Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τις γυναίκες

Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τις γυναίκες Facebook Twitter
0

Χωρίς ιδιαίτερο λόγο θέλω να πω δύο σκέψεις πάνω στο πως αντιμετωπίζει η κοινωνία τις γυναίκες. Θα μιλήσω για ένα μικρό μέρος φυσικά διότι ολοκληρωμένες αναλύσεις σε λίγες γραμμές δε χωράνε. Για μένα ο μεγαλύτερος μισογύνης είναι η ίδια η κοινωνία. Παντού παγιωμένα πρότυπα, και πάνω από όλα λάθος πρότυπα, κακόβουλα, φτιαγμένα να δίνουν τροφή για σκέψεις μη δημιουργικές, να καταστρέφουν κάθε όνειρο τόσο ύπουλα. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω.

 

Σε όποια πηγή σύγχρονης πληροφόρησης και αν στρέψεις το βλέμμα, αν κοιτάξεις λίγο προσεχτικά γίνεται μια αηδιαστική πλύση εγκεφάλου για να σε κάνει να νιώσεις σκατά με τον εαυτό σου, να συγκεντρώνεσαι σε χαζά και ανούσια πράγματα. Είναι πλέον μόδα η νοοτροπία "ο καθένας έχει την ομορφιά του, δέξου τον εαυτό σου όπως είναι, βγάλε τα μπούτια σου στη φόρα και ας είναι χοντρά". Από την άλλη ο κύριος λόγος εντύπωσης είναι το πόσο κούκλα είσαι, αχ και πόσο σέξι η μία και πόσο όμορφη η άλλη και αψεγάδιαστα κορμιά από το φώτοσοπ. Από την άλλη βέβαια για να μην πούμε ότι σπρώχνουν τις ανορεξικές σου πετάνε και τα πλας σάιζ μόντελς τα οποία θεωρούνται με καμπύλες ενώ στην ουσία είναι χοντρούλες. Γενικά ρε παιδί μου η ενδιάμεση κοπέλα δεν μας κάνει. Αυτά σε συνδυασμό με έλλειψη αυτοπεποίθησης και απουσία κριτικής σκέψης τείνουν να σε κάνουν έτσι που να μη δίνεις ιδιαίτερη βάση σε κάτι πέρα από την επιφάνεια. Παίρνουν τόση δημοσιότητα άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τίποτα σπουδαίο στη ζωή τους, τίποτα το αξιοσημείωτο. Βγαίνουν σε συνεντεύξεις, μας λένε δυο πίπες και έχουν το θαυμασμό του μέσου κάτοικου Ελλάδος, για λόγους που δεν κατανοώ. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβάλλονται, αυτοί και οι σάπιες ιδεολογίες τους, δημιουργείται ένα ανυπόστατο γόητρο γύρω τους.

 

Ελάχιστοι δίνουν σημασία σε ανθρώπους που ξεχώρισαν από τη μάζα επάξια. Άνθρωποι που μόχθησαν, προσπάθησαν, κέρδισαν μια καλύτερη μοίρα ενώ ξεκίνησαν από το μηδέν χωρίς να κάνουν στοματικό σε κανέναν, χωρίς να ξεφτιλιστούν και χωρίς να κλέψουν. Διάβασαν, δούλεψαν, πίεσαν τον εαυτό τους. Άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν πραγματικά διαφορετικό, που θα δώσουν κίνητρο στους νέους να ζητήσουν κάτι παραπάνω από τη ζωή τους, να την ψάξουν πραγματικά. Με την καλή έννοια γιατί από άπληστους έχει γεμίσει ο τόπος.

 

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν τα πρότυπα της κοινωνίας σε έκαναν να αναρωτηθείς για το σύμπαν, τη ζωή, να θες να εξηγήσεις τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, να διδασκόμασταν την ομορφιά της φύσης, στο σκέφτηκες ποτέ? Να μην χτυπιόσουν για μαλακίες, να είχες δει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν την κόλαση και βγήκαν από αυτή νικητές χωρίς να κλαίνε τη μοίρα τους και να αποζητούν τον οίκτο εμμέσως ή όχι, συνειδητά ή μη. Που έχασαν τα πάντα και όμως δεν το έβαλαν κάτω. Υπάρχουν τόσοι που προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία όμως πολύ συνειδητά κουκουλώνονται. Στη μίζερη εποχή που ζούμε ότι κάνει θόρυβο είναι αυτόματα τολμηρό, επαναστατικό, εναλλακτικό, ριζοσπαστικό. Το αν είναι τενεκές ξεγάνωτος δεν μας ενδιαφέρει καν...

 

Φυσικά δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι η εξωτερική μας εμφάνιση πρέπει να αμελείται, να είσαι και περιποιημένη και καλό σώμα να χτίζεις αλλά να μην είσαι και τούβλο ρε παιδί μου. Μη μας φάει η σοβαροφάνεια αλλά όχι πια και τόση ρηχότητα. Έλεος. Μη το παίρνεις στραβά το κειμενάκι. Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι εννοώ, άλλη φορά ίσως.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ