Στο σημερινό «Α μπα»: η ιστορία ήδη επαναλαμβάνεται

Στο σημερινό «Α μπα»: η ιστορία ήδη επαναλαμβάνεται Facebook Twitter
57


__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα μου,

δεν αρκεί μόνο η αγάπη ή η αγάπη δεν είναι αρκετή;
-μου έχει τύχει και μένα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πρόταση ένα: η αγάπη μόνο δεν αρκεί. Πρόταση δύο: η αγάπη δεν είναι αρκετή. Λες ακριβώς το ίδιο πράγμα με ελαφρώς διαφορετικά λόγια. Αναρωτιέμαι ποια να νομίζεις ότι είναι η διαφορά αυτών των δύο. Να ένα παράδειγμα του πώς η γλώσσα περιορίζει ή διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας.

__________________
2.

Αγαπημένη μου Α, μπα! Έχω διαβάσει αρκετές φορές που έχεις αναφέρει ότι κάποια στιγμή θα έρθει αυτός που σου ταιριάζει και θα το καταλάβεις επειδή θα είσαι έτοιμη. Είμαι σε μια σχέση και σε σχέση με αυτά που βλέπω γύρω μου λέω και ευχαριστώ για αυτόν τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου και για την ποιότητα της σχέσης μας. Από την άλλη δεν νιώθω πλήρης. Μήπως το ότι μένω στην σχέση με πάει πίσω και δεν μπορώ να γνωρίσω κάτι καλύτερο για μένα; ή απλά τρώγομαι με τα ρούχα μου και όλοι νιώθουν κατά καιρούς έτσι σε μια σχέση;
-Όλοι μου λένε πόσο τυχερή είμαι, 29

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητή φίλη, δεν έχεις καταλάβει τι λέω. Δεν έχω πει ότι κάποια στιγμή θα έρθει αυτός που σου ταιριάζει, ούτε έχω πει ότι θα το καταλάβεις επειδή θα είσαι έτοιμη. Αυτό που λες έχει την καθησυχαστική θεώρηση τύπου «άραξε, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να γίνει αυτό που θέλεις αρκεί να το θέλεις πολύ», που μου προκαλεί φλύκταινες. Αυτό που πιστεύω και έχω γράψει πολλές είναι ότι θα καταλάβεις ποιος είναι αυτός που σου ταιριάζει ΑΝ κυκλοφορείς, ΑΝ έχεις φροντίσει τον εαυτό σου μέσα έξω και ΑΝ είσαι έτοιμη. Για να είσαι έτοιμη πρέπει να έχεις κάνει αρκετή δουλειά πρώτα, και μιλάμε για δουλειά επίπονη, συνεχή. Αν δεν ξέρεις αν η σχέση που έχεις είναι καλή για σένα, αν δεν ξέρεις αν τρώγεσαι με τα ρούχα σου ή αν σου λείπει κάτι που τώρα αποφεύγεις να σκεφτείς και θα σε βρει πολλαπλάσιο αργότερα, δεν έχεις ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρεις αρκετά καλά τον εαυτό σου.


Το άλλο που λέω συχνά είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να καταλάβουν ποιες είναι μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις, και σα να διαφαίνεται αυτό και σε σένα, στον τρόπο που εκφράζεις το πρόβλημα σου. Πάνε από σχέση σε σχέση περιμένοντας να νιώσουν ότι «έφτασαν» κάπου, και δεν γίνεται ποτέ αυτό όπως το ελπίζουν, και δεν καταλαβαίνουν τι φταίει. Αν κάτι σου λείπει, αν δεν νιώθεις ολοκληρωμένη, δεν υπάρχει άντρας που μπορεί να σου το καλύψει αυτό.

Δεν χρειάζεται να βρεις άλλον άντρα για να βρεις τι σου λείπει, όχι απαραίτητα. Ανάλυσε τι σου λείπει και βρες το μόνη σου. Εμπειρίες; Επιτυχία; Φίλοι, αισθήσεις; Αίσθηση ολοκλήρωσης; Κάποια κατάκτηση προσωπική; Δούλεψε, προσπάθησε, και κάνε το. Αν είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου, αν κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις για να νιώσεις αυτάρκης, πίστεψε με, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνεις ποιος σου κάνει και ποιος όχι.

__________________
3.

Είμαστε όλες τόσο τρελές πια;

Έχουμε ρίξει χαμηλά τον πήχη και δεν μας γεμίζει κανένας ή δημιουργούμε μόνες μας τα προβλήματα γιατί μας αρέσουν τα δράματα;

Κάνουμε κακές συναισθηματικές επενδύσεις ή είμαστε εθισμένες στον πόνο και γουστάρουμε να το παίζουμε θύματα;

Δεν ξεχωρίζω σωστά ποιά είναι τα σοβαρά παραπτώματα και ποιά όχι ή δεν έχω δείγμα ωριμότητας μέσα μου και όλα με επηρεάζουν;

Μπορώ να συνεχίσω στο άπειρο άρα το ερώτημα είναι πως τελειώνει αυτός ο κύκλος;
-Τρελή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σταμάτα να αποκαλείς τις γυναίκες «τρελές», όπως και τον εαυτό σου. Αυτό το στερεότυπο είναι μειωτικό και αν το πεις πολλές φορές, τελικά το πιστεύεις, όπως το πίστεψες κι εσύ. Χαρακτηρίζοντας τις γυναίκες «τρελές» δεν τις κάνεις ηρωίδες μυθιστορήματος, τους αφαιρείς την ικανότητα να κρίνουν λογικά αλλά και να αντιδράνε συναισθηματικά, και πολλές φορές υπάρχει πολύ καλός λόγος να αντιδράσεις με συναίσθημα (όταν οι άντρες αντιδρούν με συναίσθημα, με επιθετικότητα ή φωνές, δεν τους λες «τρελούς», φαντάζομαι).


Τώρα αν σου αρέσουν εσένα τα δράματα ή όχι, αν δημιουργείς προβλήματα για να νιώθεις «ζωντανή» ή όχι, αν είσαι εθισμένη στον πόνο, δεν το ξέρω, αλλά μην το εφαρμόζεις σε όλες τις γυναίκες, δεν είναι γυναικείο χαρακτηριστικό.


Για τα υπόλοιπα που ρωτάς μάλλον απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Συνοπτικά, σταμάτα να προσπαθείς να καταλάβεις ποια είσαι μέσα από τους άντρες.


__________________
4.

Μάλλον έχω ζουρλαθει η έχω αναισθητοποιηθει και δεν το ξέρω. Είμαι σε σχέση 3 χρόνια. Για αρκετό καιρό είχαμε καβγάδες για κοπέλες που περιτριγύριζαν τον δικό μου. Πιστεύω δε φταίνε αυτές αλλά αυτός που τους δίνει θαρρος. Στην αρχή λέω εντάξει μωρέ ίσως θέλει να ναι ευγενικός. Έλα όμως που 3 χρόνια μετά έχουμε φτάσει σε σημείο ακόμα να μιλάει με διάφορες τις οποίες δεν τισ έχω γνωρίσει ποτέ προσωπικά, τυχαία έχω δει να τον καλούν ( ποτέ δεν το σηκώνει μπροστά μου), κυρίως προέρχονται από το χώρο εργασίας του που δεν έχω σχέση κι αν ζητήσω να τις γνωρίσω αρνείται. Με μία δε από αυτές πολύ επικοινωνία ρε παιδι μου. Γι αυτήν είναι υποκατάστατο σχέσης, μιας και δεν έχει αγόρι και θέλει σε κάποιον να ανακοινώσει ότι βρήκε δουλεια πχ. Γι αυτόν όμως τι είναι?? Επιβεβαίωση? Επίσης δεν έχω δει ποτέ να λέει πχ είμαι με την κοπέλα μου...Νιώθω λίγο σαν κρυφή προς αυτές? Μετά σκέφτομαι...Μήπως δε χρειάζεται να ξέρουμε κι όλο τον κύκλο του δεσμού μας? Οκ κάνουμε και ξεχωριστές γνωριμίες σε αυτή τη ζωή...Αλλά πώς θα ενώσω τη ζωή μου με έναν άνθρωπο που με κάποιο τρόπο με κάνει να νιώθω εκτός από ένα κομμάτι της ζωής του? Και πόσο φυσιολογικό είναι να μιλάς με διάφορες? Και γιατί αρνείται να το σηκώσεις μπροστά μου? Ρε πας και τρώω κέρατο? Αναισθησία πλέον με όλους τους τσακωμούς για τις κρυφές γνωριμιες-θαυμαστριες,σαν αστείο μου φαίνεται πια...
-Ζουρλη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να, ακριβώς αυτό το φαινόμενο εννοώ και στενοχωριέμαι και φουρκίζομαι. Κάποια έχει ενσωματώσει τόσο πολύ το στερεότυπο της «τρελής» που έχει φτάσει να αμφιβάλλει τον εαυτό της για μια συμπεριφορά που είναι εντελώς, μα εντελώς λογικό να την αναστατώνει. Το ότι δεν απαντάει μπροστά σου το κάνει χειρότερο, όχι καλύτερο. Ναι, σε κρύβει, ναι, γιατί φλερτάρει και δίνει υποσχέσεις, αν δεν κάνει περισσότερα. Ναι, θέλει να επιβεβαιώνεται, στην καλύτερη περίπτωση, στην χειρότερη πιστεύει ότι είναι τόσο σπουδαίος που το δίκαιο είναι να ανήκει σε όλες τις γυναίκες. Οι καυγάδες είναι αναμενόμενοι, και σε παρακαλώ πες μου ότι σου έχει πει ότι «είσαι υπερβολική» να μου ανέβει η πίεση.


__________________
5.

Γενικώς είμαι ένα κλειστός άνθρωπος και δεν μιλάω πολύ ούτε έχω τρελές φιλοσοφικές αναζητήσεις. Και δυστυχώς ένιωσα ότι το αγόρι μου μου τόνωσε αυτό το συναίσθημα. Στις αρχές με έλεγε ρηχή και μετά από 2 χρόνια περίπου σχέσης μου λέει μία μέρα ότι δεν έχω πνευματικότητα. Σε μικρό χρονικό διάστημα με ρωτάει ένα πρωί " πες μου μία πνευματική αναζήτηση που έχεις σήμερα" και του λέω πες μου εσύ...Δεν ξέρω βρε Αμπα αλλά ένιωσα πολύ παρέμβαση στην προσωπικότητά μου. Ένιωσα άβολα ότι με κρίνει και...Ότι με συγκρίνει. Σα να έχει μιλήσει με κάποια άλλη και εμένα να με γειώνει να μην έχω ενδιαφέρον.. Υπερευαίσθητη?

-Με πιάνουν οι ευαισθησίες μου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Υπερευαίσθητη που σε λέει ρηχή εδώ και δύο χρόνια; Και αυτό που συμπέρανες είναι ότι γνώρισε κάποια άλλη; Πότε, πριν από δύο χρόνια; Αυτό που έγινε τώρα ήταν κερασάκι, δεν ήταν κάτι που δεν έχεις ξανακούσει. Όχι, δεν είσαι υπερβολική που αισθάνεσαι έτσι, ούτε είναι ζήτημα ευαισθησίας να μη θέλεις να σε λένε ρηχή για δύο χρόνια. Εσύ τι άλλο περιμένεις να ακούσεις για να αναγνωρίσεις ότι σε περιφρονεί και υπονομεύει την αυτοπεποίθηση σου αυτή η σχέση;


__________________
6.


Αγαπητή Αμπά, γιατι ο πρωην μου κρυβει τη νεα του σχεση; νομιζει οτι δεν εχω καταλαβει οτι με χωρισε γι αυτην; ημασταν μαζι 3μιση χρονια και ολα ηταν πολυ καλα εφαγα μεγαλη κεραμιδα γιατι δεν πηγαινε κατι ασχημα στη σχεση μας! Το μονο που σκεφτηκα σαν λογικη απαντηση στον χωρισμο ηταν οτι υπηρχε αλλη κατι που ενω ρωτηθηκε απαντηθηκε αρνητικα και δε ξερω γιατι! Με τα πολλα η κοπελα αυτη κανει τα παντα να φανει κ ο αλλος τα κρυβει αφου ειναι ερωτευμενος υποθετω τι τον ενοχλει μη με πληγωσει; Δε καταλαβαινω και αν εχει προχωρησει τι φοβαται οτι θα τον κανω ντα; Και το αλλο ειναι οτι με καθε ευκαιρια ασχολειται μαζι μου κ στελνει μνμτα καθως μαθαινει για εμενα μαλλον απο κοινους φιλους! Εγω και να μαθαινα κατι γ αυτον δε νομιζω να εστελνα! Μηπως να τον σβησω απο τα social; Υπαρχουν φυσικα ακομα καποιες φωτο μας σε αυτα ...δε ξερω απλα εκει που λεω ειμαι καλα στελνει κατι και παλι πεφτω ψυχολογικα! Αυτα ευχαριστω :)
-Nina


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, να τον σβήσεις από τα social. Το κρύβει γιατί τρώγεται αν πήρε την σωστή απόφαση που σε άφησε για άλλη, και ιδανικά θα ήθελε να σας έχει και τις δύο, αν όχι φουλ τάιμ, τουλάχιστον σταντ μπάι τη μία (εσένα). Σβήστον να πάει στο καλό. Μην τον διευκολύνεις άλλο.

_________________
7.

Δεδομένου ότι η ιστορία δεν είναι γραμμική αλλά πολλές φορές επαναλαμβάνεται, πιστεύεις πως θα μπορούσαμε ενδεχομένως στα επόμενα δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια να ξαναζήσουμε πολύ σκοτεινές στιγμές της ιστορίας (ολοκαύτωμα, ιερά εξέταση, άνθρωποι στην πυρά κατηγορούμενοι για μαγεία κ.α.) σε δυτικές κοινωνίες; Ή είμαστε σε τέτοιο σημείο πλέον (τεχνολογία, άμεση διάδοση της πληροφορίας/γνώσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη) που κάτι τέτοιο θα ήταν απίθανο;
-Χόρχε


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, το πιστεύω, όχι με την ίδια ορολογία, ή με την ίδια τεχνολογία, αλλά με την ίδια λογική. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια να το φανταστείς, πολλοί άνθρωποι σκοτώνουν και σκοτώνονται τώρα στο όνομα μιας θρησκείας, και αυτό γίνεται και σε δυτικό έδαφος. Η πρόοδος δεν είναι εξασφαλισμένη, ποτέ δεν ήταν. Η τεχνολογία δεν έχει ιδεολογία από μόνη της, είναι υλικό στα χέρια του καθένα, η άμεση διάδοση της πληροφορίας έχει φτιάξει αυτόνομους κύκλους παραπληροφόρησης για ανθρώπους που δεν θέλουν να ξέρουν την αλήθεια και ζουν σε παράλληλα σύμπαντα όπου ισχύουν εντελώς άλλα δεδομένα, όπως ότι η γη δεν είναι στρογγυλή. Όλη αυτή η εξέλιξη, για να επιχειρηματολογούμε πάλι αν γυρίζει ή δεν γυρίζει, αλλά τώρα γίνεται μέσω facebook.


Η σιγουριά ότι ο άνθρωπος θα πηγαίνει πάντα προς τα μπροστά, ότι η δημοκρατία, με τα κακά της και τα καλά της, είναι δεδομένη, οπότε δεν χάνουμε τίποτα αν υποστηρίζουμε ανθρώπους που είναι ξεκάθαρα εναντίον της, ότι θα προοδεύουμε ό,τι και να γίνει, είναι μια τεράστια αυταπάτη που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που αγνοούν και περιφρονούν τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις με το «όλοι ίδιοι είναι», αλλά τα αποτελέσματα τα λουζόμαστε όλοι μας. Όπως είπε και ο Μπιλ Μάχερ, διασκεδάζουμε με τις αποτυχίες των πολιτικών μας, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οδηγούν κι εμείς καθόμαστε στο πίσω κάθισμα.


57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ