού σου. Υπάρχεις κι εσύ όμως που υποστηρίζεις την «ειλικρίνειά» σου. Της έχεις δώσει αυτό το όνομα. Δεν είναι όμως σωστό. Ψάξε στο λεξικό στη λέξη Αγένεια και θα βρεις τις πράξεις σου και τα λόγια σου. Αυτά που πλήγωσαν, που εξαπάτησαν, απογοήτευσαν, χώρισαν, ενθουσίασαν ψευδώς, και κράτησαν κοντά σου ή μακριά σου ανθρώπους, ικανοποιώντας τα δικά σου συμφέροντα και μόνο. Σου αξίζουν τα χειρότερα. Και αυτή η σκληρότητα δικαιολογείται με το αν αναλογιστείς ότι κάθε ενέργειά σου αποσκοπούσε στο αντίθετο της ΑΓΑΠΗΣ.

Στο επόμενο λεπτό ίσως αναθεωρήσεις. 

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια